Internet stacjonarny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet stacjonarny
Witam.
Chciałbym się Was poradzić, od jakiego dostawcy jest możliwość wzięcia internetu w Białymstoku. Najlepiej kablowy, ponieważ będzie przeznaczony do domu. Szukam już od paru ładnych miesięcy, i nic. Białystok, osiedle Bacieczki. I tu się zaczynają schody.
Jest to osiedle domów, a większość miejscowych dostawców kieruje swoje usługi tylko do mieszkańców bloków. Zostaje mi coś na linii tp, radiówka albo internet mobilny.
Cóż, telefonu nie mam, więc w takiej Netii np. zamiast 50zł płaciłbym 85... Radiówka z kolei, 60 zł za 1-2Mb szału nie robi, a internet mobilny ma limit transferu.
Co wybrać? Dlaczego w niby cywilizowanym mieście nikt nie oferuje normalnych usług?
Pozdrawiam.
Chciałbym się Was poradzić, od jakiego dostawcy jest możliwość wzięcia internetu w Białymstoku. Najlepiej kablowy, ponieważ będzie przeznaczony do domu. Szukam już od paru ładnych miesięcy, i nic. Białystok, osiedle Bacieczki. I tu się zaczynają schody.
Jest to osiedle domów, a większość miejscowych dostawców kieruje swoje usługi tylko do mieszkańców bloków. Zostaje mi coś na linii tp, radiówka albo internet mobilny.
Cóż, telefonu nie mam, więc w takiej Netii np. zamiast 50zł płaciłbym 85... Radiówka z kolei, 60 zł za 1-2Mb szału nie robi, a internet mobilny ma limit transferu.
Co wybrać? Dlaczego w niby cywilizowanym mieście nikt nie oferuje normalnych usług?
Pozdrawiam.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet stacjonarny
Sprawa jest prosta - ADSL, jeśli masz możliwości techniczne.Koyuki pisze:Co wybrać?
Neostrada przy obecnych cenach + utrzymanie linii 29 zł już jest w miarę atrakcyjna, a jak nie ma wyboru, to już w ogóle

[ Dodano: 2010-10-06, 16:56 ]
Co rozumiesz poprzez "normalne usługi" ?Koyuki pisze:Dlaczego w niby cywilizowanym mieście nikt nie oferuje normalnych usług?

-
Chociażby internet osiedlowy, takich dostawców w moim mieście jest z 20, ale na osiedlu akurat żaden nie ma zamiaru zakładać sieci...Patryk pisze:Co rozumiesz poprzez "normalne usługi" ?
Do tej pory płacę 35zł/1Mb ale niestety muszę zmienić internet z powodów ode mnie niezależnych. W Neostradzie miał bym 84zł/2Mb, przecież to ponad dwa razy wyższa cena!
To nazywasz atrakcyjną?
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież nikt Cię nie zmusza.Koyuki pisze:Do tej pory płacę 35zł/1Mb ....... miał bym 84zł/2Mb, przecież to ponad dwa razy wyższa cena!
I nie ma w zasadzie innej sensownej alternatywy.Patryk pisze:Sprawa jest prosta - ADSL, jeśli masz możliwości techniczne.
Na osiedlu domków nie opłaca się robić sieci kablowej w dobie szybkich ADSLi.Koyuki pisze:ale na osiedlu akurat żaden nie ma zamiaru zakładać sieci
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Skąd Ty masz takie ceny...Koyuki pisze:W Neostradzie miał bym 84zł/2Mb
Neo 10 Mb to w tej chwili przy umowie na 2 lata niecałe 59 zł (2 miesiące za friko, i 22 za 64 zł), + utrzymanie linii 29 zł.
88 zł za 10 mega z uploadem ~1 Mb to już chyba nieźle, skoro jak sam piszesz 60 zł za 1-2 Mb szału nie robi ?
- baxxxio
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jestes poprostu rozpieszczony... zawsze mozesz sprobowac neo 6mb za 89zl 

-
Ze strony Neo naturalnie. 54zł + utrzymanie linii.Patryk pisze:Skąd Ty masz takie ceny...
Nieźle, nieźle, ale wyjdzie ok. 100zł za miesiąc. Niby atrakcyjnie jak za 10 Mb, z tym że po prostu nie potrzebuję świetnej oferty za grubą kasę, tylko coś wolniejszego, a tańszego. O to się rozchodzi, przecież wiem, że zapłaciłbym tylko kilka złotówek więcej za 10, czy 20Mb, ale dla mnie nawet te podstawowe 59zł o których piszesz, nieważne jaki by to nie był pakiet to już jest dużo.Patryk pisze:Neo 10 Mb to w tej chwili przy umowie na 2 lata niecałe 59 zł (2 miesiące za friko, i 22 za 64 zł), + utrzymanie linii 29 zł.
Zastanawia mnie, dlaczego wszędzie wycofują tańsze opcje?
- baxxxio
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Musisz zdac sobie sprawe ze dla wiekszosci spoleczenstwa 2Mb za 54pln+telefon to super atrakcyjna oferta.Wiec pogodz sie z tym ze trzeba miesc kupe szczescia zeby miec 1Mb za 35pln 
1Mbps w dzisiejszych czasach na ognisko domowe to bardzo malo.

1Mbps w dzisiejszych czasach na ognisko domowe to bardzo malo.
-
Dobra, temat chyba wyczerpaliśmy. Ewentualnie jeśli ktoś na forum z moich okolic to przeczyta i akurat zna jakąś firmę, to proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Pozdrawiam