Jaka antena do Huawei E169 - iPlus
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaka antena do Huawei E169 - iPlus
Witam, chciałbym wzmocnić sygnał swojego internetu, jaką antenę kierunkową wybrać. Najlepiej linki do allegro, do 160zł razem z przesyłką. Nie znam się na tym a nie chciałbym kupić czegoś "lipnego".
Bardzo proszę o szybką odpowiedź.
Bardzo proszę o szybką odpowiedź.
- kedzi
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Jaka antena do Huawei E169 - iPlus
Z jakiej technologii korzystasz, UMTS(3G) czy może EDGE/GPRS, to zaraz coś dobierzemyDabekGK pisze:Witam, chciałbym wzmocnić sygnał swojego internetu,

-
Szczerze mówiąc nie znam się. W programie iPlus Manager wyświetla się EDGE i 3/5 kresek sygnału.
- kedzi
Gdzie dokładnie mieszkasz? Jeżeli w Górze Kalwarii to dziwne, że masz EDGE... Bo są tam nodeB plusa z UMTS-emDabekGK pisze:W programie iPlus Manager wyświetla się EDGE i 3/5 kresek sygnału.
-
Nie, nie w Górze Kalwarii, stamtąd jestem i tam mam netie 2MB
We wsi koło Warki (Zakrzew) mam EDGE.
To jak, dobierzecie coś?

To jak, dobierzecie coś?

- kedzi
To witam sąsiada, bo ja jestem z okolic Garwolina
Wracając do tematu, co chcesz osiągnąć poprawić sobie na max-a EDGE, czy może złapać 3G? najbliższy nodeB UMTS-a jest w Warce na ulicy Piłsudskiego 2 i masz do niego około 12Km. Z tym UMTS-em było by trochę ciężko, gdyż nie wiadomo czy byś nawet z anteną złapał gdyż daleko z Warki sygnał nie dociera. A jeżeli chodzi o EDGE to Bts jest około 2Km od Ciebie, w Wildze na ulicy Warszawskiej 71. Ja bym Ci proponował abyś zainstalował sobie TNI i sprawdził dokładnie jaki masz poziom zasięgu, aby wtedy mogli byśmy coś więcej powiedzieć
link do pobrania znajdziesz TUTAJ Bo jeżeli masz w miarę dobry to też tak może być że więcej nie osiągniesz na EDGE.
![:]](./images/smilies/splash.gif)

-
Pobieram ten program, ale to trochę potrwa bo niziutki transfer jest, 1,5-3kB/s(3 godz. temu byl 20kb ale teraz godziny szczytu pewnie dlatego). Wiesz co, myślę że tam co sprawdzasz może być trochę zła ilość kilometrów podana dlatego że ja mam spod bramy z licznikiem 5km do warki. Aha, niecały rok temu miałem tutaj iPlusa i antenę zewnętrzną (nie kierunkową) i mi łapało zasięg 3G (HSDPA chyba też).
- kedzi

Więc musisz mieć 3G bo jesteś w zasięgu. Czyli się wszystko wyjaśniaAha, niecały rok temu miałem tutaj iPlusa i antenę zewnętrzną (nie kierunkową) i mi łapało zasięg 3G (HSDPA chyba też).

[ Dodano: 2010-09-21, 21:00 ]
chyba że może coś od BESTPARTNERA też jest chwalony, tylko kupował byś przez firmowy sklep internetowy i wszystko oddzielnie
-
Dobra, rozłączyłem i połączyłem i się poprawił transfer do ok. 15-19
odpaliłem ten program (WinZip) ale niestety on nie jest darmowy, wersja testowa się skończyła bo już miałem go zainstalowanego tyle że go nie używałem.
Zapomniałem dodać że mam podłączoną tą antenę zewnętrzną tylko ona raczej nie działa jak należy bo pies mi kabelek przegryzł i jest podłączony "na sztukę".

- kedzi
No czasami pomaga, przy dużym obciążeniuDabekGK pisze:Dobra, rozłączyłem i połączyłem i się poprawił transfer do ok. 15-19
DabekGK pisze:odpaliłem ten program (WinZip) ale niestety on nie jest darmowy

DabekGK pisze:Zapomniałem dodać że mam podłączoną tą antenę zewnętrzną tylko ona raczej nie działa jak należy bo pies mi kabelek przegryzł i jest podłączony "na sztukę".

-
Wole kupić antenę kierunkową, wydaje mi się że bardziej pomoże. Tą kupiłem w salonie plusa, modelu nie znam, nie jest nic na niej napisane. Dobra to kupie chyba tą antenę co Ty masz. Dziękuję, zaraz zaznaczę że pomogłeś.
- kedzi
To jest Twoja dobrowolna wolaDabekGK pisze:Dziękuję, zaraz zaznaczę że pomogłeś.

[ Dodano: 2010-09-21, 21:47 ]
Czyli zapewne jest dookolna, coś tam poprawia ale jest do wszystkiego i do niczegoDabekGK pisze:Tą kupiłem w salonie plusa, modelu nie znam, nie jest nic na niej napisane.

-
Tak właśnie... jest do wszystkiego i do niczego. 

-
Przepraszam za odświeżanie tematu, antenę zamówiłem, przyszła już pare dni temu ale zapomniałem napisać wcześniej. Antena jest na dworze, ustawiona na nadajnik
łapie mi 3G/HSDPA a prędkość na speedtest to 4MB, ping 50- 120 (różnie), prędkość pobierania ok. 250 - raz troche większa, raz mniejsza.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc w doborze anteny

Jeszcze raz dziękuje za pomoc w doborze anteny