Dane techniczne + download - http://www.intelek.eu/product.jsp?artno=73854606
Jednostka niezupełnie kompletna (nomen omen) - bez kabli.

Jakieś tam zarobione skrętki CAT5 w domu miałem, podłączyłem więc wszystko do kupy. Na IDU świecą się 2 zielone kontrolki, na ODU też dwie (w obu przypadkach, zgaduję - Power i LAN).
Program obsługujący to urządzenie - BreezeCONFIG - twierdzi, że nic nie jest podłączone.
W połączeniach sieciowych mam wykrzyknik z komunikatem jak na screenie poniżej:

Naprawa połączenia nie idzie - niemożność przypisania IP.
Co robię źle? Jak zmusić całość do pracy? Przynajmniej do "załapania" - w pobliżu mam 2 sieci, z jednej z nich pochodzi ten sprzęt (sprawny, o czym w przypisie), danych drugiej sieci nie mam - są w zasadzie nie do zdobycia (jedyna informacja wspomina o 3.5GHz).
Głównie chodzi mi o sprawdzenie poziomu sygnału. Metr od ziemi świeci się jedna, czerwona dioda na ODU. Mimo doskonałej widoczności dwóch co najmniej stacji bazowych (domyślam się, że niejaki Fresnel może w tym maczać palce, ewentualnie jego kumple - kilometry).

Podkreślam - najważniejsze dla mnie jest poprawna współpraca na linii komputer - IDU - ODU.
===============
Opcja druga (zamiast) - czy istnieje możliwość wykonania własnym sumptem urządzenia będącego w stanie wykrywać obecność sygnału?
===============
Przypisy - historia "zdobycia" tegoż Alvariona.
Kolega podpisał umowę z Fastcomem, korzystał krótki czas z tego łącza, po czym właściciel domu, w którym kolega wynajmował lokal, nakazał demontaż, bo mu jakoby psuje wygląd elewacji. Provider zgodził się rozwiązać kontrakt i zdemontować całość. Gdy po 2 tygodniach kolega zadzwonił pytając kiedy wreszcie zdejmą klamota ze ściany, usłyszał, że...
..."no przecież już dawno zdjęty!"

Więc sam zdjął i schował, skoro nikt go nie chciał.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
==========
Sypnijcie pomysłami.

EDIT: Nie miałem pewności czy to właściwy dział, ale w końcu to chyba jest wimax, tylko zagramaniczny?