[problem] Era Wimax, problem z połączeniem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[problem] Era Wimax, problem z połączeniem
witam
oto parametry mojego wimaxa
DL SNR: 20 dB
DL RSSI: -82 dBm
UP SNR: 6 dB
UP RSSI: -95 dBm
Optimal Rx Rate:QAM16 3/4
Last Tx Rate: BPSK 3/4
Last Tx Power: 20 dBm
od kilku dni zauważyłam, że mój internet zaczął wariować. niekiedy działa, niekiedy nie. jeśli już działa to bardzo dobrze, normalne stałe prędkości. co może być przyczną takiego zjawiska ? internet mam już ponad 2 miesiące i nigdy wcześniej tak się nie zdarzało, a parametry były zblizone do tych powyzej ( opróćz Last Tx Rate, zawsze było QAM ). podejrzewam więc, że to właśnie przez ten parametr internet nie może łapać zasięgu. dodam także, że u mnie od dobrych 3 dni ciągle pada deszcz a antenę radiową nie przykrywa żaden "daszek" czyli na nią pada deszcz. ma to jakiś wpływ na jakość sygnału ? co zrobić by znowu przywrócić wartość Last Tx Rate do QAM ?
oto parametry mojego wimaxa
DL SNR: 20 dB
DL RSSI: -82 dBm
UP SNR: 6 dB
UP RSSI: -95 dBm
Optimal Rx Rate:QAM16 3/4
Last Tx Rate: BPSK 3/4
Last Tx Power: 20 dBm
od kilku dni zauważyłam, że mój internet zaczął wariować. niekiedy działa, niekiedy nie. jeśli już działa to bardzo dobrze, normalne stałe prędkości. co może być przyczną takiego zjawiska ? internet mam już ponad 2 miesiące i nigdy wcześniej tak się nie zdarzało, a parametry były zblizone do tych powyzej ( opróćz Last Tx Rate, zawsze było QAM ). podejrzewam więc, że to właśnie przez ten parametr internet nie może łapać zasięgu. dodam także, że u mnie od dobrych 3 dni ciągle pada deszcz a antenę radiową nie przykrywa żaden "daszek" czyli na nią pada deszcz. ma to jakiś wpływ na jakość sygnału ? co zrobić by znowu przywrócić wartość Last Tx Rate do QAM ?
Ostatnio zmieniony 2010-09-28, 16:53 przez wimax, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: [problem] Era Wimax, problem z połączeniem
To są bardzo kiepskie parametry, przy nich nie powinno się w ogóle instalować urządzenia u klienta.
-
w jaki sposób można sprawdzić dokładną odległość do nadajnika ? są jakieś programy na to ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Są programy ale można też darmowego google earth użyć do tego.wimax pisze:w jaki sposób można sprawdzić dokładną odległość do nadajnika ? są jakieś programy na to ?
Nie pomagam na PW!
-
jak więc mam się posłużyć tym google earth by to sprawdzić, może jakaś instrukcja
?

- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli wiesz gdzie jest nadajnik i wiesz gdzie mieszkasz to zaznaczasz pomiar (linijka) i masz odległość to chyba nie jest trudne.wimax pisze:jak więc mam się posłużyć tym google earth by to sprawdzić, może jakaś instrukcja
Nie pomagam na PW!
-
do nadajnika mam 7 kilometrów w linii prostej. tak mi objaśniła konsultantka ery. co więcej poinformowała mnie, że zakończono( nawet nie wiedziałam że zaczęto! ) prace przy stacji bazowej Ery więc wszystko już będzie wporządku. sygnał z 3 kresek na 7, parametry bardzo dobre 

-
- Stały użytkownik forum
A mam do ciebie panie Up pytanie, czy z wieżą masz kontakt wzrokowy? A może nie przeszkadza ci ten las, a bo ja mam 500,700 metrów w w lini prostej wieża jest najwyższym obiektem w okolicy, a mi ją las zasłania a z łąki widzę jak ładnie skierowana jest na mój dom ;p
-
- Użytkownik forum
Mam podobną sytuację jak kolega wyżej, wypowiedzcie się proszę w tym temacie.