Problem z internetem orange

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
milek554
Początkujący użytkownik forum

Problem z internetem orange

Post autor: milek554 »

Witam,
mam problem i chciałbym wiedzieć czy da się go jakoś rozsądnie rozwiązać. Posiadam mobilny internet w orange odbiera mi Edge tak na 3-4 kreski ściąganie do 13kb/s więc jest cieniutko używam modemu starego ED77 posiadam również E1752 ale on gorzej chodzi niż ten stary.
Czy da się jakoś złapać lepszy zasięg na tych modemach 3g odbiera gdzieś ok 5km od mojego zamieszkania. Niekoniecznie musi być to 3G ale wczoraj była u mnie siostra z iplusem nazwa modemu nie pamiętam i jak podłączyłem to chodziło mi o wiele szybciej co najmniej 2x sciąganie oscylowało tak do 25kb/s wieć poprawa znaczna 5kresek zasięgu było.
więc się trochę podłamałem. Istnieje możliwość by polepszyć sobie internet mieszkam w takim miejscu że dookoła mam las:(. I jeszcze mam 2 pytania. Czy da się zdjąć simlocka z E1752? i jak? bo chciałem kupić kartę z plusa i używać jego. I ostatnie pytanie mam tel SE v630i i jak podłączam internet np z plusa to mam zasięg b. dobry ale gprs można jakoś ustawić na tym EDGE?
Za wszelkie błędy przepraszam.
Pozdrawiam i czekam na odp.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem z internetem orange

Post autor: ra-v »

milek554 pisze:I ostatnie pytanie mam tel SE v630i i jak podłączam internet np z plusa to mam zasięg b. dobry ale gprs można jakoś ustawić na tym EDGE?
Pomiędzy GPRS i EDGE nie można się przełączać, dzieje się to automatycznie.

A co do szybkości to może być wina modemu lub słabego zasięgu = brak anteny zewnętrznej. Niestety na antenach się nie znam ale za chwilę na pewno jakiś mistrz bezprzewodowy się wypowie.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

milek554 pisze:3g odbiera gdzieś ok 5km od mojego zamieszkania.
Wyjdź na dach z e1752 i sprawdź czy loguje się do 3G (w programie wymuś tylko 3G (umts)).
Jeżeli coś złapiesz i nawiążesz połączanie po 3G to jest sens inwestycji w antenę.
milek554 pisze:modemu starego ED77
On nie ma 3G więc się nie nada.
milek554 pisze:SE v630i
Ten telefon nie ma EDGE więc albo łączysz się po GPRS albo po UMTS (WCDMA, 3G) i możesz nim zrobić test 3G na dachu.
Nie pomagam na PW!
milek554
Początkujący użytkownik forum

Post autor: milek554 »

Rozumiem, byłem na dachu nie raz i nie złapałem 3G jutro wejdę i sprawdzę jeszcze raz.
A czy istnieje możliwość zdjęcia simlocka z E1752?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

milek554 pisze:A czy istnieje możliwość zdjęcia simlocka z E1752?
Najpierw sprawdź czy go ma. Poszukaj w tematach o simlockach.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ