Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Od kiedys Ci tak przerywa ?
Bo mi to od jakis 4 dni cos takiego.
Bo mi to od jakis 4 dni cos takiego.
-
- Użytkownik forum
Mi od wczoraj, około godziny 23. Strasznie to uciążliwe, szczególnie podczas gry on-line 
edit: Nareszcie internet przestał się zawieszać i wszystko wróciło do normy

edit: Nareszcie internet przestał się zawieszać i wszystko wróciło do normy

Ostatnio zmieniony 2010-08-17, 22:15 przez DagerPL, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Nom uciążliwe ja tez jak gram to mi nieraz przerywa dzis pod wieczor bylo dobrze ale z rana to prawie caly czas sie rozlaczal
-
Witam , mam problem z internetem OFP a mianowicie po podloczeniu routera , zainstalowaniu aplikacji i probie podloczenia sie do sieci wyskakuje mi blad nr 721 "komputer zdalny nie odpowiedzial.." Sygnal ciagle wacha sie pomiedzy 2 a 4 kreskami w aplikacji , czasami jest 1.. ikonka "SIGNAL" na routerze jest czasami czerwona a czasami pomaranczowa.
Modem mam podloczony za pomoca kabla USB.
Prosze o pomoc.
Modem mam podloczony za pomoca kabla USB.
Prosze o pomoc.
- wojteks
- *** Administrator ***
Od jakiego czasu masz to OFP? Jak masz od dzisiaj to karta RIUM nie jest jeszcze aktywna.
Nie pomagam na PW!
-
Tak mam OFP od dzisiaj , jednak w salonie zapewniali mnie ze karta bedzie aktywna po moim przyjezdzcie do domu , jednak jak widac chyba jest inaczej , dzieki za odpowiedz najwyzej jutro sie odezwe jezeli dalej bedzie ten sam bład:)
-
Problem z OFP
Witam. Jestem nowy na forum. Mój problem polega na tym, że prawie co dzień internet co kilka minut się rozłącza. Spowodowane jest do brakiem sygnału EvDO ( Diversity). Przy tym pierwszy sygnał jest w porządku i ma 83 dBm. Nieraz tak bywa, że się rozłączy i do końca dnia nie mogę się połączyć. Dioda signal świeci na zielono i co kilka sekund miga na czerwono. W tym samym czasie u moich znajomych posiadający takie same internety wszystko ładnie śmiga. Mój router to MV 410R + antena zewnętrzna skierowana na nadajnik w Brzuzie. Proszę o jakieś porady jak czegoś takiego uniknąć.
-
- Mistrz bezprzewodowy
1. Może uszkodzony masz modem. Próbowałeś podłączyć inny?
2. Może korzystasz ze stacji bazowej, która jest aktualnie modernizowana, tj. przeprowadzane są aktualnie jakieś prace remontowe.
2. Może korzystasz ze stacji bazowej, która jest aktualnie modernizowana, tj. przeprowadzane są aktualnie jakieś prace remontowe.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

-
Teraz jest tak, że gdy odłączę antenę zewnętrzną i podłącze zwykłą(standardową), to mam brak sygnału. Wcześniej gdy kupiłem router to tego problemu nie było i był pełny zasięg(dioda na zielono). Myślę że może to oznaczać, że stacja BTS jest faktycznie modernizowana. Jest jeszcze 2 opcja może przypadkowo coś pozmieniałem w ustawieniach routera i gorzej ściąga sygnał? Czy to możliwe? Jakie są standardowe ustawienia. Mogę prosić o jakieś screeny lub opis?
-
- Użytkownik forum
Podpinam się.
Zasięg bez anteny zewnętrznej zawsze 4-5 kresek(CDMA), prędkość 1,5-2 mega a dokładnie od przedwczoraj prędkość jest gorsza niż na gprs w telefonie. Limit na 150% nie przekroczony, w speedtest wychodzi mi download 0,06... Wie ktoś coś na ten temat? Może to Orange dokonuje jakiejś konserwacji albo co?
Zasięg bez anteny zewnętrznej zawsze 4-5 kresek(CDMA), prędkość 1,5-2 mega a dokładnie od przedwczoraj prędkość jest gorsza niż na gprs w telefonie. Limit na 150% nie przekroczony, w speedtest wychodzi mi download 0,06... Wie ktoś coś na ten temat? Może to Orange dokonuje jakiejś konserwacji albo co?
- wojteks
- *** Administrator ***
Limit jak nic.Sadi pisze:w speedtest wychodzi mi download 0,06..
Jak to udowodnisz?Sadi pisze:Limit na 150% nie przekroczony
Żeby się upewnić co jest problemem proponuję telefon do BOK.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
W tym miesiącu prawie nic nie ściągałem (dzisiaj dopiero jedenasty), w poprzednich miesiącach ściągałem filmy, oglądałem filmiki na YT i ani razu nie wykorzystałem limitu pobierania. Mój limit o 7gb W zeszłym miesiącu miałem urlop, codziennie od rana do południa siedziałem przed kompem i prędkość nie spadła.wojteks pisze:Jak to udowodnisz?
Co do telefonu, można tam dzwonić tylko z Orange czy się mylę?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak masz okres rozliczeniowy? Informacja o tym jest na fakturze.Sadi pisze:W tym miesiącu prawie nic nie ściągałem (dzisiaj dopiero 11)
Sadi pisze:można tam dzwonić tylko z Orange czy się mylę?
Kod: Zaznacz cały
510 100 100 w Polsce, z telefonu komórkowego innego operatora lub z telefonu stacjonarnego
+48 510 100 100 z zagranicy, z telefonu komórkowego
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Ok. Wielkie dzięki za pomoc.
-
Mam pytanie, pewnie wyda wam sie śmieszne, ale nie potrafię tego zrozumieć i znaleźć odpowiedzi. Rozumiem, że technologia CDMA to internet radiowy, który do odbioru potrzebuje innego sprzętu niż klasyczny internet mobilny dostarczany przez operatorów komórkowych - czyli inny modem względnie router.
Internet CDMA jest oferowany w oddzielnej usłudze Internet Freedom Pro - mało atrakcyjnej, bo z limitem transferu.
Problem polega na tym, że w opisie usługi Internet Free - czyli klasycznego internetu mobilnego jest napisane "Wszystkie opcje Orange Free są dostępne w technologii CDMA (radiowy, szerokopasmowy dostęp do internetu), której zasięg znajduje się we wszystkich terenach poza obszarami administracyjnymi miast powyżej 100 tysięcy mieszkańców."
Proszę o rade jak to rozumieć. Bo przecież jak wezmę zwykły modem gsm obsługujący gprs/edge/umts/hsdpa to nie obsłuży on CDMA. Czy to oznacza, że w ramach taryfy Internet Free, czyli jakiś tam abonament plus szczęśliwe godziny bez limitów, można dostać router CDMA?
Internet CDMA jest oferowany w oddzielnej usłudze Internet Freedom Pro - mało atrakcyjnej, bo z limitem transferu.
Problem polega na tym, że w opisie usługi Internet Free - czyli klasycznego internetu mobilnego jest napisane "Wszystkie opcje Orange Free są dostępne w technologii CDMA (radiowy, szerokopasmowy dostęp do internetu), której zasięg znajduje się we wszystkich terenach poza obszarami administracyjnymi miast powyżej 100 tysięcy mieszkańców."
Proszę o rade jak to rozumieć. Bo przecież jak wezmę zwykły modem gsm obsługujący gprs/edge/umts/hsdpa to nie obsłuży on CDMA. Czy to oznacza, że w ramach taryfy Internet Free, czyli jakiś tam abonament plus szczęśliwe godziny bez limitów, można dostać router CDMA?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Chodzi o to, że obecnie możliwość korzystania z tej technologii jest w każdej ofercie Orange, wcześniej można było jedynie korzystać w ofercie Orange Freedom PRO.Problem polega na tym, że w opisie usługi Internet Free - czyli klasycznego internetu mobilnego jest napisane "Wszystkie opcje Orange Free są dostępne w technologii CDMA (radiowy, szerokopasmowy dostęp do internetu), której zasięg znajduje się we wszystkich terenach poza obszarami administracyjnymi miast powyżej 100 tysięcy mieszkańców."
Oczywiście trzeba posiadać do tej odpowiednie urządzenie, w tym wypadku Router Axesstel MV400/510 R lub ADU 635WA
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

-
Ja mam inny problem. Mam nadzieję że nie będzie zbyt chaotycznie.
Mam internet z OFP. U mnie działa dobrze. Przyszedł sąsiad z routerkiem, wszystko działało ponoć do dzisiaj. Połączyłem się przez jego ruter i... lipa. W vista pisze że tylko lokalnie. Pomyślałem, żeby program zainstalować. Zainstalowałem u niego na kompie. To pisze że nie wykryto urządzenia (wszystko sprawdzone, każda kontrolka się paliła). A moim pomysłem było żeby ponownie pin wpisać. A nie mogę przez program bo właśnie "urządzenie niedostępne". Co robić?
Mam internet z OFP. U mnie działa dobrze. Przyszedł sąsiad z routerkiem, wszystko działało ponoć do dzisiaj. Połączyłem się przez jego ruter i... lipa. W vista pisze że tylko lokalnie. Pomyślałem, żeby program zainstalować. Zainstalowałem u niego na kompie. To pisze że nie wykryto urządzenia (wszystko sprawdzone, każda kontrolka się paliła). A moim pomysłem było żeby ponownie pin wpisać. A nie mogę przez program bo właśnie "urządzenie niedostępne". Co robić?

- wojteks
- *** Administrator ***
Reset to factory default (przywrócić ustawienia fabryczne) i konfiguracja od początku a jak nie pomoże to reklamacja. Oczywiście przełącznik USB-Ethernet we właściwej pozycji?Aryjczyk pisze:Co robić?
Nie pomagam na PW!
-
Ethernet podłączony prawidłowo. USB nie sprawdzałem, za dużo kombinowania (kabel spoko i wejście też). A jak przywrócić ustawienia fabryczne?
- wojteks
- *** Administrator ***
W instrukcji jest napisane.Aryjczyk pisze:A jak przywrócić ustawienia fabryczne?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
-
problem z internetem
prosze serdecznie o pomoc bo juz nie wiem co mam robic. tydzien temu kupiłam internet orange freedom pro, ten z modemem czaerno pomaranczowem, zainstalowałam program, podłączyłam modem ale nie moge w og ole połączyc sie z internetem, jak otwieram przegladarke to wyswietla mi komunikat ze nie jest mozliwe otworzenei witryny. w ustawieniech mam wszystko ok. w panelu sterowania tez jest ok. problem leży chyba w tym ze w okienku jakie mi sie wyświatla cały czas pisze "gotowo" a raz na 2 minuty na sekunde pokazuje się komunikat " połączono" albo " połączono (uśpionu)", no i za chwile znika. w ogóle zadnej strony nie moge otworzyc. lampki swieca na niebiesko - conect czasami mruga na niebiesko. tylko sygnał świeci na czerwow. co ja w tej sytuacji mam zrobic? nie ma możliwości aby wyświetlało mi cały czas "połączono"?
-
Co do ustawień fabrycznych to naciskałem "reset" taki pod routerem (przytrzymałem ok. 10 sekund). Nic nie pomogło. Komputer łączy się z routerem, ale nie ma dojścia do internetu. "Tylko lokalnie". Tam we właściwościach ustawione na automatycznie. Sprawdzałem poprzez usb to w ogóle nie znajduje mi sprzętu, a przez ethernet właśnie jest "tylko lokalnie". Dawajcie propozycje co by tutaj jeszcze robić. Czy już raczej wysłać do dystrybutora niech naprawia?
-
Witam!!
Ja z kolei mam taki problem. Zainstalowałem sobie CDMA za pośrednictwem kabla RJ45. Po aktywacji przez Orange neta przez RJ wszystko pięknie działa, natomiast problem mam z WiFi. Jak uruchomiłem WiFi na początek jako sieć otwartą od razu komp mi się połączył na karcie Orinoco Gold, ale... Router nie wysyłał pakietów. Później skonfigurowałem sobie WiFi z hasłem WEP również bez problemu się połączyłem, ale nadal ten sam problem nie odbierałem żadnych pakietów, ponadto miałem skonfigurowany adres IP bramę maskę itp. pod inny router u rodziców (adres IP routera u rodziców i mojego CDMA taki sam). Dalej próbuje usunąć problem wyłączając sztywną konfigurację i wtedy karta próbuje się połączyć ale ma problem z pobraniem adresu IP. Znów skonfigurowałem IP Bramę i maskę na "sztywno" i w routerze dodałem adres mac mojej karty do klientów WiFi i aktywowałem tą opcję i nadal kicha. Już nie wiem co więcej mogę zrobić, żeby WiFi zaczęło działać. Mam podejrzenie, że może router jej wadliwy...
Ja z kolei mam taki problem. Zainstalowałem sobie CDMA za pośrednictwem kabla RJ45. Po aktywacji przez Orange neta przez RJ wszystko pięknie działa, natomiast problem mam z WiFi. Jak uruchomiłem WiFi na początek jako sieć otwartą od razu komp mi się połączył na karcie Orinoco Gold, ale... Router nie wysyłał pakietów. Później skonfigurowałem sobie WiFi z hasłem WEP również bez problemu się połączyłem, ale nadal ten sam problem nie odbierałem żadnych pakietów, ponadto miałem skonfigurowany adres IP bramę maskę itp. pod inny router u rodziców (adres IP routera u rodziców i mojego CDMA taki sam). Dalej próbuje usunąć problem wyłączając sztywną konfigurację i wtedy karta próbuje się połączyć ale ma problem z pobraniem adresu IP. Znów skonfigurowałem IP Bramę i maskę na "sztywno" i w routerze dodałem adres mac mojej karty do klientów WiFi i aktywowałem tą opcję i nadal kicha. Już nie wiem co więcej mogę zrobić, żeby WiFi zaczęło działać. Mam podejrzenie, że może router jej wadliwy...
- czerwon
- Stały użytkownik forum
@krzychu_kh masz wyłączone podawanie adresu pin?
-
Nie! Zaraz na początku przy pierwszej instalacji wyłączyłem podawanie PIN, zgodnie z informacją zawartą w instrukcji.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Zobacz tu jak powinno to wyglądać: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=21815&start=0 i tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=168111#168111krzychu_kh pisze: Już nie wiem co więcej mogę zrobić, żeby WiFi zaczęło działać. Mam podejrzenie, że może router jej wadliwy...
-
Dzięki za instrukcję!
Wszystko mam zrobione poprawnie, przynajmniej tak jak jest opisane w tych dwóch postach. Dodam jeszcze, że jak łącze się poprzez RJ45 to szybkość w połączeniu sieciowym pokazuje mi 100 Mb/s, a przez WiFi 11,0 Mb/s. Jak wcześniej wspomniałem z połączeniem przez WiFi nie ma najmniejszego problemu. Jedynym problemem jest fakt, że router nie wysyła pakietów i co za tym idzie nie mam możliwości korzystania z Internetu.
Wszystko mam zrobione poprawnie, przynajmniej tak jak jest opisane w tych dwóch postach. Dodam jeszcze, że jak łącze się poprzez RJ45 to szybkość w połączeniu sieciowym pokazuje mi 100 Mb/s, a przez WiFi 11,0 Mb/s. Jak wcześniej wspomniałem z połączeniem przez WiFi nie ma najmniejszego problemu. Jedynym problemem jest fakt, że router nie wysyła pakietów i co za tym idzie nie mam możliwości korzystania z Internetu.
- Jaco
Spróbuj zrobić reset do ustawień fabrycznych i jeszcze raz przeprowadź konfigurację. Czy z innym laptopem sprawdzałeś? Jeśli również będą problemy widocznie router jest uszkodzony.krzychu_kh pisze:Jedynym problemem jest fakt, że router nie wysyła pakietów i co za tym idzie nie mam możliwości korzystania z Internetu.
-
Restart ustawień robiłem i to nic nie dało. Nie łączyłem jeszcze z innym kompem, ale mam zamiar dziś to zrobić. Po testach dam znać co i jak.
- Jaco
Ale swój laptop łączyłeś z jakąś inną siecią i działało prawidłowo?krzychu_kh pisze:Nie łączyłem jeszcze z innym kompem, ale mam zamiar dziś to zrobić. Po testach dam znać co i jak.