acesstel mv410R problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
usanyc
Początkujący użytkownik forum

acesstel mv410R problem

Post autor: usanyc »

Witam, chciałbym zacząć od tego, że jestem tutaj nowy i jeżeli taki temat już był to przepraszam, niemniej jednak prosił bym o szybką odpowiedź.
Jeśli chodzi o mój problem to jest on następujący. Posiadam Router Orange marki Acesstel MV410R i od dłuższego czasu zauważam częsty brak sygnału internetowego (czasem ni z tego, ni z owego wyłącza się dioda connect, a na pasku zadań pokazuje mi "brak dostępu do internetu" i tak przez długi czas nawet kilka razy dziennie się to powtarza, potem po długim czasie znów sygnał się pojawia), częste próby rozprawienia się z tym problemem (włączanie, wyłączanie, resetowanie urządzenia, wyjmowanie karty sim itd.) mijają się z celem, ponieważ sygnału internetowego jak nie było, tak nie ma.
Więc zastanawiam się co zrobić, czy po prostu kupić nowy router np: w media markt i przełożyć kartę sim, czy może ściągnąć jakieś programy, które wspomogą jego działanie ?
Na wszelki wypadek powiem, że posiadam system windows 7 home premium, bo nie jestem do końca pewny czy wina nie leży po stronie systemu operacyjnego.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Re: acesstel mv410R problem

Post autor: Procio »

Może wina nie tyle co routera, a sieci... Od ok. 3 tygodni Orange ma problemy z CDMA i przez to występują w/w problemy. Jeżeli masz możliwość to oczywiście możesz sprawdzić przekładając kartę do drugiego routera/ modemu, żeby mieć pewność, że urządzenie nie jest uszkodzone, aczkolwiek stawiałbym na problemy związane z siecią.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
ODPOWIEDZ