Parę pytań dotyczących internetu WiFi
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Parę pytań dotyczących internetu WiFi
Witam. Niedługo stanę się posiadaczem (mam nadzieję) internetu WiFi od lokalnego dostawcy.
Do nadajnika mam jakieś 4km~ w linii prostej, widoczność optyczna. Jaka jest mniej więcej maksymalna odległość od nadajnika w której działa internet WiFi? Czy jeśli na przykład będzie mgła i stracę widoczność optyczną z nadajnikiem, wypłynie to na połączenie? Czy lepszym rozwiązaniem jest internet CDMA od orange czy lokalny WiFi?
Do nadajnika mam jakieś 4km~ w linii prostej, widoczność optyczna. Jaka jest mniej więcej maksymalna odległość od nadajnika w której działa internet WiFi? Czy jeśli na przykład będzie mgła i stracę widoczność optyczną z nadajnikiem, wypłynie to na połączenie? Czy lepszym rozwiązaniem jest internet CDMA od orange czy lokalny WiFi?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Parę pytań dotyczących internetu WiFi
4km to sporo. W jakim pasmie działa ISP? 2,4Ghz czy 5GHz?
-
- Stały użytkownik forum
Nigdzie nie mogę tego doczytać na ich stronie
. W miejscowości położonej w linii prostej ode mnie o jakieś max 1km internet ten śmiga, i niby w mojej miejscowości też jest jeden klient. A ja mam czystą widoczność optyczną na nadajnik. Żadnych przeszkód po drodze, tylko jak się zachmurzy to słabo widać.

-
- Początkujący użytkownik forum
Nie pchaj się w 2,4Ghz jeśli już to 5Ghz .Widoczność musi być idealna przy tej odległości i fresnel czysty,inaczej będzie kicha z połączenia. WiFi to nie GSM niestety 

-
- Stały użytkownik forum
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
-
- Stały użytkownik forum
Na umowie mam 2Mb download i 512 upload. Mam tydzień "testowy" tzn mogę zmienić długość umowy. Pewnie dlatego mi wcisnęli 4Mb abym się nie rozmyślił
. Mi to pasuje 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja mam tylko 512, a testy lepiej przeprowadź tu: http://noc.gts.pl/ pobierając plik minimum 50MB i po pobraniu połowy zobacz wynik. Zrób kilka testów co kilka godzin.belchatowianin pisze:Pewnie dlatego mi wcisnęli 4Mb abym się nie rozmyślił. Mi to pasuje
-
- Stały użytkownik forum
Mam jeszcze jedno pytanko. Mam router Linksys WRT54GC v2.0 oraz bezprzewodową kartę USB. Jak już wiecie mam internet Wi-Fi od lokalnego dostawcy. Problem polega na tym, że badając ping w konsoli (cmd > ping www.wp.pl -t) bardzo często gubię pakiety. Nieraz zamiast "upłynął limit czasu żądania" mam "host docelowy jest nieosiągalny". Nie wiem teraz czy to wina routera czy providera. Router leżał rok nieużywany. Pakiety gubione są losowo np. 24 w nocy, 8 rano. W godzinach szczytu potrafi być ping 30~. A na następny dzień lub za 2h gubi co chwila pakiety. Czy to może być wina routera? Czy jednak provider nawala..
- wojteks
- *** Administrator ***
Musisz to sam określić. Podłączasz komputer zamiast routera i testujesz. Jak będzie źle to wina po stronie dostawcy, jak dobrze to musisz podmienic router na inny żeby potwierdzić jego wadę (albo swój przetestować gdzie indziej).belchatowianin pisze:Czy to może być wina routera? Czy jednak provider nawala..
Nie pomagam na PW!