Początkujący użytkownik routerów i schody jakie napotyka

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Axer
Początkujący użytkownik forum

Początkujący użytkownik routerów i schody jakie napotyka

Post autor: Axer »

Witajcie. Jestem nowym użytkownikiem forum dlatego też na wstępie chciałem się przywitać :)

Korzystam z internetu ASTER z którym dotychczas łączyłem się przez kabel. Było to nieporęczne i niebezpieczne dla slotu ETHERNET w laptopie ponieważ pomimo moich próśb i nalegań nie dotarło to do innych użytkowników laptopa... Branie laptopa na kolana i ciągniecie kabla spowodowało, że laptop nie wykrywa portu ethernet dzięki czemu nie mogę dalej ciszyć się w miarę szybkim internetem tylko latam na wolnym Iplusie koleżanki. Moja kobieta (to jej zawdzięczam tę całą sytuacje) zapytała się "speca" który zaproponował jej kupno routera, dlatego też jestem teraz "szczęśliwym" użytkownikiem routera NETGEAR Wireless-G 54 ADSL2+ Modem Router DG834G, oczywiście doradzonym przez w/w "speca". Doradził także, że pomimo tego, że nie działa nam port ETHERNET da się zainstalować i użytkować z internetu poprzez WiFi. Podłączyłem modem pod ten router i niby go znajduje poprzez WiFi na laptopie ale.... "brak dostępu do internetu". Zalogować się mogę oczywiście do panelu tego routera ale to co tam widzę jest dla mnie czarna magia. Nie wiem co zrobić dlatego też po 4 dniach walki z tym, żeby to zadziałało metodą prób i błędów, godzin przesiedzianych przy google.pl udało mi się cieszyć internetem WiFi. Czy mogę liczyć na Waszą pomoc?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Początkujący użytkownik routerów i schody jakie napotyka

Post autor: wojteks »

Axer pisze:NETGEAR Wireless-G 54 ADSL2+ Modem Router DG834G
Ten router nie nadaje się do ASTER czy innych sieci kablowych, on jest do internetu przez ADSL czyli neostrada i podobne usługi po kablach telefonicznych.

Ten router zwróćcie i kupcie inny albo wymieńcie na powiedzmy Tp-Link WR340G czy Netgear WGR614
Nie pomagam na PW!
Axer
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Axer »

wojteks pisze:
Axer pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ten router nie nadaje się do ASTER czy innych sieci kablowych, on jest do internetu przez ADSL czyli neostrada i podobne usługi po kablach telefonicznych.

Ten router zwróćcie i kupcie inny albo wymieńcie na powiedzmy Tp-Link WR340G czy Netgear WGR614
Bardzo dziękuję :) Też mi się coś z tym nie podobało :) A czy możesz mi jeszcze powiedzieć czy jak kupię modem pod WiFi bedzie potrzebny kabel ethernet podłączony do laptopa przy instalacji? bo nie wiem jak z tym slotem ;/

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-10-10, 22:44 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-10-10, 21:43 przez Axer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Axer pisze:jak kupię modem pod WiFi bedzie potrzebny kabel ethernet podłączony do laptopa przy instalacji?
Niestety prawdopodobnie będzie ale to można pożyczonym laptopem skonfigurować. To się robi raz na długi czas.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ