Konfiguracja mojego 1600GL od Ovislink
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Konfiguracja mojego 1600GL od Ovislink
Witam po raz kolejny. Wiem ze tematy o tym routerku juz istnieja, jednak chcialem miec swoj temat gdzie ktos moglby mi wszystko dokladnie wyjasnic, a pytan bedzie pewnie sporo:)
Na poczatek wgralem oprogramowanie Tomato Wersja 1.25.8646 PL. Czy jest jakas ciekawa alternatywa dla tego wlasnie oprogramowania lub jego nowsza wersja ktora JEST SENS wgrac. Opcji widze jest tu multum:)
W sieci mam 3 kompy i telefon. 2 z tych urzadzen (tel i lapek) beda korzystac z WIFI. Net od Aster. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nadalem swoja nazwe WIFI, wpisalem klucz WPA2 Personal i wylaczylem rozglasnianie SSID. Adresow ktore moga korzystac nie ustawiam bo nie mam czasu.
Chcialem ustawic siec tak, zeby podzielic lacze 5mb a wnocy 10 na te 3 kompy w skali - moj komp 2mb, pozostale dwa reszte. Jak to zrobic, zeby to dzialalo i w dzien i wnocy:)
Ustawilem adresy DHCP, tz\n ich przedzial tylko na 3 (liczba kompow po LAnie), czy to nie za malo? Ze bezpieczniej, to wiem.
Czy jest jakis tajny sposob na dostanie sie na router do tomato bez hasla?
Całkowita / Wolna pamięć - 54 % - to malo czy duzo i jak to zmienic ewentualnie?
UZywam firefox i ono automatycznie zapamietuje moje logowanie do tomato (w normalnym sofcie tak nie bylo, jak to zmienic?:>).
Na poczatek wgralem oprogramowanie Tomato Wersja 1.25.8646 PL. Czy jest jakas ciekawa alternatywa dla tego wlasnie oprogramowania lub jego nowsza wersja ktora JEST SENS wgrac. Opcji widze jest tu multum:)
W sieci mam 3 kompy i telefon. 2 z tych urzadzen (tel i lapek) beda korzystac z WIFI. Net od Aster. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nadalem swoja nazwe WIFI, wpisalem klucz WPA2 Personal i wylaczylem rozglasnianie SSID. Adresow ktore moga korzystac nie ustawiam bo nie mam czasu.
Chcialem ustawic siec tak, zeby podzielic lacze 5mb a wnocy 10 na te 3 kompy w skali - moj komp 2mb, pozostale dwa reszte. Jak to zrobic, zeby to dzialalo i w dzien i wnocy:)
Ustawilem adresy DHCP, tz\n ich przedzial tylko na 3 (liczba kompow po LAnie), czy to nie za malo? Ze bezpieczniej, to wiem.
Czy jest jakis tajny sposob na dostanie sie na router do tomato bez hasla?
Całkowita / Wolna pamięć - 54 % - to malo czy duzo i jak to zmienic ewentualnie?
UZywam firefox i ono automatycznie zapamietuje moje logowanie do tomato (w normalnym sofcie tak nie bylo, jak to zmienic?:>).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Konfiguracja mojego 1600GL od Ovislink
W zaleznosci od tego co potrzebujesz - byc moze. Jesli to ma byc tylko router - pomidor w twojej wersji jest ok. Jesli potrzebujesz n.p. VPN, obsluge hot-spota,..... to musisz sie rozgladnac za innym softem.LegiaWarszawa pisze:Czy jest jakas ciekawa alternatywa dla tego wlasnie oprogramowania lub jego nowsza wersja ktora JEST SENS wgrac.
Nie bardzo rozumiem po co. To nie jest zadne zabezpieczenie.LegiaWarszawa pisze:Ustawilem adresy DHCP, tz\n ich przedzial tylko na 3 (liczba kompow po LAnie), czy to nie za malo?
Bez fizycznego dostepu do skrzynki? Jesli jest poprawnie skonfigurowany - nie.LegiaWarszawa pisze:Czy jest jakis tajny sposob na dostanie sie na router do tomato bez hasla?
Zmien ustawienia FF. Router nie ma z tym nic wspolnego.LegiaWarszawa pisze:UZywam firefox i ono automatycznie zapamietuje moje logowanie do tomato (
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Jaki masz soft na mysli do hot spota i w czym on jest lepszy od tego pomidora?
Co jeszcze warto ustawic jako zabezp.?
I przede wszystkim jak skonfigurowac podzial lacza w tym routerze tak, zeby procentowo go wyznaczyc w dzien i w nocy?
Co jeszcze warto ustawic jako zabezp.?
I przede wszystkim jak skonfigurowac podzial lacza w tym routerze tak, zeby procentowo go wyznaczyc w dzien i w nocy?
- wojteks
- *** Administrator ***
Hot Spot to darmowy publiczny punkt dostępowy a Ty chyba potrzebujesz tylko WiFi do własnych komputerów/telefonów więc tomato jest tu wystarczające.LegiaWarszawa pisze:Jaki masz soft na mysli do hot spota
Jak masz ustawione WPA2-PSK i długie niesłownikowe hasło to już nic nie trzeba ustawiać, no może jeszcze zmienić domyślne hasło administratora routera.LegiaWarszawa pisze:Co jeszcze warto ustawic jako zabezp.?
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jest tomato z obsługą OpenVPN.key pisze:Jesli potrzebujesz n.p. VPN
-
- Stały użytkownik forum
Jest jakas mozliwosc podzialu tego lacza 5mb /10 w nocy i 2 uploadu z softu routera? Najlepiej po MACu.
A zeby konkretnym aplikacjom przypisac konkretne pasmo to tylko jakims zewnetrznym softem w stylu bandwitch manager?
[ Dodano: 2010-10-01, 15:37 ]
Znalazlem na forum linksysa bodajze cos takiego:
ZMIANA PRZEPUSTOWOSCI DZIEN/NOC:
To proste - powiedzmy, że przełączenie na szybsze łącze jest o 01:00 w nocy a spowrotem o 9:00. W takim przypadku w Administration--Scripts w zakładce Init wpisujesz coś takiego:
cru a qos_1 "00 01 * * * nvram set qos_ibw=4000 ; nvram set qos_obw=470 ; service qos restart"
cru a qos_2 "00 09 * * * nvram set qos_ibw=2000 ; nvram set qos_obw=230 ; service qos restart"
Robisz restart i masz wszystko OK - będzie się przestawiało. Jak masz inne godziny to zmieniasz na odpowiednie wartości 00 01 w pierwszej linii i 00 09 w drugiej linii. Format to MM HH czyli najpierw minuty a potem godziny.
Oczywiście zgodnie z zasadami dobrego QoS zamiast wartości granicznych czyli 4096/512 i 2048/256 dałem niższe o parę procent czyli 4000/470 i 2000/230. Daje to bufor potrzebny na czas reakcji QoS na większy ruch.
Rozumiem, ze IBW to inaczej DOWNLOAD a obw UPLOAD?
A zeby konkretnym aplikacjom przypisac konkretne pasmo to tylko jakims zewnetrznym softem w stylu bandwitch manager?
[ Dodano: 2010-10-01, 15:37 ]
Znalazlem na forum linksysa bodajze cos takiego:
ZMIANA PRZEPUSTOWOSCI DZIEN/NOC:
To proste - powiedzmy, że przełączenie na szybsze łącze jest o 01:00 w nocy a spowrotem o 9:00. W takim przypadku w Administration--Scripts w zakładce Init wpisujesz coś takiego:
cru a qos_1 "00 01 * * * nvram set qos_ibw=4000 ; nvram set qos_obw=470 ; service qos restart"
cru a qos_2 "00 09 * * * nvram set qos_ibw=2000 ; nvram set qos_obw=230 ; service qos restart"
Robisz restart i masz wszystko OK - będzie się przestawiało. Jak masz inne godziny to zmieniasz na odpowiednie wartości 00 01 w pierwszej linii i 00 09 w drugiej linii. Format to MM HH czyli najpierw minuty a potem godziny.
Oczywiście zgodnie z zasadami dobrego QoS zamiast wartości granicznych czyli 4096/512 i 2048/256 dałem niższe o parę procent czyli 4000/470 i 2000/230. Daje to bufor potrzebny na czas reakcji QoS na większy ruch.
Rozumiem, ze IBW to inaczej DOWNLOAD a obw UPLOAD?
-
- Stały użytkownik forum
Dobra Pany, kilka podstawowych pytan.
Zakladka Podstawowe/Siec
Zmienilem ustawienia sieci, adresacje ogolnie na 10.y.xx.x i maska 255.255.0.0 tzn ze moge manipulowac adresami IP w przedziale np. 10.30.xx.x, (zmieniamy xx.x tak i te kompy tworza jedna podsiec?
w zakladce WAN/Internet zostawiam DHCP (aster, nie mam stalego IP z tego co wiem). Mtu domyslne. (jakbym mial z aster stale ip to bym ustawial statyczne zamiast DHCP?).
W zakladce LAN w Ip wpisuje adres dla routerka z tej puli, maske wiadomo jaka i w DNSach powinienem podac domyslne dny aster stad http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=97704#97704 pierwsze 3 na przyklad, tak?
Serwer DHCP off.
Ustawienia WIFI zostaja po staremu.
Pytanie nastepne - zakladka Tomato w podtsawowych DDS do czego sluzy?
Zakladka statyczne DHCP - chcialem tam wpisac na stale adresy z sieci, zeby inne nie mogly byc do danych kompow przydzielone, ale to nie dziala... ?
Czy cos powinienem ustawiac w zakladce ZAAWANSOWANE? Mam tu na mysli wszystkie sensowne ustawienia.
Pytanie ostatnie - mam telefon nokia 5800 i jak chce sie co jakis czas podlaczyc do sieci po WIFI to mam komunikat "Brak odpowiedzi bramy" po restarcie WIFI jest ok, nie moge ogarnac dlaczego tak sie dzieje.
Zakladka Podstawowe/Siec
Zmienilem ustawienia sieci, adresacje ogolnie na 10.y.xx.x i maska 255.255.0.0 tzn ze moge manipulowac adresami IP w przedziale np. 10.30.xx.x, (zmieniamy xx.x tak i te kompy tworza jedna podsiec?
w zakladce WAN/Internet zostawiam DHCP (aster, nie mam stalego IP z tego co wiem). Mtu domyslne. (jakbym mial z aster stale ip to bym ustawial statyczne zamiast DHCP?).
W zakladce LAN w Ip wpisuje adres dla routerka z tej puli, maske wiadomo jaka i w DNSach powinienem podac domyslne dny aster stad http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=97704#97704 pierwsze 3 na przyklad, tak?
Serwer DHCP off.
Ustawienia WIFI zostaja po staremu.
Pytanie nastepne - zakladka Tomato w podtsawowych DDS do czego sluzy?
Zakladka statyczne DHCP - chcialem tam wpisac na stale adresy z sieci, zeby inne nie mogly byc do danych kompow przydzielone, ale to nie dziala... ?
Czy cos powinienem ustawiac w zakladce ZAAWANSOWANE? Mam tu na mysli wszystkie sensowne ustawienia.
Pytanie ostatnie - mam telefon nokia 5800 i jak chce sie co jakis czas podlaczyc do sieci po WIFI to mam komunikat "Brak odpowiedzi bramy" po restarcie WIFI jest ok, nie moge ogarnac dlaczego tak sie dzieje.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak.LegiaWarszawa pisze:zmieniamy xx.x tak i te kompy tworza jedna podsiec?
Tak. Ale w Aster dynamiczny.LegiaWarszawa pisze:jakbym mial z aster stale ip to bym ustawial statyczne zamiast DHCP?
Po co?LegiaWarszawa pisze:Serwer DHCP off.
A nie DDNS?LegiaWarszawa pisze:Pytanie nastepne - zakladka Tomato w podtsawowych DDS do czego sluzy?
No jak wyłączyłeś serwer DHCP to nie działaZakladka statyczne DHCP - chcialem tam wpisac na stale adresy z sieci, zeby inne nie mogly byc do danych kompow przydzielone, ale to nie dziala... ?

-
- Stały użytkownik forum
Jogurt, DHCP off bo chce recznie przypisac adresacje dla kazdego pc.
Chodzilo o zakladke DDNS oczywiscie, literowka.
Wiec jak kazdemu pc przypisac stałą adresacje z reki, i dopisac do routera, zeby pod innym adresem nie dzialal pc.
Jeszcze jedna sprawa, na takich ustawieniach jak opisalem jeden z kompow dziala tylko z polowa przepustowosci lacza i nie wiem dlaczego. Na windows 7 jest.
Chodzilo o zakladke DDNS oczywiscie, literowka.
Wiec jak kazdemu pc przypisac stałą adresacje z reki, i dopisac do routera, zeby pod innym adresem nie dzialal pc.
Jeszcze jedna sprawa, na takich ustawieniach jak opisalem jeden z kompow dziala tylko z polowa przepustowosci lacza i nie wiem dlaczego. Na windows 7 jest.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to nie Static DHCP. To musisz raczej coś na temat Access Restriction.Wiec jak kazdemu pc przypisac stałą adresacje z reki, i dopisac do routera, zeby pod innym adresem nie dzialal pc.
-
- Stały użytkownik forum
To po co mi DHCP skoro kazdy ma recznie przypisany adres? 
A z na to ktos zerknie?:
http://forum.dota.pl/index.php?showtopic=14695 punkt 3 - jak to dokladniej zrobic tutaj?

A z na to ktos zerknie?:
http://forum.dota.pl/index.php?showtopic=14695 punkt 3 - jak to dokladniej zrobic tutaj?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to mówię, że nie potrzebnyLegiaWarszawa pisze:To po co mi DHCP skoro kazdy ma recznie przypisany adres?

Masz zakładkę Port Forwarding. Dalej tak jak tam.LegiaWarszawa pisze:jak to dokladniej zrobic tutaj?
-
- Stały użytkownik forum
Tam sa troche inne ustawienia.
Co sie wpisuje dokladnie? Ja zrobilem tak, ze dodalem jako adres zrodlowy zostawilem pusty (z kazdego IP z zewnatrz ma byc polaczenie na tcp i udp na 6112-6119), zewnetrzny port to wlasnie 6112-6119, wewnetrzny port nic bo domyslnie jest taki sam, i wewn adres to moj adres ip (mojego pc) - tak jest dobrze?
Ale napisales "po co?" najpierw i o to mi chodzilo
Jesli tak jest prawidlowo, to teraz jak ustawic na firewallu ten dostep tylko dla konkretnych procesow, zakladam, ze nie chce tego firewallowac na komputerze, tylko na routerze.
Co sie wpisuje dokladnie? Ja zrobilem tak, ze dodalem jako adres zrodlowy zostawilem pusty (z kazdego IP z zewnatrz ma byc polaczenie na tcp i udp na 6112-6119), zewnetrzny port to wlasnie 6112-6119, wewnetrzny port nic bo domyslnie jest taki sam, i wewn adres to moj adres ip (mojego pc) - tak jest dobrze?
Ale napisales "po co?" najpierw i o to mi chodzilo

Jesli tak jest prawidlowo, to teraz jak ustawic na firewallu ten dostep tylko dla konkretnych procesow, zakladam, ze nie chce tego firewallowac na komputerze, tylko na routerze.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
TakLegiaWarszawa pisze:tak jest dobrze?

Nie bardzo rozumiem o co chodzi "dostęp tylko dla konkretnych procesów" na routerze. Router nie ma zielonego pojęcia o jakichkolwiek procesach.Jesli tak jest prawidlowo, to teraz jak ustawic na firewallu ten dostep tylko dla konkretnych procesow, zakladam, ze nie chce tego firewallowac na komputerze, tylko na routerze.
-
- Stały użytkownik forum
No wlasnie chodzilo mi o to, ze byc moze sa jakies ustawienia jak na linku z tamtego forum ze mozna wybrac APLIKACJE:)
- wojteks
- *** Administrator ***
Wybór aplikacji to nic innego jak przekierowanie portów domyślnie związanych z daną aplikacją.LegiaWarszawa pisze:jak na linku z tamtego forum ze mozna wybrac APLIKACJE:)
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Jaka moze byc przyczyna, ze nie moge skorzytac z wifi na zadnym pc ani telefonie. Sprawdzilem kanaly inne - nic, ustawilem wszystko w zakladce podstawowe na default - nic. Lacze sie i z pc i z telefonu, na komorce mam brak odpowiedzi bramy a na pc polaczenie jest, ale nie ma zadnych odebranych pakietow i przy ipv4 jest info, ze jest brak polaczenia z internetem.
[ Dodano: 2010-10-09, 20:27 ]
Dobra, wykminilem jedna rzecz ciekawa i istotna. Po restarcie rutka (malym wciskanym guziczkiem z tylu, odlaczenie zasilki i podlaczenie znow) na domyslnych ustawieniach wifi smiga, z haslem rowniez. Wiec sygnal jest (antena sprawna) i szyfrowanie tez jest ok. Problem pojawia sie gdy zmieniam ustawienia adresacji IP na swoja wymyslona. Nie wiem czemu ale tez MAC WLANu sie zmienia i jak sie domyslam to moze byc problem.
Tylko dlaczego tak sie dzieje?
Da sie jakos zrobic kopie wszystkich ustawien (to co w zakladkach) zeby to jednym kliknieciem przywracac?
Zalogowalem sie tez przez telnet w miedzyczasie i zrobilem czyszczenie nvram (commit) - po tym powinno sie zresetowac rutka? Czy wgrac soft od nowa?:)
[ Dodano: 2010-10-10, 11:58 ]
tylko tutaj np mozesz konkretne aplikacje ustawiac na firewall a w tomato nie.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-10-10, 22:31 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
[ Dodano: 2010-10-09, 20:27 ]
Dobra, wykminilem jedna rzecz ciekawa i istotna. Po restarcie rutka (malym wciskanym guziczkiem z tylu, odlaczenie zasilki i podlaczenie znow) na domyslnych ustawieniach wifi smiga, z haslem rowniez. Wiec sygnal jest (antena sprawna) i szyfrowanie tez jest ok. Problem pojawia sie gdy zmieniam ustawienia adresacji IP na swoja wymyslona. Nie wiem czemu ale tez MAC WLANu sie zmienia i jak sie domyslam to moze byc problem.
Tylko dlaczego tak sie dzieje?
Da sie jakos zrobic kopie wszystkich ustawien (to co w zakladkach) zeby to jednym kliknieciem przywracac?
Zalogowalem sie tez przez telnet w miedzyczasie i zrobilem czyszczenie nvram (commit) - po tym powinno sie zresetowac rutka? Czy wgrac soft od nowa?:)
[ Dodano: 2010-10-10, 11:58 ]
http://www.informatione.gmxhome.de/DDWR ... rward.htmlwojteks pisze:Wybór aplikacji to nic innego jak przekierowanie portów domyślnie związanych z daną aplikacją.LegiaWarszawa pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
tylko tutaj np mozesz konkretne aplikacje ustawiac na firewall a w tomato nie.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-10-10, 22:31 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-10-10, 21:30 przez LegiaWarszawa, łącznie zmieniany 1 raz.