Rezygnacja OFP pytanie.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Rezygnacja OFP pytanie.
Witam, mam taki problem założyłem OFP na próbę tj. wiadomo 30 dni. Mam tego neta do teraz tzn pierwszy miesiąc po okresie próbnym z powodu braku możliwości technicznych do podłączenia stacjonarnego neta. Wcześniej dzwoniłem już chyba wszędzie gdzie się dało w sprawie stacjonarnego neta i zawsze dostałem tą samą odpowiedź. Dziś dzwoni do mnie koleś mówiąc że "Mogę podłączyć net stacjonarny". Myślałem, że padne przy tej słuchawce
!!!! W jaki sposób mogę zrezygnować z tej radiówki ?! Ewentualnie zamienić na Freedom stacjonarny? Czekam na szybką odpowiedź. Pomóżcie !!!

- darx667
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Rezygnacja OFP pytanie.
Zamienić to Ci raczej nie zamienią,możesz zrezygnować pewnie z oferty ale będziesz musiał zapłacić karę. Zawsze to można kupić drugiego neta 

Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
-
A jeśli złoże reklamacje tzn. że mam słaby zasięg i płace za coś co chodzi jak mucha w smole bo rzeczywiście ledwo ledwo mi to działa no ale zostałem przy tym bo innej opcji nie było do dziś. Dwóch abonamentów nie będę płacił, bo to się mija z celem.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nic tym argumentem nie zdziałasz... W umowie masz napisane, że oferują prędkości do i ich nie obchodzi czy masz 3Mbps czy 1Kbps, aby dostarczali Ci internet...pepis85 pisze:A jeśli złoże reklamacje tzn. że mam słaby zasięg i płace za coś co chodzi jak mucha w smole bo rzeczywiście ledwo ledwo mi to działa no ale zostałem przy tym bo innej opcji nie było do dziś.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

-
A jeśli napiszę do nich pismo z pytaniem o zmianę netu z OFP na Freedom stacjonarny, bo wkońcu mam możliwość zmiany na stałe łącze i chciałbym Orange Freedom 2Mb tj 54zł, a nie 49 to i tak do Orange jest na plus do kieszni? Też na to się nie zgodzą czy jak ? Mam rozumieć, że nie ma żadnego sposobu na rezygnację z neta?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zapłacenie kary za zerwanie umowy.pepis85 pisze:Mam rozumieć, że nie ma żadnego sposobu na rezygnację z neta?
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Można próbować znaleźć chętnego na cesję. Albo zapłacić karę i sprzedać router, trochę się zwróci.pepis85 pisze:Mam rozumieć, że nie ma żadnego sposobu na rezygnację z neta?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie ma możliwości migracji z Orange Freedom Pro na Orange Freedom.
- czerwon
- Stały użytkownik forum
U mnie podobna sytuacja tylko, że jakaś firma zrobiła wi-fi na wioskę, a do końca umowy jeszcze 10 miesięcy.
- darx667
- Specjalista bezprzewodowy-junior
10 miesięcy to nie tak długo przecieżczerwon pisze:U mnie podobna sytuacja tylko, że jakaś firma zrobiła wi-fi na wioskę, a do końca umowy jeszcze 10 miesięcy.

Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież można próbować cesję zrobić albo obliczyć karę i zastanowić się czy ją zapłacić.czerwon pisze:do końca umowy jeszcze 10 miesięcy.
Nie pomagam na PW!
- czerwon
- Stały użytkownik forum
Chyba raczej poczekam te 10 miesięcy, sprzedam router axesstela i antenę, a następnie kupię sprzęt do wi-fi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zła kolejność, na miesiąc przed końcem OFP instalujesz WiFi i jeżeli będziesz z niego zadowolony to wtedy zakańczasz umowę na OFP i sprzedajesz router.czerwon pisze:sprzedam router axesstela i antenę, a następnie kupię sprzęt do wi-fi.
Nie pomagam na PW!
- czerwon
- Stały użytkownik forum
@wojteks racja pierw zapytam się o osiągi, pingi i te sprawy. Potem założę i sprawdzę jak działa, a następnie sprzedam (jak będę zadowolony z wi-fi).
Jak myślicie jaki może być ping w wi-fi jeśli mieszkam ok. 300m od anteny nadawczej i czy pasmo 2,4GHZ i 5GHZ różni się czymś oprócz prędkości?
Jak myślicie jaki może być ping w wi-fi jeśli mieszkam ok. 300m od anteny nadawczej i czy pasmo 2,4GHZ i 5GHZ różni się czymś oprócz prędkości?
- wojteks
- *** Administrator ***
Zależy od dostawcy, może być zawsze 10ms do onetu albo 100 a wieczorem z 300. Nie da się tego przewidzieć bez testów w tej konkretnej sieci.czerwon pisze:jaki może być ping w wi-fi jeśli mieszkam ok. 300m od anteny nadawczej
2.4GHz jest obecnie bardzo mocno zajęte, to tylko 13 kanałów zachodzących na siebie. Zakłócają się nawzajem. Generalnie to rozwiązanie do domu a nie do budowy rozległej sieci chociaż w wileu przypadkach te sieci działają sprawnie.czerwon pisze:czy pasmo 2,4GHZ i 5GHZ różni się czymś oprócz prędkości?
5GHz jest mniej obciążone, w domach przeważnie nie ma sprzętu na 5GHz, jest w nim o wiele więcej kanałów dostępnych itp. Oczywiście stosując pewne rozwiązania sprzętowo-programowe można uzyskać duże prędkości i niskie pingi a baza lepiej znosi duże obciążenie. Rozwiązanie lepsze niż 2.4GHz, najczęściej antena w jednej obudowie z AP Clientem a co za tym idzie łącze zakończone rj45 (ethernet).
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Załóż sobie antenę zewnętrzną i nakieruj na najbliższy nadajnik. Ja tak zrobiłem i śmiga aż miło, a wcześniej chodził mułowato. A jak się zakończy umowa, to bez strat finansowych założysz sobie inny internet.