W jaki sposób zainstalowac dashboard ?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

W jaki sposób zainstalowac dashboard ?

Post autor: kris68 »

Przejrzalem juz chyba wiekszosc forum i mam odwieczny problem windows 7 i problem z Huawei E156G :
- nigdzie nie moge znalezc jak zainstalowac huawei_dashboard_E156_E156g_E160_E160g__E169_E169g_t-mobile_PLustawienia_UTPS11.002.07.16.55_MAC11 ktory pomaga ponoc na to - jakim to zrobic programem ?

- i drugi problem ktory mam to chce zaktualozowac firmware w modemie na
huawei_firmware_E156G_Update_11.609.10.00.264.B409 i zawsze w trakcie instalacji wywala mi blad ze albo nie mam uprawnien administratora albo jakis problem z data card.

Bardzo prosze o pomoc dla wiekszosci pewnie to proste ale ja od kilku dni nie moge sobie z tym poradzic i korzystac z modemu.
Pozdrawiam.
mrozilla
Stały użytkownik forum

Re: W jaki sposób zainstalowac dashboard ?

Post autor: mrozilla »

Ściągasz dashboard, podłączasz modem, odpalasz plik .exe który pobrałeś, naciskasz dalej, dalej etc. czekasz aż wgra i już masz nowy dashboard :)

Co do FW to uruchom program z uprawnieniami Administratora, PPM na aplikacji i tam uruchom jako Administrator.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

zgoda ale wyskakuje takie okno tak przy dashboard jak i przy firmware i nie potrafie tego przeskoczyc :

Obrazek

Mógłbys mi z tym pomoc tlumaczac dlaczego tak sie dzieje ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Kilka dni temu na forum był ten sam problem. Pomogło użycie innego komputera najlepiej z XP.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Modem widoczny w systemie (Menedżerze Urządzeń) ? Zadna aplikacja (MP, TopNetInfo) nie jest właczona w czasie próby aktualizacji?
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Niestety mam tez legalnego xp-ka na kompie - na innej partycji i tam jest to samo.
Modem jest niewidoczny w menadzerze urzadzen - juz mi sie nie chce dzwonic na infolinie bo tyle razy pytalem - cos mi kazali usuwac i po jakims czasie wskakiwalo ze modem widoczny - w xp widoczny jako mass storage. Powoli trace nadzieje na rozwiazanie problemu......
Urzadzenie jest na 100 % sprawne bo czasem zaskoczylo - nawet bylo w serwisie ale tam stwierdzili ze wszystko dziala.

edit/ wiem Wojtku ze napisales inny komputer ale nie mam dostepu a zreszta czemu raz na iles razy u mnie zaskakuje a w wiekszosci nie?
Ostatnio zmieniony 2010-10-06, 21:01 przez kris68, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kris68 pisze:mam tez legalnego xp-ka na kompie - na innej partycji i tam jest to samo.
Napisałem "Inny komputer"
Nie pomagam na PW!
mrozilla
Stały użytkownik forum

Post autor: mrozilla »

Z tym zaskakiwaniem to różnie, u mnie na Win7 x64 wszystko było ok, i nagle podczas wgrywania FW wyskoczył ni z tego ni z owego błąd po czym modem padł, nie był nigdzie widoczny ani wykrywany, podłączyłem do drugiego kompa, tym razem z XP i o dziwo ruszyło wgrywanie FW i modem wstał i działa tak jak powinien.
Więc jakiś przypadek tymi modemami rządzi :D
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: lesiolo »

Zainstaluj te sterowniki huawei win 7 i sprawdź, ewentualnie zmień ustawienia usb w biosie jak nie zadziała to tylko inny komputer.
Zainstaluj ten Dashboard 16.001.06.01.500 v2 by lesiolo na pewno działa w win 7 i jest Full PL
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

kris68 pisze:zgoda ale wyskakuje takie okno tak przy dashboard jak i przy firmware i nie potrafie tego przeskoczyc :

Obrazek
A wyjmujesz z modemu SIM-kartę do flashowania firmware'u?
Krzysztof
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Probowalem z simem i bez - wyskakuje dalej to okno - a jak sie powinno z karta sim ??
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

kris68 pisze:- cos mi kazali usuwac i po jakims czasie wskakiwalo ze modem widoczny - w xp widoczny jako mass storage.
Standardowy problem ze sterownikami Huawei poniżej 3.09.00.00.

Trochę dookoła, ale powinno zadziałać .
1. Sciagnij to: http://rapidshare.com/files/422752490/M ... 01.500.rar.
1. Usuń Mobile Partnera czy co tam się łączysz z komputera.
2. Wyjmij modem , restart kompa.
3. Nie wkładaj modemu.
4. Rozpakuj MOBILE_PARTNER_16.001.06.01.500.rar, rozpakuj ISO Winararem.
5. Zainstaluj tego MP, setup.exe masz w katalogu Mobile_Partner, wgrają Ci sie przy okazji nowe sterowniki i modem powinien po włozeniu sie zainstalować i być od teraz wykrywany bez problemu przez system.
6. Od tej pory upgrade firmware czy update dashboardu w modemie nie powinien stanowić problemu.(teoretycznie :hyhy: )
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: lesiolo »

Zainstaluj sobie WinCDEmu 3.3 diała w Win7 (to emulator CD)
Pijo pisze:
1. Sciagnij to: http://rapidshare.com/files/422752490/M ... 01.500.rar.
1. Usuń Mobile Partnera czy co tam się łączysz z komputera.
obraz iso podany przez Pijo zamontuj w kompie po zamontowaniu zainstaluj z tego obrazu Mobile Partnera
uruchamiając plik AutoRun.exe lub DataCard_Setup.exe to spowoduje instalacje MP i przełączenie modemu w tryb Modem.
Robiłem tak (gdy wgrałem Huawei Dashboard Toolem zły obraz iso do modemu) i działało a mam win7x64
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Chcialem podziekowac wszystkim komu sie dalo dalem pomogł obecnie mam dashboard Dashboard 16.001.06.01.500 v2 by lesiolo i najnowsze firmware - ostatnie tylko pytanie - moge wybrac tylko opcje iPlus optimizer a nie moge np. iPlus stale ip wyskakuje blad 619 - czy to kwestia dashboardu? Czy moze przy moim iPlusie zmienic dashboard na jakis inny? Ale i tak dzieki a jakby ktos wyjasnil ostatnia watpliwosc bede wdzieczny.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-10-07, 08:06 ]
Na forum dajemy 1 pomógł dla jednej osoby w danym temacie, nadmiarowe "pomógł" usunąłem.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

kris68 pisze:moge wybrac tylko opcje iPlus optimizer a nie moge np. iPlus stale ip wyskakuje blad 619 - czy to kwestia dashboardu?
Nie, to nie ma nic wspólnego z dashboardem, najprawdopodobniej operator Ci to blokuje.
Oto najczęstsze przyczyny wystąpienia błędu 619:
- nie jest włączona usługa przesyłu danych u operatora,
- brak karty SIM w modemie,
- brak środków na koncie w Pre-Paid.
- http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=54499#54499
Krzysztof
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Chris ale w aplikacji iplus manager dziala tylko w Mobile Partner nie chce zaskoczys a tak hula mi siec 3g i hdspa o ile tak sie to pisze.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

kris68 pisze:np. iPlus stale ip wyskakuje blad 619

Nie kombinuj. Uzywaj profilu, w którym masz APN : internet.

Stałe zewnętrzne IP w Iplusie jest dodatkowo płatne (18zl) i dopiero po właczeniu przez BOK tej usługi możesz korzystać z tego z profilu iPlus stałe ip.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

No i jak widac czlowiek uczy sie cale zycie - podoba mi sie atmosfera u Was (juz nas ) na forum ze tyle ludzi staralo sie pomoc , podpowiedziec - to sie naprawde rzadko zdarza na niektorych forach - dzieki wam mam najnowsze firmware i dashboard jaki mi pasuje a pomyslec ze meczylem sie prawie rok z tym modemem - dopiero niedawno trafilem na taki topic o tym modemie na forum.
ODPOWIEDZ