AnyData ADU-635WA a MV 410 Axesstel - kilka pytań

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ivkaol
Początkujący użytkownik forum

AnyData ADU-635WA a MV 410 Axesstel - kilka pytań

Post autor: Ivkaol »

Witam,
Błagam o odpowiedź na następujące pytania:

1. Który z modemów wymienionych w temacie, tj. AnyData ADU-635WA i MV 410 Axesstel - jest z Waszego doświadczenia lepszy, o ile mają służyć do korzystania z Internetu wyłącznie w CDMA?
W Orange poinformowano mnie, że ponoć MV 410 Axesstel lepiej ściąga sygnał niż AnyData ADU - prawda to, czy fałsz?

2. Czy do AnyData ADU-635WA jest możliwość podłączenia anteny wzmacniającej sygnał?
W Orange powiedziano mi raz, że jest taka możliwość, a drugi raz - że nie ma, więc nie wiem...

3. Czy karta, którą otrzymam do AnyData ADU-635WA, będzie pasowała i współpracowała również z z MV 410 Axesstel ?
W Orange powiedziano, że TAK, ale wolę się upewnić- mam do ich konsultantów ograniczone zaufanie z uwagi na panującą tam dezinformację...

4. Czy ja w ogóle słusznie zakładam (też w oparciu o informacje Orange, rzecz jasna), że z modemów proponowanych do Business Everywhere modem AnyData ADU-635WA jest najlepszym modemem? (OCZYWIŚCIE CAŁY CZAS CHODZI WYŁĄCZNIE O CDMA)

Gwoli wyjaśnienia: ponieważ Internet dla Firm Pro posiada ograniczenie transmisji w skali miesiąca do 3 GB - jestem skazana na Business Everywhere Platinum Pro (lub Premium Pro) - potrzebuję więcej, niż 3 GB miesięcznie z racji wykonywanego zawodu. Z Internetu zamierzam korzystać wyłącznie w domu, dlatego zakładam kupno anteny (robiłam testy, jest sygnał - ale słaby). Jeśli więc potwierdzicie tezę Orange, iż AnyData ADU-635WA faktycznie słabiej sygnał ściąga, to wykupię Business Everywhere i na własną rękę nabędę MV 410 Axesstel - dlatego muszę mieć pewność, że karta od AnyData ADU-635WA mi będzie z Axesstel śmigała.
Pytam też o możność podlączenia anteny wzmacniającej do AnyData ADU-635WA - bo wówczas mogłabym przetestować przez moment AnyData ADU-635WA z antenką, może Axesstel by już nie był konieczny (względy finansowe...).

Same znaki zapytania, a Orangowi kosultanci zorientowani marnie i dezinformują, więc PLEASE - pomóżcie, poradźcie...

A swoją drogą - po co oni wymyślili to kretyńskie ograniczenie 3 GB dla Internetu dla Firm Pro???
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: AnyData ADU-635WA a MV 410 Axesstel - kilka pytań

Post autor: Sundance_kid »

Ivkaol pisze:Czy do AnyData ADU-635WA jest możliwość podłączenia anteny wzmacniającej sygnał?
TAk. Ten modem ma dwa wyjścia antenowe, jedno do CDMA drugie do GSM
Ivkaol pisze:Który z modemów wymienionych w temacie, tj. AnyData ADU-635WA i MV 410 Axesstel - jest z Waszego doświadczenia lepszy, o ile mają służyć do korzystania z Internetu wyłącznie w CDMA?
Axesstel. Drugi to hybryda. Według mnie o wiele lepsze rozwiązanie ale jeżeli tylko do CDMA to ten pierwszy.
Ivkaol pisze:Czy karta, którą otrzymam do AnyData ADU-635WA, będzie pasowała i współpracowała również z z MV 410 Axesstel ?
Będzie.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Ivkaol pisze:W Orange poinformowano mnie, że ponoć MV 410 Axesstel lepiej ściąga sygnał niż AnyData ADU - prawda to, czy fałsz?
Prawda,o ile nie korzysta się z anteny zewnętrznej.
Do korzystania stacjonarnego lepszy będzie Axesstel.

[ Dodano: 2010-03-11, 11:43 ]
Ivkaol pisze:2. Czy do AnyData ADU-635WA jest możliwość podłączenia anteny wzmacniającej sygnał?
Owszem, jest taka możliwość.

[ Dodano: 2010-03-11, 11:44 ]
Ivkaol pisze:Czy karta, którą otrzymam do AnyData ADU-635WA, będzie pasowała i współpracowała również z z MV 410 Axesstel ?
Tak.

[ Dodano: 2010-03-11, 11:46 ]
Ivkaol pisze:Czy ja w ogóle słusznie zakładam (też w oparciu o informacje Orange, rzecz jasna), że z modemów proponowanych do Business Everywhere modem AnyData ADU-635WA jest najlepszym modemem? (OCZYWIŚCIE CAŁY CZAS CHODZI WYŁĄCZNIE O CDMA)
Moim zdaniem ADU-500A jest lepszy, o ile ma się komputer z wystarczająco wydajnym prądowo portem USB.

635WA ma baterię,która prędzej niż później wyzionie ducha, i modem zostanie uwiązany do gniazdka AC.
Poza tym te gabaryty...jak cięzarna ciocia :]

[ Dodano: 2010-03-11, 11:47 ]
Ivkaol pisze:po co oni wymyślili to kretyńskie ograniczenie 3 GB dla Internetu dla Firm Pro???
Po to,aby klienci nie byli zainteresowani tą ofertą.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Ivkaol pisze: po co oni wymyślili to kretyńskie ograniczenie 3 GB dla Internetu dla Firm Pro???
Limit musi być nie tylko dlatego, żeby użytkownicy nie zapychali sieci, ale również ze względu na zarobek operatora. Płacisz za limit, a nie za transfer ;) Gdyby nie było limitu, to w ofercie byłaby tylko jedna taryfa, a to mija się z celem :hyhy:
Ivkaol
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Ivkaol »

Patryk pisze:
Moim zdaniem ADU-500A jest lepszy, o ile ma się komputer z wystarczająco wydajnym prądowo portem USB.

635WA ma baterię,która prędzej niż później wyzionie ducha, i modem zostanie uwiązany do gniazdka AC.
Poza tym te gabaryty...jak cięzarna ciocia :]
A czy w kwestii ściągania sygnału CDMA będzie różnica pomiędzy ADU-500A a ADU-635WA?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Ivkaol pisze:A czy w kwestii ściągania sygnału CDMA będzie różnica pomiędzy ADU-500A a ADU-635WA?
Nie sądzę.
Awatar użytkownika
czarenty6587
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: czarenty6587 »

A moim zdaniem ADU 635WA jest dobrym i lepszym modemem niz Axesstel ;] Bez anteny zew. chodzi mi lepiej niz u kumpla co ma Axesstel, i dodam ze miszka on 300 M odemnie i ma drewniany dom a ja murowany z plastykowymi oknami. Moze róznica jest mała ale zawsze mam lepszy transfer. Ale po zakupieniu anteny zew. i umocowaniu na komin ADU 635WA wyciąga nad ranem o 6.20 :
Obrazek
Więc ja bym brał ADU 635WA :)
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

Ivkaol pisze:A czy w kwestii ściągania sygnału CDMA będzie różnica pomiędzy ADU-500A a ADU-635WA?
Podczas korzystania nie zauważyłem różnicy w czułości między ADU-500A a ADU-635WA (mam oba te modemy). Obydwa zaskakująco dobrze radzą sobie w paśmie CDMA nawet bez anteny zewnętrznej (BTW, do obydwu Orange dodaje w zestawie małą antenkę magnetyczną, ale to pewnie wiesz).

Do stacjonarnego korzystania radziłbym - tak, jak Patryk - jednak Axesstela MV 410, dzięki niemu będziesz mieć od razu internet "rozdzielony" i dostępny w całym domu po WiFi i kablu, modemy AnyDaty Ci tego nie zapewnią... owszem, są mniejsze i wygodniejsze w użytkowaniu (zwłaszcza ADU-500A) ale przy użytkowaniu mobilnym, w stacjonarnym Axesstel ma więcej zalet (oprócz tego, co napisałem powyżej, Axesstel ma większy zysk /czułość/ wbudowanych anten - może uda Ci się uniknąć montażu zewnętrznej anteny).
Pozdro,
GutEQ
BraYneX
Użytkownik forum

Post autor: BraYneX »

A czy do MV 410 Axesstel można podłączyć antenę zewnętrzną?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

BraYneX pisze:czy do MV 410 Axesstel można podłączyć antenę zewnętrzną?
Można.
Nie pomagam na PW!
BraYneX
Użytkownik forum

Post autor: BraYneX »

ALe widzę że nie ma Axesstel w orange free :szok:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

BraYneX pisze:ALe widzę że nie ma Axesstel w orange free
A co w tym dziwnego?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

BraYneX pisze:ALe widzę że nie ma Axesstel w orange free :szok:
Nie ma Axesstel'a w Orange Free. Axesstel MV410 jest tylko w Orange Freedom Pro, tak samo AnyData ADU-500A. W Orange Free jest AnyData ADU-635WA (dla taryf Optimum, Premium, Platinum), i inne modemy nie obsługujące CDMA.
Kamirez
### BAN ###

kilka pytan w sprawie ADU 635WA

Post autor: Kamirez »

witam was chcialem zapytac czy ktos wie ile placi sie za ta usluge z modemem ADU 635WA w orange na np 2 lata. Jestem tym zainteresowany i chcialbym dostac duzo informacji takich jak:
-cena modemu w orange na 2 lata
-cena abonamentu z transferem 8 gb
-cena anteny do tego modemu
- czy ktos moze wie jak on dziala w woj. Świetokrzyskim ( moze mieszka wlasnie w nim i orientuje sie ja dziala)
Prosze piszcie bo 24 bede mogl przedluzyc umowe bym wiedzial co brac bo na poczatku bylem zainteresowany Axesstelem mv410 ale po waszych opiniach zbrzydl mi ten modem i ta cena za niego tez oraz za antene bo na allegro jest o 50% tansza do ADU ale ja raczej z allegro nie chce. Prosze pomozcie
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Kamirez pisze:czy ktos wie ile placi sie za ta usluge z modemem ADU 635WA w orange na np 2 lata
Najlepiej to www.orange.pl

Nie ma oferty 8GB, jest 6GB za 99zł i modem za 1zł
Nie pomagam na PW!
luckd
Stały użytkownik forum

Post autor: luckd »

Czy oprócz Axesstel 410, AnyData ADU-500A, AnyData ADU-635WA są jeszcze jakieś modemy cdma orange?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

luckd pisze:Czy oprócz
Jeszcze nowy Axesstel MV500 i to wszystko.
Nie pomagam na PW!
Kamirez
### BAN ###

ADU 635WA

dzieki za info. Podoba mi sie cena za modem i opinie jak on dziala w CDMA bo tam gdzie ja mieszkam to ciezko o dobry zasieg a kolega ma modem Axesstela mv410 i wczoraj kupil antene za 100 i pisze ze net chodzi jak przeciag ale jak by w orange FP zrobili limit tak samo jak w free optimum za mniejsza cene itp to warto bylo by brac bo 3 gb to cienko jak na taki net. Orange powinno dac np limit 8gb za 60 zl z takim modemem jak ADU 635WA wtedy ludzie by brali. Iplus ma slaby zasieg ale limit tam jest ponad 30 gb i w duzych miastach z dobrym zasiegiem biora Iplusa. A orange niestety jeszcze nie wpadlo na taki pomysl. Zal mi troche ich bo w przeciagu 2 lat mogli by niezle zarobic i miec duuuzo klientów

[ Dodano: 2010-10-07, 11:27 ]
czytajac wczoraj fora doszedlem do wniosku ze najlepszym dla mnie modemem jest ADU 635WA ponieważ:
- oferta w jakiej jest daje wiele wiecej niz FP
- Jest tanszy bo kosztuje 1zl a nie 99 jak np Axesstela
- mniejszy i mozna go zaliczyc nawet do takich jak Huawei i wozic ze soba ( oczywiscie nie zapominajac o baterii ktora sie w nim znajduje ale to nie jest zaden problem bo pewnie sa przejsciowki nawet do samochodów.)
- Limit daje 3,6,12 gb
- Pracuje w wielu trybach (Gsm/3G/CDMA i HSDPA w wiekszych miastach) a nie jak w
Axesstelu tylko CDMA
- mozna podlaczyc 2 Anteny albo do GSM/3G Albo do CDMA ich koszt jest o wiele tanszy niz do Axesstela.

Jedyna rzecza jaka jest lepszy Mv410 od ADU to to ze mozna go podlaczyc pod sieciówke i na USB oraz że mozna rozszczepic siec na caly dom ale co z tego jak 3 gb to starcza dla 1 kompa przy dobrym uzytkowaniu na nie caly tydzien.

Mv510 to juz totalna porazka. Wyglad ma ladny a pozatym nic nie moge wymienic lepszego. tam wypowiadali sie ze ma rzeczy rozniace sie od mv410 ale nie jest lepszy.

Jezeli ktos chce na mus wziasc oferte orange FP to niech bierze modem ADU 500A bo dziala podobnie jak 635WA. Nie bierzcie Axesstela bo to porazka i strata kasy.

Oczywiscie ja biore ADU 635WA za 17 dni ale nie wiem jeszcze jaki abonament. Jestem pewien ze to najlepszy modem z 3 ktore opisalem (nie uwzgledniajac ADU 500A )

Pozdrawiam i zapraszam do dzielenia sie informacjami na temat tych modemów
piotrek2308

Post autor: piotrek2308 »

Kamirez pisze: Jest tanszy bo kosztuje 1zl a nie 99 jak np Axesstela
Ale jaka jest różnica abonamentu 99zł do 49zł w OFP.
Kamirez pisze:Limit daje 3,6,12 gb
Nie wiem gdzie taki limit znalazłeś bo w OF jest 2,4,6,38GB.
Kamirez pisze:ich koszt jest o wiele tanszy niz do Axesstela.
Może się nie znam ale to jest ta sama technologia 450MHz i anteny są takie same tylko wtyki chyba inne(mam na myśli anteny dipola).
Kamirez pisze:ezeli ktos chce na mus wziasc oferte orange FP to niech bierze modem ADU 500A
Jeśli chcesz korzystać tylko w domu to lepiej brać router bo go sobie postawisz w jednym miejscu gdzie zasięg najlepszy i możesz z laptopem po całym domu chodzić .
Kamirez pisze:nie wiem jeszcze jaki abonament
Według mnie lepsze będzie 59zł (4GB)+dokupić 2Gb za 20zł=79złi 6GB Czyli to samo co za 99zł. Chyba że weźmiesz ten największy i 40 GB.
Kamirez
### BAN ###

dzieki kolego ale w 1 twoim poscie mnie zle zrozumiales napisalem ze modem ADU kosztuje 1zl na 2 lata (podobno) a Axesstel kosztuje na 2 lata 99 zł

co do 2 to sory nie wiedzialem. Dzieki za info bede wiedzial

3 tak inne porty maja i do Axesstela jest o wiele drozsza oczywiscie standardowa nie jakas extra bo sa tez drogie do ADU.

4 to uwzglednilem ze tym jest lepszy Axesstel bo mozna rozsiac sobie neta po domy ale po co jak jest tylko 3 gb to nawet na jednego na tydzien nie starcza oczywiscie przy dobrym zasiegu. A ADU jest tak maly ze spokojnie mozna wziasc go i korzystac nawet bez podlaczania do AC bo ma baterie ( po pewnym czasie bedzie trzeba podlaczyc ale to raczej nie problem.)

5 wielkie dzieki za pomoc z abonamentem. zrobie raczej tak jak mowisz.

Bede wdzieczny jak dalej beda podawane doswiadczenia z tymi modemami bym wiedzial ze dokonuje wlasciwego wyboru

[ Dodano: 2010-10-07, 12:50 ]
jezeli ktos ma ADU 635WA to zapraszam na GG chetnie porozmawiam

Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-10-07, 12:59 ]
jezeli ktos bedzie chcial wziasc tak jak ja mobilny net wszystko jest tutaj:

http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... e_discover

tak naprawde teraz tez w domu mam mobilny ale on nie ma CDMA bo to jest modem HUAWEI 160 czyli jednym slowem masakra
piotrek2308

Kamirez pisze:modem ADU kosztuje 1zl na 2 lata (podobno) a Axesstel kosztuje na 2 lata 99 zł
Aha, chodziło Ci o taryfe Freedom Pro. To się zgadzam.
Też wiem że 3 GB przy tej szybkości to nic i jeśli jesteś nowym klientem to lepiej brać OF ze szczęsliwymi nocami. Ale mi na przykład kończy się umowa i jak się przedłuża to dawają nawet 3 dodatkowe GB.
Kamirez
### BAN ###

piotrek2308,

masz moze gg pogadalibysmy lepiej

[ Dodano: 2010-10-07, 13:18 ]
a tak <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> to ja teraz jak bede przedluzal umowe to na OF mam juz jedna wiec tez bede mial jakies nowe gratisy

[ Dodano: 2010-10-07, 13:20 ]
a do tego sciagnolem sobie kilka PDF dotyczacych OF wiec juz wiem co np trzeba zrobic by miec noce bez limitu czy jaka komende wpisac by dostac dodatkowe gb. wszystko to jest na tej stronce co podalem w poprzednim poscie

[ Dodano: 2010-10-07, 13:23 ]
jak chcesz to podalem tutaj swoje gg wiec kliknij tylko na sloneczku :D i napisz ze to ty
piotrek2308

Na GG to ja raczej sporadycznie jestem. Jak masz jakieś pytania to pytaj się na forum, tu są lepsi specjaliści niż ja.
Kamirez
### BAN ###

cena modemu

czy dla neta za 59 zeta modem jest za 1 zl?? wciaz chodzi mi o Orange free i modem ADU 635WA
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Kamirez pisze:ak chcesz to podalem tutaj swoje gg wiec kliknij tylko na sloneczku
Po to jest forum, żeby tu pomagać. Przynajmniej inni też skorzystają.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Kamirez
### BAN ###

ok bede pamietal. A teraz prosze o odp do ostatniego mojego postu w sprawie ceny modemu
piotrek2308

Sam ten link podałeś i na samym dole są regulaminy z promocjami i cenami modemów. Wystarczy poszukać.
A z tego co pamiętam to w OF59 jest ten modem za 1 zł na36 m-c, bądź też za 249 na 24 m-c.
Kamirez
### BAN ###

No tez to widzialem i sie przerazilem troszke. Moze dla przedluzajacych maja jakas promocje. Bo na kolejne 2 lata chce wziąć OF

[ Dodano: 2010-10-08, 09:49 ]
moze orientuje sie ktos czy jest jakas znizka na ADU 635WA przy przedluzeniu oferty OF.( aktualnie mam tez OF za 60 zl i modem Huawei e160)

[ Dodano: 2010-10-08, 09:55 ]
a tak przy okazji to jak by ktos chcial to jak wezme ten ADU 635WA to na sprzedaz bedzie Huawei e 160 w staszowie w Świetokrzyskim spokojnie lapie 3G maksymalna predkosc download to 3,6mb/s tak po przyjrzeniu sie cenom na allegro to max bede chcial za niego 120 zeta. Zapraszam na GG chetnych. Sprzedaz przez Allegro albo od reki do reki

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-10-08, 10:11 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Polskie litery chyba nie gryzą, tekst bez nich źle się czyta!

[ Dodano: 2010-10-08, 10:15 ]
oczywiscie ze nie ale jakos tak nauczylem sie skrótami? teraz bede pisal normalnie
Ostatnio zmieniony 2010-10-08, 09:10 przez Kamirez, łącznie zmieniany 1 raz.
piotrek2308

Kamirez pisze:znizka na ADU 635WA przy przedluzeniu oferty OF
Z tego co pamiętam to albo zniżka na modem 150zł albo dwa dodatkowe GB(mówie o OF59)

A kiedy Ci się kończy umowa?
Kamirez
### BAN ###

dalsze info

za tydzien bede mogl przedluzyc na necie

[ Dodano: 2010-10-08, 14:59 ]
Naprawde nie wiem co wziasc nawet weszedlem w inna zakladke i pytam sie o Iplusa i blueconnect zobaczymy co tam mi opowiedza.:P

[ Dodano: 2010-10-08, 16:24 ]
Juz wiem orange i tylko orange heeh ;D

[ Dodano: 2010-10-08, 17:04 ]
sorki wojteks bede wiedzial na przyszlosc

[ Dodano: 2010-10-08, 17:08 ]
hmm widze ze nikogo na forum nie ma szkoda
ODPOWIEDZ