Jaki AP (sprzęt) do szkoły za 2000 zł ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki AP (sprzęt) do szkoły za 2000 zł ?
Witam
Chciałbym w szkole założyć WiFi i szukam jakiegoś dobrego AP, który będzie miał dobry zasięg, obsługujący b/g/n, QoS, możliwość zasilania po skrętce.
Szkoła ma 4 piętra (z parterem), długośc budynku: 50 m, szerokość: 20 m
Fajnie by było założyć jakiś jeden AP (np. na drugim piętrze), który by pokrył całą szkołę, ale nie wiem czy taki jest, za kasę jaką mam.
Wiem, że można kupić kilka tańszych AP za jakieś 200-300 zł i je połączyć, ale wolałbym jak najmniej tego mieć, no chyba, że nie będe miał wyjścia.
Mam do dyspozycji ok. 2 000 zł
Czy wiecie co i jakiej firmy byłoby najlepsze do takiego budynku: Linksys, ZyXEL ... inne ?
Znalazłem <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> AP firmy ZyXEL N4100, ale nie wiem czy to będzie dobre dla mnie.
Chciałbym w szkole założyć WiFi i szukam jakiegoś dobrego AP, który będzie miał dobry zasięg, obsługujący b/g/n, QoS, możliwość zasilania po skrętce.
Szkoła ma 4 piętra (z parterem), długośc budynku: 50 m, szerokość: 20 m
Fajnie by było założyć jakiś jeden AP (np. na drugim piętrze), który by pokrył całą szkołę, ale nie wiem czy taki jest, za kasę jaką mam.
Wiem, że można kupić kilka tańszych AP za jakieś 200-300 zł i je połączyć, ale wolałbym jak najmniej tego mieć, no chyba, że nie będe miał wyjścia.
Mam do dyspozycji ok. 2 000 zł
Czy wiecie co i jakiej firmy byłoby najlepsze do takiego budynku: Linksys, ZyXEL ... inne ?
Znalazłem <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> AP firmy ZyXEL N4100, ale nie wiem czy to będzie dobre dla mnie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaki AP (sprzęt) do szkoły za 2000 zł ?
Po co w szkole "n", QoS powinien zapewnić router i to będzie najkosztowniejszy element Twojej sieci.daniel_l81 pisze:obsługujący b/g/n, QoS
Co do pokrycia całego budynku jednym AP to się nie da. musi być na każde piętro przynajmniej 2 AP i wszystkie połączone skrętką do centralnego switcha i routera z zarządzaniem pasmem oraz może serwerem Radius w celu uwierzytelnienia użytkowników.
Czyli 4x2AP po 120zł=960zł do tego switch 16 portowy zarządzalny pewnie z 200zł. Serwer nie musi być jakiś super wypasiony ale z 500-800zł trzeba za taki komputer dać (oczywiście pod Linuxem albo płatnym MikroTikiem) ewentualnie jakieś gotowe rozwiązanie typu etherwerx ale to drogie będzie.
Pozostaje problem logowania kto i gdzie się łączy, przechowywania tych danych itp. Jeżeli nie znasz linuxa to musisz kogoś wynająć do zarządzania siecią itp.
Na żywioł tego nie zrobisz po po kilku dniach/tygodniach przestanie działać.
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Za żadną kasę się nie da - ograniczenia mocy.daniel_l81 pisze:Fajnie by było założyć jakiś jeden AP (np. na drugim piętrze), który by pokrył całą szkołę, ale nie wiem czy taki jest, za kasę jaką mam.
Spotkałem się z taką próbą na uczelni. Jest urządzenie Cisco 3 antenki, miejsce na dokręcenie kolejnych 3 (nie zdziwiłbym się jak by i 10k zł kosztowało) i co problem z zasięgiem jest na tym samym piętrze. Trochę to wina skomplikowanego kształtu budynku, ale nie zmienia to faktu, że 2 stropy nad AP nie ma śladu po sygnale.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki wojteks za nakierowanie.
Serwer linuksowy oczywiście mam, ale w nim nie chce już nic robić
Z uwagi na to, że serwerownie w szkole mam na parterze, to w niej chce umieścić jakiś router bezprzewodowy z QoS, który będzie podłączony do serwera linuksowego i będzie dawał sygnał na parterze, a na pierwszym, drugim i trzecim piętrze umieszcze po dwa AP.
Jest to szkoła podstawowa, więc na razie z sieci bezprzewodowej będą korzystać nauczyciele, będą mieli nowe laptopy działające w "N" więc dlatego pomyślałem o urządzeniach z "N". Uwierzytelnianie zrobie po MAC. Może potem pomyśle o Radiusie na linuksie.
Mam takie pytanie, czy ustawienie tych AP jako Repaterów, aby nie ciągnąć od każdego z nich kabla do routera dużo osłabi sygnał ?
Jeżeli jednak najlepiej pociągnąć kable, to jaki tryb ustawić wtedy na tych AP i routerze, aby wszystko działało pod jednym SSID ?
No i ostatnia kwestia, jaki router bezprzewodowy i jakie AP wziąć pod uwagę? Może polecicie mi jakieś dobre modele, aby zmieścić się w tych 2 000 zł ze wszystkim?
Serwer linuksowy oczywiście mam, ale w nim nie chce już nic robić

Z uwagi na to, że serwerownie w szkole mam na parterze, to w niej chce umieścić jakiś router bezprzewodowy z QoS, który będzie podłączony do serwera linuksowego i będzie dawał sygnał na parterze, a na pierwszym, drugim i trzecim piętrze umieszcze po dwa AP.
Jest to szkoła podstawowa, więc na razie z sieci bezprzewodowej będą korzystać nauczyciele, będą mieli nowe laptopy działające w "N" więc dlatego pomyślałem o urządzeniach z "N". Uwierzytelnianie zrobie po MAC. Może potem pomyśle o Radiusie na linuksie.
Mam takie pytanie, czy ustawienie tych AP jako Repaterów, aby nie ciągnąć od każdego z nich kabla do routera dużo osłabi sygnał ?
Jeżeli jednak najlepiej pociągnąć kable, to jaki tryb ustawić wtedy na tych AP i routerze, aby wszystko działało pod jednym SSID ?
No i ostatnia kwestia, jaki router bezprzewodowy i jakie AP wziąć pod uwagę? Może polecicie mi jakieś dobre modele, aby zmieścić się w tych 2 000 zł ze wszystkim?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Raczej mało skuteczny pomysł. Myśl o radiusie od razu, nie ma na co czekaćdaniel_l81 pisze:Uwierzytelnianie zrobie po MAC

W teorii każde kolejne urządzenie zjada połowę, ale jak jest w praktyce - to bywa różnie.daniel_l81 pisze:Mam takie pytanie, czy ustawienie tych AP jako Repaterów, aby nie ciągnąć od każdego z nich kabla do routera dużo osłabi sygnał ?
Zawsze najlepiej kabledaniel_l81 pisze:Jeżeli jednak najlepiej pociągnąć kable, to jaki tryb ustawić wtedy na tych AP i routerze, aby wszystko działało pod jednym SSID ?

Każdy AP powinien pracować w trybie... AP

[ Dodano: 2010-10-12, 09:37 ]
Na AP można zainteresować się Ovislinkami, całkiem niezłe nawet do pół-"profesjonalnych" zastosowań.No i ostatnia kwestia, jaki router bezprzewodowy i jakie AP wziąć pod uwagę? Może polecicie mi jakieś dobre modele, aby zmieścić się w tych 2 000 zł ze wszystkim?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Miałem okazję korzystać z profesjonalnej sieci, AP HP, jak je znalazłem co cena jednego mnie z nóg powaliła, coś ok 1000zł za sztukę, do tego serwer nimi zarządzający, po wyszukaniu punktów dostępu pojawia się tylko jeden SSID, choć po przeskanowaniu wifi odpowiednim softem pojawia się jakieś 10xSSID na różnych kanałach (przed budynkiem). No i w tej sieci zdarzyło mi się ściągać plik z rapida - przerzuciło lapa pomiędzy APkami a pobierania pliku nie zerwało.Jo_gurt pisze: jednak w WiFi nie działa to bardzo super (tzn. nie jest jak w UMTS make-before-break, tylko odwrotnie).
Obawiam się, że przy zastosowaniu zwykłego sprzętu, mimo ustawienia tego samego ssid, każdy AP będzie się pojawiał osobno w sofcie do zarządzania wifi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
To jedno a sieć WiFi musi być szyfrowana co najmniej WPA lub lepiej WPA2.daniel_l81 pisze:Uwierzytelnianie zrobie po MAC.
Zły pomysł, w "n" nie ma repeaterów a robienie repeater do repeatera nie będzie działać. Jedynie słuszne rozwiązanie to kabel między AP a serwerem a przy okazji można PoE zrobić żeby zasilaczy nie dawać przy AP (bo muszą być zabezpieczone przed kradzieżą).daniel_l81 pisze:czy ustawienie tych AP jako Repaterów,
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
krystianb, tak, podobne rozwiązanie ma np. Cisco. Jednak koszt jest raczej przewyższające rzeczone 2000zł