Jak poprawnie skonfigurować takie połączenie AP.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak poprawnie skonfigurować takie połączenie AP.
Witam!
Posiadam internet Wi-Fi który odbierany jest za pomocą AP umieszczonego na dachu domu. Następnie skrętką łączy się z AP Air Live Ovislink WL-5460v2 który mam w pokoju. Z tego AP jeden kabel sieciowy łączy się z PC, dodatkowo net jest rozdzielony radiowo po domu. Ten AP ustawiony jest teraz w trybie "AP" a sieć bezprzewodowa zabezpieczona jest kluczem WEP.
Problem polega na tym ,że nie wiem jak poprawnie skonfigurować drugi AP Ovislink 5460 ,do którego chciałem podłączyć kablami TV i Dekoder N. Oba te AP mają się łączyć przez wi-fi żeby nie ciągnąć kabla.
Schemat połączenia przedstawiłem na obrazku.
Czekam na podpowiedzi.
Posiadam internet Wi-Fi który odbierany jest za pomocą AP umieszczonego na dachu domu. Następnie skrętką łączy się z AP Air Live Ovislink WL-5460v2 który mam w pokoju. Z tego AP jeden kabel sieciowy łączy się z PC, dodatkowo net jest rozdzielony radiowo po domu. Ten AP ustawiony jest teraz w trybie "AP" a sieć bezprzewodowa zabezpieczona jest kluczem WEP.
Problem polega na tym ,że nie wiem jak poprawnie skonfigurować drugi AP Ovislink 5460 ,do którego chciałem podłączyć kablami TV i Dekoder N. Oba te AP mają się łączyć przez wi-fi żeby nie ciągnąć kabla.
Schemat połączenia przedstawiłem na obrazku.
Czekam na podpowiedzi.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak poprawnie skonfigurować takie połączenie AP.
Interesuje cię tryb Client.
-
Tzn tryb client w tym drugim AP?
[ Dodano: 2010-10-13, 13:36 ]
Wiem jak skonfigurować AP który jest podłączony do PC przez kabel. W przeglądarce wpisuję adres AP i można działać.
Problem z tym drugim AP gdyż przez TV ani Dekoder nie dam rady go skonfigurować.
a przez wi-fi nie połączę się z nim chyba dopóki go nie skonfiguruję.??
[ Dodano: 2010-10-13, 13:36 ]
Wiem jak skonfigurować AP który jest podłączony do PC przez kabel. W przeglądarce wpisuję adres AP i można działać.
Problem z tym drugim AP gdyż przez TV ani Dekoder nie dam rady go skonfigurować.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, w tym do którego podłączasz TV i dekoder.
- wojteks
- *** Administrator ***
Musisz się po kablu podłączyć, zmienić domyślne IP tego AP na inne niż ma pierwszy AP, potem wybrać tryb "Client" przy ustawionym takim samym szyfrowaniu. Potem "Site Survey" i "Connect" do wybranej sieci.punol pisze:Problem z tym drugim AP gdyż przez TV ani Dekoder nie dam rady go skonfigurować.
Jak juz uzyskasz internet przez ten AP Client w komputerze to możesz podłączyć TV i co tam chcesz.
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki za pomoc udało się:)
Pozdrawiam
Pozdrawiam