Jaka antena do Huawei E169 - iPlus

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DabekGK
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena do Huawei E169 - iPlus

Post autor: DabekGK »

Witam, chciałbym wzmocnić sygnał swojego internetu, jaką antenę kierunkową wybrać. Najlepiej linki do allegro, do 160zł razem z przesyłką. Nie znam się na tym a nie chciałbym kupić czegoś "lipnego".
Bardzo proszę o szybką odpowiedź.
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Jaka antena do Huawei E169 - iPlus

Post autor: kedzi »

DabekGK pisze:Witam, chciałbym wzmocnić sygnał swojego internetu,
Z jakiej technologii korzystasz, UMTS(3G) czy może EDGE/GPRS, to zaraz coś dobierzemy ;)
DabekGK

Szczerze mówiąc nie znam się. W programie iPlus Manager wyświetla się EDGE i 3/5 kresek sygnału.
Awatar użytkownika
kedzi

DabekGK pisze:W programie iPlus Manager wyświetla się EDGE i 3/5 kresek sygnału.
Gdzie dokładnie mieszkasz? Jeżeli w Górze Kalwarii to dziwne, że masz EDGE... Bo są tam nodeB plusa z UMTS-em
DabekGK

Nie, nie w Górze Kalwarii, stamtąd jestem i tam mam netie 2MB ;) We wsi koło Warki (Zakrzew) mam EDGE.

To jak, dobierzecie coś? :)
Awatar użytkownika
kedzi

To witam sąsiada, bo ja jestem z okolic Garwolina :] Wracając do tematu, co chcesz osiągnąć poprawić sobie na max-a EDGE, czy może złapać 3G? najbliższy nodeB UMTS-a jest w Warce na ulicy Piłsudskiego 2 i masz do niego około 12Km. Z tym UMTS-em było by trochę ciężko, gdyż nie wiadomo czy byś nawet z anteną złapał gdyż daleko z Warki sygnał nie dociera. A jeżeli chodzi o EDGE to Bts jest około 2Km od Ciebie, w Wildze na ulicy Warszawskiej 71. Ja bym Ci proponował abyś zainstalował sobie TNI i sprawdził dokładnie jaki masz poziom zasięgu, aby wtedy mogli byśmy coś więcej powiedzieć ;) link do pobrania znajdziesz TUTAJ Bo jeżeli masz w miarę dobry to też tak może być że więcej nie osiągniesz na EDGE.
DabekGK

Pobieram ten program, ale to trochę potrwa bo niziutki transfer jest, 1,5-3kB/s(3 godz. temu byl 20kb ale teraz godziny szczytu pewnie dlatego). Wiesz co, myślę że tam co sprawdzasz może być trochę zła ilość kilometrów podana dlatego że ja mam spod bramy z licznikiem 5km do warki. Aha, niecały rok temu miałem tutaj iPlusa i antenę zewnętrzną (nie kierunkową) i mi łapało zasięg 3G (HSDPA chyba też).
Awatar użytkownika
kedzi

:D bo są dwa Zakrzewie jeden jest po jednej stronie Wisły a drugi po przeciwległej stronie ;)
Aha, niecały rok temu miałem tutaj iPlusa i antenę zewnętrzną (nie kierunkową) i mi łapało zasięg 3G (HSDPA chyba też).
Więc musisz mieć 3G bo jesteś w zasięgu. Czyli się wszystko wyjaśnia :D Polecał bym Ci coś od cybertecha np. albo Posiadam tą pierwszą i sprawuje się bardzo dobrze przy odległości ok. 7Km ;) Więc i ona powinna dać u Ciebie radę. W zestawie masz już wszystko i wyrobisz się w 160 zł.

[ Dodano: 2010-09-21, 21:00 ]
chyba że może coś od BESTPARTNERA też jest chwalony, tylko kupował byś przez firmowy sklep internetowy i wszystko oddzielnie
DabekGK

Dobra, rozłączyłem i połączyłem i się poprawił transfer do ok. 15-19 ;) odpaliłem ten program (WinZip) ale niestety on nie jest darmowy, wersja testowa się skończyła bo już miałem go zainstalowanego tyle że go nie używałem. :( Zapomniałem dodać że mam podłączoną tą antenę zewnętrzną tylko ona raczej nie działa jak należy bo pies mi kabelek przegryzł i jest podłączony "na sztukę".
Awatar użytkownika
kedzi

DabekGK pisze:Dobra, rozłączyłem i połączyłem i się poprawił transfer do ok. 15-19 ;)
No czasami pomaga, przy dużym obciążeniu
DabekGK pisze:odpaliłem ten program (WinZip) ale niestety on nie jest darmowy
:szok: coś Ci się chyba pomyliło ten program jest w pełni darmowy i się go nie instaluje ale rozpakowuje i wszystko działa. :ok:
DabekGK pisze:Zapomniałem dodać że mam podłączoną tą antenę zewnętrzną tylko ona raczej nie działa jak należy bo pies mi kabelek przegryzł i jest podłączony "na sztukę".
:zdziwko: Ale musisz mieć potężne straty energetyczne. Nie zdziwił bym się jak by bez niej lepiej chodziło. ;) a jaką antenę posiadasz bo może wystarczy tylko wymienić kabel?? :cfaniak:
DabekGK

Wole kupić antenę kierunkową, wydaje mi się że bardziej pomoże. Tą kupiłem w salonie plusa, modelu nie znam, nie jest nic na niej napisane. Dobra to kupie chyba tą antenę co Ty masz. Dziękuję, zaraz zaznaczę że pomogłeś.
Awatar użytkownika
kedzi

DabekGK pisze:Dziękuję, zaraz zaznaczę że pomogłeś.
To jest Twoja dobrowolna wola ;)

[ Dodano: 2010-09-21, 21:47 ]
DabekGK pisze:Tą kupiłem w salonie plusa, modelu nie znam, nie jest nic na niej napisane.
Czyli zapewne jest dookolna, coś tam poprawia ale jest do wszystkiego i do niczego ;)
DabekGK

Tak właśnie... jest do wszystkiego i do niczego. ;)
DabekGK

Przepraszam za odświeżanie tematu, antenę zamówiłem, przyszła już pare dni temu ale zapomniałem napisać wcześniej. Antena jest na dworze, ustawiona na nadajnik ;) łapie mi 3G/HSDPA a prędkość na speedtest to 4MB, ping 50- 120 (różnie), prędkość pobierania ok. 250 - raz troche większa, raz mniejsza.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc w doborze anteny :)
ODPOWIEDZ