Huawei E230 z Plusa, aktualizacja oprogramowania wewnętrzneg

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tdz1
Początkujący użytkownik forum

Huawei E230 z Plusa, aktualizacja oprogramowania wewnętrzneg

Post autor: tdz1 »

Witam i bardzo proszę o poradę, szukałem w wyszukiwarce, ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi na mój temat.
Otóż, posiadam modem Huawei E230 z Plusa z roku 2008 i simlockiem na ta sieć, chciałbym sie pozbyć tego simlocka (mogę zrobić to nieodpłatnie w plusie) oraz zaktualizować oprogramowanie wewnętrzne tego modemu (Drivery, Manager, Firmware, Dashboard np. te podane na stronce: http://sterowniki.bez-kabli.pl/huawei/huawei.htm ) i nie wiem od czego zacząć. Czy najpierw zdjąć simlocka w Plusie czy wgrać firmware, potem drivery? Co aktualizować z simem w modemie a co bez? Chciałbym aby można było używać go na Windows 7 64b (wiem, że na tym systemie jest problem ze sterownikami nie podpisanymi cyfrowo). Proszę o pomoc, bo chciałbym ograniczyć ilość błędów do minimum.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E230 z Plusa, aktualizacja oprogramowania wewnętrzneg

Post autor: Patryk »

tdz1 pisze:posiadam modem Huawei E230 z Plusa z roku 2008 i simlockiem na ta sieć
Mam taki sam modem, i nie miał on simlocka.

Kolejność operacji jest w zasadzie obojętna, tu nie ma niebezpieczeństwa powrotu blokady (jeśli w ogóle był).
tdz1
Początkujący użytkownik forum

Re: Huawei E230 z Plusa, aktualizacja oprogramowania wewnętrzneg

Post autor: tdz1 »

Miałeś rację kolego, sprawdziłem programem DC-Unlocker i modem nie miał simlocka:
SIM Lock status : unlocked
zaktualizowałem firmware do tego modemu wersją: huawei_firmware_e230_11.104.20.00.00.b409 wyciągając sima i operacja się udała pacjent żyje. Teraz nie wiem co dalej zrobić, żeby pozostałe rzeczy (Drivery, Manager, Dashboard) też zainstalować na modemie i czy zrobić to z simem w modemie czy bez?
ODPOWIEDZ