SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
Mam problem mianowicie mam strasznie niski download podczas gdy kolega na tym samym modemie ma wszystko w jak najlepszym porządku. Dodam jeszcze że obaj mamy anteny kierunkowe i kolega mieszka dalej od BTS-a i ma większy download. U mnie sprawa występuje następująco:
Moja odległość od BTS-a wynosi ok. 6 km a u kolegi ok. 10 km. Testowałem na różnych komputerach z tym samym modemem. Testowane na dwóch kartach sim/ruim.
Co może być przyczyną? To się dzieję od dłuższego czasu.
Nie. Mylisz się. Ja łąpie sygnał z nadajnika tego samego co mój kumpel i u niego nigdy download nie spada poniżej 1 Mb/s (w nocy to ma i po ponad 2). No i on jest o wiele dalej. Nie wiem co jest grane bo testowane było na jego modemie i na kartach raz mojej raz jego. I jest ciągle to samo. Do tego dodam że u mnie na modemie ADU 500-A mam zasięg 1 kreskę (z anteną) podczas gdy na modemie kumpla 635-WA (z anteną) jest opór (co i tak nie zmienia prędkości). Jak to może być że mimo iż jestem bliżej nadajnika mam gorszy download? Wielokrotnie też robiłem formaty co nic nie dawało
Edit:
Aha. To chyba oznacza że na każdy sektor przydzielane jest ileś osób. Tylko że jeśli to o to chodzi to w mojej okolicy mało kto ma CDMA (nawet o tym nie wiedzą ). No ja nigdy nie widziałem u siebie prędkości przekraczającej 1 Mb/s
Edit2: Aha Każdy BTS podzielony jest na 3 sektory No ale ja jestem mniej więcej w tej samej lini prostej od nadajnika... więc nie sądzę
KeyMo pisze:Tylko że jeśli to o to chodzi to w mojej okolicy mało kto ma CDMA (nawet o tym nie wiedzą )
Tego nie możesz wiedzieć, no chyba że masz jakieś "przecieki" z Orange...
A tak "na oko" to nie da się jednoznacznie określić...
KeyMo pisze:Edit2: Aha Każdy BTS podzielony jest na 3 sektory No ale ja jestem mniej więcej w tej samej lini prostej od nadajnika... więc nie sądzę
Odległość czy linia prosta, nie prosta nie mają znaczenia. Jeden sektor (w którym aktualnie możesz się znajdować) zapchał się, a kolega jest przydzielony do innego.
To jest oczywiście teoria, jak wiadomo w praktyce może być inaczej.
Podłącz do swojego kompa jego modem zobacz czy tez dobrze na twoim kompie dziala..
Podłącz swoj modem do jego kompa u niego w domu i jezeli bedzie tak samo mulil to wyrzuć swoj modem i zabierz koledze jego... albo kup sobie nowy...
Brylant19 pisze:Podłącz do swojego kompa jego modem zobacz czy tez dobrze na twoim kompie dziala..
Podłącz swoj modem do jego kompa u niego w domu i jezeli bedzie tak samo mulil to wyrzuć swoj modem i zabierz koledze jego... albo kup sobie nowy...
Wszystko to robiłem Jego modem na moim kompie działa tak jak widać w pierwszym poście. Natomiast u niego wygląda to pięknie nie mam screena ale zapewniam że tak jest. Natomiast mój modem u mnie ma 1 kreskę a u niego 5 i u niego dosyć dobrze lata (co nie zmienia faktu że modem i tak mam zwalony ale to już inna kwestia...).
Xelidrus pisze:Moze cos nie tak z twoim kompem? Wirusy
?
Wielokrotnie robiłem format i nic nie pomagało natomiast teraz zainstalowałem Anty Virusa i wykrył mi wirusa na aplikacji do łączenia z netem. Niestety i tak nie ma zmian (przeinstalowywałem też stery i ten programik)
wojteks pisze:Stąd bierze się słaby transfer.
Ale pomiar był robiony na modemie kolegi nie moim (na 5 kreskach)
Nie dawno zamówiełem modem ADU 635-WA (taki jak kumpla). Jak dojdzie to przeprowadzę jeszcze testy samodzielnie
wojteks pisze:Kreski nie są jakimkolwiek wiarygodnym testem poziomu sygnału.
To podaj program którym zmierzę siłę sygnału na ADU 500-A (choć to mnie nie interesuje). Po za tym jak zauważyłeś mam duży upload. Więc skoro taki mam powinienem mieć też wyższy download. Po za tym na moim modemie też kiedyś miałem 5 kresek aż do pewnego pięknego dnia kiedy siadła mi antena wew. w modemie.
Jej jej Ale mi chodzi o modem kumpla który u niego śmiga pięknie u mnie nie (to widać w pierwszym poście). Mój obecny modem mnie nie interesuje choć on u niego też chodził trochę lepiej. U kumpla wygląda to tak:
Z anteną:
Bez anteny: http://img84.imageshack.us/img84/1738/mojbezanteny.jpg
Jaki mam komputer napisać mogę:
Win XP
Płyta G.: Asus P5VD2-MX
Karta G.: GF 9500 GT
Ram: 2,5 GB
Procek: Core 2 Duo E4500 2,2 GHz
Z jego kompem testów u mnie nie robiliśmy ale za to robiliśmy na moim stacjonarnym kompie i moim laptopie oczywiście u mnie. Z jego kompem to tylko u niego.