Router Asus + UPC 25 mb/s
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Router Asus + UPC 25 mb/s
Witam, proszę bardzo o pomoc ponieważ ktoś ciągle próbuje się podłączać do mojej sieci (nie chcę mieć później problemów z policją jeżeli ktoś coś przeskrobie na moim necie), która jest niestety niezabezpieczona.
Mam router asus wl-520gc podłączony do PC z systemem XP i jeżeli założę jakąkolwiek blokadę WEP, WPA i hasło to na laptopie system vista home basic wyświetla się "ustawienia dla sieci zapisane na tym komputerze nie są zgodne z wymaganiami sieci". I tak w kółko..
Zostawiłem sieć niezabezpieczoną i często wyświetla mi się dymek "konflikt adresów ip..." sprawdziłem nazwę tego urządzenia co próbował się połączyć z moją siecią i nie jest to mój laptop tym bardziej, że wtedy laptop nie był używany. Czyli ktoś korzysta z mojej sieci i mnie to bardzo irytuje ponieważ inaczej nie mogę korzystać z internetu na laptopie..
U mnie net jest podłączony tak: kabel od neta-->modem kablowy UPC-->Ruter asus wl-520gc-->PC
Mam router asus wl-520gc podłączony do PC z systemem XP i jeżeli założę jakąkolwiek blokadę WEP, WPA i hasło to na laptopie system vista home basic wyświetla się "ustawienia dla sieci zapisane na tym komputerze nie są zgodne z wymaganiami sieci". I tak w kółko..
Zostawiłem sieć niezabezpieczoną i często wyświetla mi się dymek "konflikt adresów ip..." sprawdziłem nazwę tego urządzenia co próbował się połączyć z moją siecią i nie jest to mój laptop tym bardziej, że wtedy laptop nie był używany. Czyli ktoś korzysta z mojej sieci i mnie to bardzo irytuje ponieważ inaczej nie mogę korzystać z internetu na laptopie..
U mnie net jest podłączony tak: kabel od neta-->modem kablowy UPC-->Ruter asus wl-520gc-->PC
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router Asus + UPC 25 mb/s
Czy jak założysz hasło WPA2-PSK w routerze to usuwasz połączenie WiFi (profil) w Windows i wyszukujesz sieć WiFi od nowa?babciaubeka pisze:jakąkolwiek blokadę WEP, WPA i hasło to na laptopie system vista home basic wyświetla się "ustawienia dla sieci zapisane na tym komputerze nie są zgodne z wymaganiami sieci"
Jak wyszukasz od nowa to Windows powinien zapytać o hasło po kliknięciu "Połącz". Oczywiście zakładam że Windows jest zaktualizowany wszelkimi patchami.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Obojętnie jakiego zabezpieczenia bym nie dał, na laptopie będzie zawsze to samo. Próbowałem nawet w właściwościach mojej sieci w wyszukiwarce wpisywać hasło i jaki klucz został zastosowany ale to na nic.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
babciaubeka, zacznij od ustawienia WPA2-PSK. Kombinuj potem z laptopem.
Problem wynika z tego, że przy pierwszym podłączeniu do danej sieci, Windows (lub soft od karty) zapisują sobie jej ustawienia. I tak po zmianie zabezpieczenia Windows twierdzi, że sieć jest niezabezpieczona a tu coś chce hasło.
Rozwiązanie jest takie jak mówi wojteks - wywal zapisaną sieć (jej profil) z konfiguracji i połącz się od nowa.
Można zapewne też gdzieś wyedytować ustawienia profilu.
Problem wynika z tego, że przy pierwszym podłączeniu do danej sieci, Windows (lub soft od karty) zapisują sobie jej ustawienia. I tak po zmianie zabezpieczenia Windows twierdzi, że sieć jest niezabezpieczona a tu coś chce hasło.
Rozwiązanie jest takie jak mówi wojteks - wywal zapisaną sieć (jej profil) z konfiguracji i połącz się od nowa.
Można zapewne też gdzieś wyedytować ustawienia profilu.
-
- Użytkownik forum
Ok.
A czy w UPC nie jest tak, że trzeba zadzwonić i spytać się o jakieś hasła, ip czy coś tam?
Może zainstaluje wszystko krok po kroku i będę wklejał tutaj screeny jeżeli macie chęć mi w tym stopniu pomóc
A czy w UPC nie jest tak, że trzeba zadzwonić i spytać się o jakieś hasła, ip czy coś tam?
Może zainstaluje wszystko krok po kroku i będę wklejał tutaj screeny jeżeli macie chęć mi w tym stopniu pomóc

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie, konfiguracja routera jest twoją sprawą. Chyba, że to ich router i nie znasz do niego hasła. Ale mówiłeś, że konfigurowałeś, więc powinno być ok.babciaubeka pisze:A czy w UPC nie jest tak, że trzeba zadzwonić i spytać się o jakieś hasła, ip czy coś tam?
-
- Użytkownik forum
A może zainstalować na nowo system w lapku? Bo tam trochę pomieszane wszystko jest. Najlepiej Xp bo z nim nie ma problemów żadnych a z tą vistą zawsze coś się znajdzie..
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn jeśli z tego powodu to armata na muchę.babciaubeka pisze:A może zainstalować na nowo system w lapku?
A masz licencję?babciaubeka pisze:Najlepiej Xp
-
- Użytkownik forum
Mam ory win xp i viste. Jednak odpuszczam.
co dać np w tym momencie? http://img523.imageshack.us/img523/7718/52786356oi6.jpg
tutaj wszystko automatycznie? http://img523.imageshack.us/img523/4524/35600671cg8.jpg
Wszystko zrobię tak jak powinno być ale na laptopie zawsze jest: "ustawienia dla sieci zapisane na tym komputerze nie są zgodne z wymaganiami sieci" czyli coś z ustawieniami laptopa.
co dać np w tym momencie? http://img523.imageshack.us/img523/7718/52786356oi6.jpg
tutaj wszystko automatycznie? http://img523.imageshack.us/img523/4524/35600671cg8.jpg
Wszystko zrobię tak jak powinno być ale na laptopie zawsze jest: "ustawienia dla sieci zapisane na tym komputerze nie są zgodne z wymaganiami sieci" czyli coś z ustawieniami laptopa.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To zostaw w spokoju. Ty miałeś konfigurować samo WiFi.babciaubeka pisze:co dać np w tym momencie?
W ogóle z czego to screeny? Jakiś soft od routera? Jak tak - wyrzuć to do śmieci.
-
- Użytkownik forum
To jest od konfiguracji rutera...
Później wchodząc przez przeglądarkę jest tego jeszcze więcej, myślę, że coś na laptopie mam pomieszane chociaż już samo nie wiem
Później wchodząc przez przeglądarkę jest tego jeszcze więcej, myślę, że coś na laptopie mam pomieszane chociaż już samo nie wiem

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zacznij od wejścia przez przeglądarkę i ustaw WPA2-PSK.
Potem tak jak mówiłem, kombinuj z samem laptopem.
Potem tak jak mówiłem, kombinuj z samem laptopem.
-
- Użytkownik forum
Nic to nie dało..
Może ustawić filtrowanie adresów MAC?
Może ustawić filtrowanie adresów MAC?
- wojteks
- *** Administrator ***
A co konkretnie robiłeś?babciaubeka pisze:Nic to nie dało.
Włamanie zajmuje 10 sekund, szkoda zachodu.babciaubeka pisze:Może ustawić filtrowanie adresów MAC?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Zmieniałem te klucze WPA, WEP na wszystkie jakie były ale i tak na laptopie jest komunikat: "ustawienia dla sieci zapisane na tym komputerze nie są zgodne z wymaganiami sieci"
- wojteks
- *** Administrator ***
A czy kasujesz profil WiFi na laptopie?babciaubeka pisze:ale i tak na laptopie jest komunikat
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Ale co chcesz przez to powiedzieć? Ja się łącze używając tego http://www.eduroam.ug.gda.pl/upload/ima ... 109207.png
I zamiast tego zasięgu zielonego jest czerwony krzyżyk ALE jak zdejmę hasło ustawię sieć otwartą to wtedy się normalnie łączy i na laptopie jest internet.
I zamiast tego zasięgu zielonego jest czerwony krzyżyk ALE jak zdejmę hasło ustawię sieć otwartą to wtedy się normalnie łączy i na laptopie jest internet.
- wojteks
- *** Administrator ***
Że musisz usunąć w zrządzaniu sieciami bezprzewodowymi sieć z która się nie łączysz (po zmianie hasła) i wyszukać ją ponownie.babciaubeka pisze:Ale co chcesz przez to powiedzieć?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
To ja tam zawsze robię, nawet na chwile wyłączam wifi w lapku i nic to nie daje.. jakieś pomysły?:(
- wojteks
- *** Administrator ***
Poza reinstalacją żadnych.babciaubeka pisze:To ja tam zawsze robię, nawet na chwile wyłączam wifi w lapku i nic to nie daje.. jakieś pomysły?:(
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum

W tym oknie do zarządzania sieciami zaznaczasz "sieć z krzyżykiem", potem prawy klawisze myszki, wybierasz właściwości i masz to okno, co na zrzucie powyżej.
Zaznaczasz "pokaż znaki", kopiujasz ujawnione haslo, zmieniasz rodzaj zabezpieczeń na takie, co ustawiłeś w routerze, pole z hasłem się samo czyści, więc wklejasz, co przed chwilą skopiowałeś. OK i gotowe. Masz zaktualizowane ustawienia "starej" sieci w lapku.
Ewenetualnie pomijasz etap "kopiuj/wklej hasło", jeśli nie miałeś wcześniej hasła lub zmieniłeś na zupełnie inne.
-
- Użytkownik forum
To już robiłem i nic. Tzn łączy się długooo a na koniec komunikat, że hasło jest nieprawidłowe a na bank jest dobre. Nie wiem co jest grane..
-
- Stały użytkownik forum
To jakieś dziwne... A router restartowałeś po wprowadzeniu zmian?
-
- Użytkownik forum
Oczywiście. Dlatego mnie to dziwi ponieważ nawet jak wyłączałem i resetowałem wszystko lapka też..
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Usuń z : Panel sterowania\Sieć i Internet\Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi swoją sieć i od nowa pozwól się jej zapisać .
-
- Użytkownik forum
Odinstalowałem wszystko i teraz nawet nie chce mi się poprawnie zainstalować..
Wywaliłem to wszystko mam tego dość
może jak trochę ochłonę to się za to wezmę.
Wywaliłem to wszystko mam tego dość

-
- Użytkownik forum
Tak więc odinstalowałem wszystko, zrobiłem formata i teraz się nie chce skonfigurować ruter. Podłączam wszystko tak jak powinno być i nic
nie mam neta na kompie stacjonarnym, wyskakuje komunikat, że ograniczenia sieci itp później znika ale i tak nie ma neta. Dziwne. Zaistnalowalem sobie Win 7 ultimate i o dziwno to samo :O
Czy jest możliwość, że ruter się zepsuł? Wygląda to tak jakby nie chciał przepuścić mi internetu

Czy jest możliwość, że ruter się zepsuł? Wygląda to tak jakby nie chciał przepuścić mi internetu

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem wersja box?babciaubeka pisze:Zaistnalowalem sobie Win 7 ultimate
Wątpliwe. Jesteś w stanie się na niego zalogować?babciaubeka pisze:Czy jest możliwość, że ruter się zepsuł?
-
- Użytkownik forum
Niestety nie mam możliwości.
Jedyne co mnie niepokoi to fakt, że przed odinstalowaniem coś namieszałem dałem filtrowanie adresów MAC i wpisałem IP z laptopa... Po czy już nie miałem internetu więc odinstalowałem. Zresetowałem pamięć rutera ale to też nic nie dało..
Jedyne co mnie niepokoi to fakt, że przed odinstalowaniem coś namieszałem dałem filtrowanie adresów MAC i wpisałem IP z laptopa... Po czy już nie miałem internetu więc odinstalowałem. Zresetowałem pamięć rutera ale to też nic nie dało..
- wojteks
- *** Administrator ***
Musisz zrobić "reset to factory default" czyli przywrócić ustawienia fabryczne i postępować zgodnie z instrukcją jak się zalogować.babciaubeka pisze:Zresetowałem pamięć rutera ale to też nic nie dało
Nie pomagam na PW!