Linksys a nowe anteny ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mariob
Użytkownik forum

Linksys a nowe anteny ?

Post autor: mariob »

witam

Mam prośbę do Was,posiadam router Linksys i mam problem z zasięgiem po wi-fi,wpadłem na pomysł aby dokupić mocniejsze antenki .Moje pytanie takie,czy te antenki coś mi dają,jak bym je kupił i wymienił na te oryginalne - http://allegro.pl/antena-wi-fi-dookolna ... 65672.html .Zdaje się że one pasują ,ale czy będzie jakiś efekt,mało nie kosztują ,a są jeszcze takie po 6 zł,ale onie nawet nie pytam,bo słyszałem że to słabsze jak oryginały .Proszę o poradę,czy coś mi to da jak wymienię .

Tera inna sprawa,walczę z tym 2 dzień,i jak mi nikt nie podpowie to nie dam rady. Zaraz postaram się opisać co i jak .

Internet z kablówki,do tego podłączony router TP-LInk,wszystko ok .Teraz chciałem do tego podłączyć AP Minitar,jako punkt dostępowy .Chodzi oto że laptop się łączy z tą siecią,ale jak jestem w w drugiej części domu mam troche słaby sygnał,i chciałem wykorzystać ten AP . Zrobiłem tak ,podłączyłem ten AP do laptopa kablem,wyłączyłem wi-fi, zrobiłem połączenie lokalne z AP 192.168.2.1 ,ustawiłem na nim Station Infrastructure / jakoś tak / ,w security dopisałem klucz / jest szyfrowane /,wyszukałem tą sieć,i oczywiście zapisałem . Połączenie AP z tym routerem jest bo pokazało sukcesfull ,nie miałem klucza wpisanego było failed,po dopisaniu go jak pisałem jest ok .Problem jest taki ,że nie wiem jak ustawić potem w laptopie żeby działał internet,bo jak ustawie wszystko automatyczne przypisywanie to internet mi wcale nie działa,kombinowałem różne wpisy i nic nie idzie. Powie mi ktoś jakie adresy itd wpisać żeby to ruszyło,bo ja już nie mam pomysłów :/
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Linksys a nowe anteny ?

Post autor: krystianb »

mariob pisze:a są jeszcze takie po 6 zł,ale onie nawet nie pytam,bo słyszałem że to słabsze jak oryginały
Podejrzewam, że te za 30 zł są takie same jak te po 6 :rotfl:

Jedynym sposobem na powiększenie zasięgu routera jest dodatkowy AP podłączony kablem. Inne wynalazki mają mizerną skuteczność.

A co do drugiej części to czasem nie masz konfliktu adresów IP? I jaki masz dokładnie ten AP i w jakim trybie. Bo ciężko zrozumieć to co napisałeś.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
mariob
Użytkownik forum

OK,skoro tak,to ani się w to nie pakuje,bo 80 zł poszło by w błoto z przesyłką .
A jakaś karta sieciowa na usb z antenką,byłby większy zasięg jak na standartowej z laptopa ?

Co do drugiej części pytania ,jak pisałem AP jest ustawione w trybie Station Infrastructure / jakoś tak /,czyli jako chyba punkt dostępowy . Ale jak to wszystko ma być przypisane w laptopie nie mam pojęcia, w auto nie działa .Laptop połączony kablem oczywiście. AP prawdopodobnie się połączyło z routerem ,jak pisałem pokazało " sukcesfull "

A w jakim powinien być trybie ustawiony ten AP żeby było dobre połączenie z tym routerem,i co trzeba w AP jeszcze ustawić,od tego może zaczniemy,może coś żle robie ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

mariob pisze:A jakaś karta sieciowa na usb z antenką,byłby większy zasięg jak na standartowej z laptopa ?
Niestety fizyka i prawo to uniemożliwiają.

mariob pisze:posiadam router Linksys
mariob pisze:podłączony router TP-LInk
mariob pisze: AP Minitar
Już się pogubiłem co do czego i jak masz podłączone, napisz jasno, albo najlepiej schematycznie narysuj.
mariob
Użytkownik forum

Linksys to osobna sprawa ,nie ma nic wspólnego z drugą .

Ta druga to router TP-link z internetem z kablówki ,i z tym routerem ma być podłączony po wi-fi AP Minitar,a on z kolei kablem z laptopem . Teraz chyba jasne,reszte opisałem wyżej. Linksysa do tego nie mieszaj,to inna sprawa w innym domu .
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

mariob pisze:,i z tym routerem ma być podłączony po wi-fi AP Minitar,a on z kolei kablem z laptopem
To ten ap pracuje w złym trybie, powinien być client czy jakoś tak. Musi być taki w którym sieć wifi wybiera się z listy dostępnych.
mariob
Użytkownik forum

Ten tryb jest raczej dobry " station infrastructure "proszę o wybaczenie,jak delikatnie przekręciłem ,nie jestem w tym fachowcem a piszę z pamięci ,dodam że jest tam wybieranie sieci,i właśnie ustawiłem na nią .Dodatkowo sprawdzałem to w u brata w domu i na takich ustawieniach,tylko przy wybraniu jego sieci szło bez problemu . Robie wszystko tak samo,czyli laptop podłączony kablem do AP Minitar . W laptopie wpisuje adres 192.168.2.2,maska 255.255.255.0 żeby zalogować się w AP o adresie 192.168.2.1,wszystko ok,wybieram w AP tryb jak wyżej pisałem " station i......" wchodzę w wyszukiwanie sięci,wyszukuje interesującą sieć i zapisuje. Wchodzę w zaklądkę security dopisisuje klucz wep2 czy jakoś tak, i wszystko zapisuje,pokazuje mi ze połączenie "succesfull" ,czyli jest połączenie ok,jeśli by było zle pokazuje failed .Wydaje mi się że dotąd mam ok,potem w tym połączeniu w laptopie zmieniam wszystko na wybieranie IP automatyczne ,no i internetu nie ma :dobani: :/ .Nie mam pomysłu co trzeba zmienić,czy samo nie przypisuje IP. Może ktoś obcykany mi doradzi,opisałem jak umiałem,myśle że dość jasno.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mariob pisze:potem w tym połączeniu w laptopie zmieniam wszystko na wybieranie IP automatyczne ,no i internetu nie ma
Tu musisz ręcznie ustawić IP z puli routera albo szukać w tym AP opcji DHCP Relay ewentualnie serwera DHCP w którym zdefiniujesz odpowiednio zakres żeby nie kolidował z routerem.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ