Mikrotik - ile WDSów udzwignie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mkzibi
Początkujący użytkownik forum

Mikrotik - ile WDSów udzwignie

Post autor: mkzibi »

Witam. Podłączam kolejnych klientów na swoim MT. MT postawiłem na płycie PC z prockiem AMD ok 800Mhz plus RAM ok. 300 Mb.

U klientów stosuję CA8 i WLA-5000AP. Te AP-ki ustawiam w tryb WDS. Inne tryby działają nędznie zwłaszcza tryb klient. ciągle się coś rozłacza itp. WDs chodzi ładnie.

mam tylko wątpliwości ile takich WDSów mogę postawić. Może to trochę bez sensu ale za Ap stoją od od 1 do 3 kompów klientów. Ile MT udźwignie takich WDSów? Czy wDS bardziej obciąża MT niż klienci podłączający się w trybie klient?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Mikrotik - ile WDSów udzwignie

Post autor: wojteks »

mkzibi pisze:Ile MT udźwignie takich WDSów?
Jeżeli to na 2.4GHz to na jedną kartę powiedzmy 20 komputerów aktywnie korzystających z łącza to aż za dużo. Używając trybu WDS tworzysz jedną wielką sieć. Tak się nie robi obecnie, u każdego klienta powinien być router (WISP) i wydzielone dla niego pasmo/ilość pakietów na sekundę.
mkzibi pisze:Inne tryby działają nędznie zwłaszcza tryb klient
Skoro tak to zakładaj u klientów CPE oparte na MT i RB.

Tu na grupie nie ma zbyt wielu osób doświadczonych w MT więc jakiejś lepszej pomocy się nie spodziewaj.
Nie pomagam na PW!
mkzibi
Początkujący użytkownik forum

Re: Mikrotik - ile WDSów udzwignie

Post autor: mkzibi »

wojteks pisze:Jeżeli to na 2.4GHz to <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Połączenie jest na 5Ghz. Dalej klient ma albo komputery albo ruter i za nim komputery.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-10-14, 11:57 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-10-14, 10:57 przez mkzibi, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ