Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach. Reklama:Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.
wojteks pisze:
Na 70m to jak z armatą na muchę. Jeżeli w okolicy nie ma zbyt wielu sieci to AP powinny połączyć się na standardowych antenkach jeżeli będą zamontowane na zewnątrz w odpowiednich puszkach z zasilaniem PoE.
Czyli jak tak to w takim razie zakupię na razie dwa AP i sprawdzę czy śmiga bez dodatkowych antenek. Czy będzie jakaś różnica jak bym sprawdził w puszkach lub bez? Pytam z tego względu, że na razie bym kupił same AP a jak by się okazało że kiepsko działa to kupie te antenki co są w puszce. A tak jak kupię puszki do AP i nie zadziała to potem bedą zbędne. Chyba że jakby nie działało to kupię jakieś inne antenki a AP zostawię w puszce, ale tak w jednej puszce to estetyczniej wyglada i mniej kabli.
Ps. Czy każde urządzenie da się zasilać PoE? Czy ono musi być jakoś specjalnie dostosowane? Co to jest aktywne PoE.
slayne pisze:Czy każde urządzenie da się zasilać PoE?
Przy 10BaseT (10 Mbit/s) i 100BaseTX (100 Mbit/s) nie ma wiekszego problemu, wykozystujesz puste kabelki. Wszystko zalezy wiec od poboru pradu, napiecia zasilania i dlugosci kabla. Standard mowi 15W (max. 350mA / 40V/100m), przy krotkich kablach mozna probowac wiecej. U mnie smiga Linksys WRT54GL na ca. 80m kabla (zasilanie 2x2 zyly, 1A/12V).
Mechanicznie rozwiazanie jest proste, odpowiednie przejsciowki dostaniesz na aledrogo za grosze.
A wracając jeszcze do tematu. Czy będę mógł tak połączyć te dwa punkty pomiędzy budynkami, żeby jeszcze na podwórku skorzystać z neta np na laptopie? Czy jedynie można połączyć punkt-punkt. Bo z tego drugiego domu gdzie będzie AP to na podwórko chyba nie starczy.
Jakie ustawić kanały, żeby to wszystko się nie gryzło bo pewnie w jakiś sposób bedą na siebie oddziaływać.
Chciałbym aby w domu gdzie będzie AP był możliwe najlepszy zasięg i najszybsze połączenie pomiędzy kompami i konsolą. Znalazłem jakieś routery z 300 Mbps i WirelessN, że niby pokrywa lepiej zasięgiem i że szybszy ale czy to działa z urządzeniami a/b?
slayne pisze:Czy będę mógł tak połączyć te dwa punkty pomiędzy budynkami, żeby jeszcze na podwórku skorzystać z neta np na laptopie? Czy jedynie można połączyć punkt-punkt. Bo z tego drugiego domu gdzie będzie AP to na podwórko chyba nie starczy.
Zależy w jakim trybie bedą działać. Jeśli AP+Client to do tego AP będą mogli się podłączać komputery.
Nie wiem jak to ma wyglądać finansowo ale można zestawić link na 5ghz. Z jednej strony stawiasz rdaa81 wistron a po przeciwnej np Tonze 6660 dual radio lub jego klon sparklan wx 7800a.Zestawiasz WDS Bridge ,załatwiając tym samym link między punktami a na podwórku masz neta na laptopa z radia na 2,4 Ghz z tonzy.Zaleta rozwiązania - masz kompletnie transparentny link tak jak bys się wpinał do gniazda swojego routera.
Jako router dostępowy do netu działa Pentagram Cerberus ADSL. Na nim włączony jest serwer DHCP. Adres 192.168.1.254.
Link postawiłem na tych dwóch WA500G. Na jednym ustawiłem AP, na drugim APClient. Przydzieliłem adresy 192.168.1.10 oraz 192.168.1.11. DHCP wyłączone na każdym.
Kanał nr 13. Wg tego co jpokazuje APClient połączenie działa z siłą 55 dB. Kręciłem antenkami to spadało np do 40. Polaryzacja ustawiona na poziomą na obydwu antenach. Kabla jest po 2 mb. Czy to dobry sygnał? Podłączony do drugiego AP pingowałem pierwszy AP pakietem 1000 i czasy 2-5 ms, straty 2-3 pakiety na 100.
Co ciekawe w drugim domu łapałem bez problemu połączenie wifi z tego pierwszego AP. Sygnał na 2 kreski w windowsie. Internet działa ok.
Jako, że miał być net w całym domu a nie tylko w pierwszym pokoju to przystąpiłem do podłączenia WA701ND.
Skonfigurowałem go jako AP na kanale 7 i podłączyłem kablem do drugiego WA500G zamiast laptopa. Urządzenia znajdujące się w domu łączą się do tego AP ale nie otrzymuję adresu z serwera DHCP z pentagrama. NIe wiem czemu. Jak przypiszę na stałe IP to działa, chociaż dość słabo. Pingi do AP pakietem 1000 mają czasy około 20 ms i stratu rzędu 10%. Nie wiem co jest grane. Strony się w ogole nie otwierają.
Co ciekawe wziąłem tego WA701ND do siebie do domu i wpiałem kablem do WRT54GL a przez wifi podłączyłem się do niego i wszystko śmiga. Pingi 1000 - czas 1 ms, strat 0. Sam nie wiem co jest grane.
W Survey na ApCliencie od mostu widać dwa AP, jeden na kanale 1, siła 33, drugi na 8 siła 23, no i ten z linka z siłą 55.
Musiałbym się rozejrzeć czy gdzieś widać jakieś antenki. A jak można temu zaradzić? Inna polaryzacja? Może inny kanał? Zaznaczam, że te AP widać z WA500G ustawionego na APClient i podłączonego do zewnętrznej anteny. Nie sprawdzałem co widać z tego AP w domu. Bedę mógł sprawdzić dopiero w środę bo kumpel wtedy wraca a to jego dom. Czy ten AP co ma być do rozsyłania też może być zakłócony?
EDIT:
Wyczytałem w necie, że większość AP w tym także WA500G pracując w trybie APClient maskuje adresy MAC urządzeń znajdując się za nim i wszystkie urządzenia widoczne są pod MACiem AP i dlatego są problemy z DHCP. Problem w tym, że ja nie bardzo mogę przypisać statycznie IP na tych urządzeniach ponieważ są tam np nokia E72 i E51 które z tego co wyczytałem to nie mają możliwości statycznie przypisać tylko automat. A czy jak zamienię miejscami AP i APClient to będzie działać? Wtedy sieć w której teraz jest problem z pobieraniem IP będzie podłączona LANem do AP a APClient będzie od strony routera podpięty LANem. Czy może to też maskuje od strony kabla czy tylko od strony WIFI?
Znalazłem też taką informację że w Bridge nie maskuje i chyba tak zrobię bo te AP mają możliwość uruchomienia Bridge with AP mode bo ja potrzebuję się wpinać laptopem na podwórku więc powinno działać.
Pytanie jeszcze: Co to jest WDS w trybie AP. Z tego co widzę to coś jak repeater. U mnie na połączeniu pomiędzy WA500G to nie ma sensu tego włączać prawda?
A co do kanałów to w przypadku jak są takie dwa mocno nadające AP na kanałach 1 i 8 to jakie dać na most i na tego AP w domu, żeby najlepiej działało?
Czy sprawdzanie połączenia pingiem to dobry sposób czy jest jakiś inny? A może jakiś specjalny program?
Ruszy Ci net na tym sprzęcie ale bez dhcp bo tak jak napisano wcześniej w trybie client adresy mac są maskowane ,widać mac klienta nie twojego lapka .Jeśli na routerze masz filtracje po mac i tam jest dodany adres fizyczny karty wifi laptopa to nie ruszy za diabła.
Wyłącz filtracje po mac tak na moment i wpisz z ręki konfig tcp ip oczywiście z puli którą ma router ustawioną.Zakładam się o flaszkę ,że zadziała
Nie mam na routerze filtrowania po MAC. Z tym przydzielaniem adresów to jest tak, że zadziała albo nie. Albo jedno urządzenie dostanie a drugie nie. Ustawienie na stałe działa ale na telefonie np E51 nie ustawię chyba na sztywno.
A teraz postępy:
Walczyłem z tym dzisiaj po południu. Ustawiłem na obu WA500G Bridge Point to Point +Apmode i link ładnie śmiga. Czasy po 2 ms. Strat na 100 pingów pakiet 1000 nie ma w ogole. Moc skręciłem na 1/2 i jest teraz chyba 44 siła sygnału ale ładnie smiga, Po ustawieniu tego Bridge'a urządzenia za ostatnim AP dostają bez problemu IP z DHCP z Pentagrama, także tu by było ok. Ale zawiodłem się, że na Bridge mogę ustawić tylko WEP. Porażka. Bedę musiał jeszcze coś powalczyć, żeby jakieś WPA chociaż dać.
Jedynie problem jest jakiś w tym ostatnim AP. Jak go miałem u siebie w domu i podłączyłem go do WRT54GL kablem i połączyłem się do niego lapkiem przez WIFI to pieknie śmigał, pingi po 1-2 ms pakietem 1000. Dzisiaj na tych samych ustawieniach podłączyłem u kumpla i z tego samego lapka go pingowałem i coś cienko. Straty 8-10%, albo w ogole nie idzie. No jakaś masakra. Jeszcze bedę z tym walczył ale nie wiem co to może być. U mnie wszystko ok. W Survey nie widać wiele. Jakies 2 AP z sygnałem 6 i 10. Czy to może mieć znaczenie, że AP ten co jest w domu stoi w tym samym pomieszceniu co ten od linka? Chociaż u mnie w domu były też włączone dwa AP i stały obok siebie na biurku i połączenie super.
Radia mogą się wzajemnie zakłócać przestaw kanały najdalej od siebie. Te od linku np. na kanale 1 a APeka na 10 powiedzmy .Jest jesze kwestia mocy na radiach,jeśli nie są od siebie oddalone bardzo to nie ma sensu walić całej mocy w antenę bo wtedy sam siebie zakłócasz .
slayne pisze:Ale zawiodłem się, że na Bridge mogę ustawić tylko WEP.
Na moście WEP powinien wystarczyć. I tak tryb bridge nie rozsyła SSID i nie puszcza klientów. Dopiero jakby ktoś faktycznie znał twoją sieć to może podjąć próby podpinania się.
Tylko, że ja włączyłem Bridge with AP mode i mogę się do tego mostu podpinać i SSID widać. Potrzebne to bo kumpel chce korzystać z neta na podwórku a z tego AP co jest w domu to na podwórku słabo łapie.
No i teraz dylemat bo jak bym wrócił do AP --- APClient to pewnie szyfrowanie można mocniejsze włączyć (nie sprawdziłem) ale znowu to DHCP będzie mi się sypać, a komórka co ma działać przez WIFI chyba tylko z automatu przyjmuje ustawienia. E51 i E72.
Natomiast na Bridge ładnie smiga DHCP, ale znowu mało to bezpieczne.
A na którym? Na tym co jest jako AP czy APClient. Pewnie na kliencie bo to za nim urządzenia podpięte do niego po LANie mają problem z otrzymaniem adresu. A jak to dokładnie jest z tym maskowaniem. Czy działa w obie strony? A może od strony radia widać wszystkie urządzenia bedące za APClient jako jeden MAC ale jakby patrzać od strony LAN to wszystkie urządzenia podpięte na radiu już nie czy też. Bo jak nie to miejscami AP i APClient i wtedy do APClienta będzie wpięty po LANie router i powinno działać.
A wtedy na routerze wyłączyć tak? Czy dwa mają być włączone? BO jak dwa to muszę na routerze i na WA500G różne zakresy ustawić przydzielanych IP prawda?
Jeżeli masz 1 urządzenie pracujące jako AP Client to wszystkie urządzenia podłaczone do niego kablem maja ten sam MAC (maskowanie). Część urządzeń ma DHCP Relay czyli mechanizm przekazywania zapytania DHCP do routera i wtedy router przydzieli IP. W WA500G ustawiasz odpowiedni zakres IP w DHCP i po problemie, oczywiście zakres DHCP musi się różnić od zakresu w routerze.
Teoretycznie tak, ale to raczej słabe rozwiązanie ze względu na długość kabla antena-karta i małą elastyczność.
Ogólnie w sieciach najlepszą praktyką jest zakańczanie RJ45, bo to daje największą uniwersalność. I tu z pomocą przyjdzie ci w zasadzie dowolny AP w trybie klient.
Cóż czyli tak jak myślałem. Polecałem mu takie rozwiązanie: antena -> AP -> komputer, lecz stwierdził, że nie może tyle wydać i upierał się przy rozwiązaniu antena -> komputer. Chyba mu nie przetłumaczę. W każdym razie, dzięki za pomoc.
Karta 48zł a Tp-Link WA500G jakieś 70zł. Kabel antenowy też trochę kosztuje i wprowadza straty sygnału a przy rozwiązaniu z AP Clientem byłoby go mało.
Antena Yagi to też nie całkiem dobre rozwiązanie na dzień dzisiejszy, lepszy jest panel mikropaskowy.
I najlepiej zapytać co daje dostawca i za ile bo może być tak, że nie godzi się na sprzęt klienta (ja bym obcego sprzętu do swojej sieci nie wpuścił).
Czyli np. kupuje kabel stąd: http://allegro.pl/konektor-antenowy-2-4 ... 78864.html. Po jednej stronie N męskie podłączam do anteny i po drugiej RP-SMA do AP? A jeśli już nie będzie chciał tego co tutaj wymodziliśmy to to, co podałem sprawdzi się (tj. kierunkowa + karta sieciowa) ?