Iplus, orange free czy blue connect? Wrocław
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Iplus, orange free czy blue connect? Wrocław
Hej! Muszę zakupić neta bezprzewodowego i w grę wchodzi jeden z naszych komórkowych. Net ma służyć do przeglądania stron, rzadko do ściągania muzyki. Zastanawiam się nad iplusem (abonament za 60zł) lub orange free? Który polecacie i dlaczego? Będe go używać na laptopie Acer, głównie we wrocławiu. Poradźcie bo nie mam pojęcia. Z góry dzięki.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Iplus, orange free czy blue connect? Wrocław
Mapki mniej lub bardziej dokładne masz tutaj:
PLUS
ERA
Orange
Znajdź miejsce gdzie masz zamiar korzystać z Internetu i zobacz który z operatorów oferuje Ci najlepszy zasięg. Po czym zaopatrz się w modem (może być telefon) i karte prepaid danego operatora ( w przypadku Plusa i Orange może to być pre-paid do danych czyli Simdata i Orange Free w których za 100 KB przesłanych danych płacisz 0,03 grosza, Era póki co tego jeszcze nie ma). I potestuj trochę czy dobrze działa, czy się nie zawiesza, czy szybko "chodzi". Te mapki często potrafią mijać się z rzeczywistością a tym sposobem unikniesz niespodzianek.
Bo nie testując można Ci źle doradzić i później zostaniesz na rok lub dwa z czymś co nie działa lub działa jakby chciało a nie mogło.
PLUS
ERA
Orange
Znajdź miejsce gdzie masz zamiar korzystać z Internetu i zobacz który z operatorów oferuje Ci najlepszy zasięg. Po czym zaopatrz się w modem (może być telefon) i karte prepaid danego operatora ( w przypadku Plusa i Orange może to być pre-paid do danych czyli Simdata i Orange Free w których za 100 KB przesłanych danych płacisz 0,03 grosza, Era póki co tego jeszcze nie ma). I potestuj trochę czy dobrze działa, czy się nie zawiesza, czy szybko "chodzi". Te mapki często potrafią mijać się z rzeczywistością a tym sposobem unikniesz niespodzianek.
Bo nie testując można Ci źle doradzić i później zostaniesz na rok lub dwa z czymś co nie działa lub działa jakby chciało a nie mogło.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jak już zdecydujesz się na konkretną ofertę to gdy wybierzesz ofertę z modemem weź lapka pod pachę i pójdź z nim kupować. Niech zainstalują i pokażą że działa. Nie daj się zbyć byle odpowiedzią że na pewno będzie działał z twoim sprzętem.asia2504 pisze:Będe go używać na laptopie Acer,
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
????? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Jestem w temacie neta komórkowego świeży i do tej pory myślałem że sprawa sprzetu nie gra tu roli np: różne modemy adsl chodzą praktycznie tak samo dla usługi neostrady na każdym dowolnym normalnym komuterze. Oczywiście poza sprawą obsługi przez modem transmisji gprs/edge/umts/hsdpa bo niby tylko w tym temacie powinny być różnice. O co chodzi, można prosić jakieś linki w tym temacieJaco pisze:Jak już zdecydujesz się na konkretną ofertę to gdy wybierzesz ofertę z modemem weź lapka pod pachę i pójdź z nim kupować. Niech zainstalują i pokażą że działa. Nie daj się zbyć byle odpowiedzią że na pewno będzie działał z twoim sprzętem.asia2504 pisze:Będe go używać na laptopie Acer,
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Wystarczy poczytać dział o sprzęcie. Jest dość tematów związanych z problemami nie współpracujących ze sobą modemów i komputerów (laptopów) i systemów na nich zainstalowanych. Dlatego napisałem aby wziąć ze sobą sprzęt.
- asiek120
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Co do usługi to polecam iPlus oni jak obetną to da sie poprzeglądać jeszcze strony w ERA to tylko GG po obcięciu działa a co do Orange to nie wiem bo nie miałem.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Plus ma moim zdaniem dobra ofertę i też bym ją poleciła (wyższy limit przy najmniejszym abonamencie, teraz w miarę atrakcyjna oferta) ale nie wiadomo czy tam będzie dobrze działać.
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Proponuję kupić SimData (20 zł) i na telefonie lub modemie sprawdzić jak działa.Sundance_kid pisze:ale nie wiadomo czy tam będzie dobrze działać.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Pisałam to już wyżej;)Fanta pisze:Proponuję kupić SimData (20 zł) i na telefonie lub modemie sprawdzić jak działa.Sundance_kid pisze:ale nie wiadomo czy tam będzie dobrze działać.
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Wybacz jakiś czas mnie nie było i teraz zdarza się że czegoś nie doczytam.Sundance_kid pisze:Pisałam to już wyżej;)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
WybaczamFanta pisze:Wybacz jakiś czas mnie nie było i teraz zdarza się że czegoś nie doczytam.Sundance_kid pisze:Pisałam to już wyżej;)

Czy znowu ktoś rzucił temat i go zostawił?
- Boguszek
- Stały użytkownik forum
Ja polecam Plusa jest dobry i stabilniejszy od orange o era nic nie powiem bo nie testowałem.
Mieszkam od nadanika orange i plusa około 15 km w lini prostej miałem arange i zrywa połączenia podczas wrzucania pliku na serwer.
Orange
GPRS
miałem tylko
download 30Kb/s
upload 14kb/s
EDGE
download od 80kb/s do 110kb/s
upload od 25kb/s do max 35kb/s
a dla porównania w Plusie.
na karcie z plusa
GPRS
download leci 52kb/s upload 19kb/s
EDGE
download lieci 150kb/s
upload od 60kb/s do nawet 70kb/s
Mieszkam od nadanika orange i plusa około 15 km w lini prostej miałem arange i zrywa połączenia podczas wrzucania pliku na serwer.
Orange
GPRS
miałem tylko
download 30Kb/s
upload 14kb/s
EDGE
download od 80kb/s do 110kb/s
upload od 25kb/s do max 35kb/s
a dla porównania w Plusie.
na karcie z plusa
GPRS
download leci 52kb/s upload 19kb/s
EDGE
download lieci 150kb/s
upload od 60kb/s do nawet 70kb/s
Iplus
Merlin XU870
HP-Pavilion dv6000
2007.r
-----------------------
Orange free
Huawei E1752
Asus K55A
2013.r
Merlin XU870
HP-Pavilion dv6000
2007.r
-----------------------
Orange free
Huawei E1752
Asus K55A
2013.r
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Plus ma wiele zalet. A co co sprzętu zdarzają się konflikty sprzętowe z modemami na tyle poważne że trzeba wymienić albo modem albo komputer - rady Kolegów i Koleżanek Forum są jak najbardziej dobre... Umowa wiąże zazwyczaj na 2 lata, dlatego też lepiej jak w salonie dokonają instalacji i przetestują modem przed zakupem...
-
- Guru bezprzewodowy
Re: co lepiej
Musisz sam sprawdzić kupując karty prepaid poszczególnych operatorów.Kamirez pisze: Chce sie dowiedziec jak to dziala w swietokrzyskim w powiecie Staszów
Bez takiej weryfikacji nie ma sensu brać internetu mobilnego w ciemno.
Jako modem można użyć telefon komórkowy obsługujący HSDPA.
Dodam, ze w miejscowości Staszów, jest 3G wszystkich operatorów.
Ostatnio zmieniony 2010-10-08, 14:50 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ### BAN ###
Jednak orange
Po skonsultowaniu się ze znajomymi stwierdziłem ze w Staszowie i okolicy najlepiej będzie działał net z Orange ponieważ:
Plus ma niby dawać w Staszowie HSDPA i 3g a wcale nie działa.
Play tez nie działa.
Blueconnect ma dobre oferty ale w Strzegomku działa tylko na EDGE tak jak i 2 poprzednie.
Orange ma CDMA które daje nawet szybkość 2mb/s i to nie żart kolega ma tam z antena router mv410 i działa mu nawet 1,5mb/s..
Szkoda ze tylko Orange daje tak małe limity ściągania albo za duża cenę.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2010-10-08, 16:31 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Plus ma niby dawać w Staszowie HSDPA i 3g a wcale nie działa.
Play tez nie działa.
Blueconnect ma dobre oferty ale w Strzegomku działa tylko na EDGE tak jak i 2 poprzednie.
Orange ma CDMA które daje nawet szybkość 2mb/s i to nie żart kolega ma tam z antena router mv410 i działa mu nawet 1,5mb/s..
Szkoda ze tylko Orange daje tak małe limity ściągania albo za duża cenę.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2010-10-08, 16:31 ]
Ostatnio zmieniony 2010-10-08, 15:31 przez Kamirez, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
No niestety. Ale zawsze możesz wziąć jakąś ofertę Orange Free i mieć w nocy od 24:00 - 8:00 nielimitowaną prędkośćKamirez pisze:Szkoda ze tylko orange daje tak male limity sciagania albo za duza cene

Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

-
- Guru bezprzewodowy
Mógłby do Ciebie podjechać ktoś ze znajomych aby sprawdzić jak działa to u Ciebie faktycznie? Jeśli zdecydowałbyś się na Orange poleciałbym Orange Free 59 z modemem AnyData ADU-635WA zamówione przez internet. Płacisz 9zł więcej, masz dostęp do CDMA i dodatkowo szczęśliwe godziny oraz 2GB więcej w porównaniu do Freedom Pro.Kamirez pisze:po skonsultowaniu sie ze znajomymi stwierdzilem ze w staszowie i okolicy najlepiej bedzie dzialal net z Orange
Ostatnio zmieniony 2010-10-08, 14:57 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ### BAN ###
Tak z orange tylko ta oferta wchodzi w grę;d Dziwi mnie to ze Plus ma tak dobry zasięg a tak źle chodzi.
[ Dodano: 2010-10-08, 15:57 ]
Hmm mam 4 mapy zasięgu oto one:
ERA
http://www.era.pl/pl/bizn...dy/mapa_zasiegu
PLUS
http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControl
ORANGE
http://zasieg-orange.wp.pl/
Play
http://internet.playmobile.pl/maps/
Co o tym sadzicie??
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2010-10-08, 16:33 ]
[ Dodano: 2010-10-08, 15:57 ]
Hmm mam 4 mapy zasięgu oto one:
ERA
http://www.era.pl/pl/bizn...dy/mapa_zasiegu
PLUS
http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControl
ORANGE
http://zasieg-orange.wp.pl/
Play
http://internet.playmobile.pl/maps/
Co o tym sadzicie??
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2010-10-08, 16:33 ]
Ostatnio zmieniony 2010-10-08, 15:32 przez Kamirez, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przeciążenia sieci... Jeden z minusów netu mobilnego/radiowegoKamirez pisze:Dziwi mnie to ze Plus ma tak dobry zasieg a tak zle chodzi

-
- ### BAN ###
Tak ale Orange tez ma mnóstwo klientów i nie ma takiej masakry.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2010-10-08, 16:34 ]
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2010-10-08, 16:34 ]
Ostatnio zmieniony 2010-10-08, 15:34 przez Kamirez, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Mnóstwo klientów, ale jeden korzysta z CDMA drugi z GSM. W dodatku wydaje mi się, że Orange ma postawionych więcej nadajników, dzięki czemu nie są one po przepychane.Kamirez pisze:tak ale orange tez ma mnostwo klientow i nie ma takiej masakry
Najlepiej niech wypowie się ktoś bardziej obeznany ode mnie w tym temacie. Nie chcę wprowadzić nikogo w błąd, a sam jestem tego ciekaw

-
- ### BAN ###
Czyli wychodzi ze Orange jest lepsza siecią dająca internet mobilny/.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2010-10-08, 16:35 ]
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2010-10-08, 16:35 ]
Ostatnio zmieniony 2010-10-08, 15:34 przez Kamirez, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zależy w jakiej miejscowościKamirez pisze:czyli wychodzi ze Orange jest lepsza siecia dajaca internet mobilny/

Najlepszym sposobem jest praktyczne sprawdzenie jak to działa w poszczególnych miejscach lub wzięcie netu na próbę o ile jest taka możliwość.

- Biurowiec
- Użytkownik forum
Jeżeli jest cdma i dobrze działa, to się nie zastanawiaj nawet, bo to jedyna oferta, która daje dobre wyniki w poruszaniu się poza miastem. jeżeli korzystasz z w mieście i masz 3g, to tez orange, bo maja te szczęśliwe godziny w nocy (skoro plus nie ma 3g). 
Co do sprawdzania sieci, to chyba każdą ma możliwość przetestowania usługi przez tydzień. także sobie popatrz i koniecznie napisz, co postanowiłeś.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2010-10-08, 16:37 ]

Co do sprawdzania sieci, to chyba każdą ma możliwość przetestowania usługi przez tydzień. także sobie popatrz i koniecznie napisz, co postanowiłeś.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2010-10-08, 16:37 ]
Ostatnio zmieniony 2010-10-08, 15:37 przez Biurowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ### BAN ###
Dzięki panowie za pomoc już się nie będę zastanawiał.
Ostatnio zmieniony 2010-10-08, 15:38 przez Kamirez, łącznie zmieniany 1 raz.