Przedłużacz USB i modem Orange

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jedzie czołg
Początkujący użytkownik forum

Przedłużacz USB i modem Orange

Post autor: jedzie czołg »

Witam!

Mam problem z modemem USB Huawei 1752 i przedłużaczem(5m).Otóż zaczęło się od tego że miałem słaby zasięg(komputer umieszczony w głębi pokoju,budynek zbudowany z grubych betonowych płyt),więc poczytałem trochę i zakupiłem przedłużacz USB.Wszystko podłączyłem,niby fajnie itp. ale po 2 dniach użytkowania,coś się zaczęło dziać,otóż kontrolka w programie Orange Free (to zielone/szare światełko i napis Ruch,co według mnie wskazuje przepływ danych)zaczęło się zapalać i gasnąć i tak ciągle,podczas łączenia się z internetem nieraz wyskakiwała wiadomość "błąd w modemie(czy tam urządzeniu)"na co pomagało odłączenie i ponowne połączenie to raz modemu lub przedłużacza od kompa.Więc też na ten temat poczytałem i dowiedziałem się że może to być problem z napięciem.I tu moje pytanie,czy jest to problem z wcześniej wymienionym napięciem,i trzeba będzie kupować USB Hub-a aktywnego i jakieś zewn. zasilanie do niego,czy jednak może być to winna jakichś sterowników USB i moich wtyczek.Dodam jeszcze że sprawdzałem modem na innym komputerze w którym jest dobry zasięg,oraz modem jest podłączony bezpośrednio i wszystko działa jak należy,czyli szybko i sprawnie.

Z góry dziękuje za porady.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Przedłużacz USB i modem Orange

Post autor: kedzi »

jedzie czołg pisze:I tu moje pytanie,czy jest to problem z wcześniej wymienionym napięciem
Tak, tu chodzi o napięcie, bo na tak długim odcinku kabla są za duże straty i dlatego, <TU> masz podobny temat.
jedzie czołg
Początkujący użytkownik forum

Post autor: jedzie czołg »

A ten Hub aktywny z zasilaczem...na jakiej zasadzie on działa ? Chodzi mi o to że energie pobiera z gniazdka jakimś dodatkowym kabelkiem,czy ten przedłużacz USB dostarcza prąd do Hub-a ?
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kedzi »

jedzie czołg pisze:A ten Hub aktywny z zasilaczem...na jakiej zasadzie on działa ?
To jest tak że od kompa Ci leci np. 5 metrów kabla USB, na końcu tego kabla podłączasz aktywnego HUBA pod USB i jeszcze do tego zasilacz do prądu i wtyczkę od zasilacza do HUB-a. Przez tą opcję jeżeli kabel i HUB jest w miarę dobrej jakości praktycznie nie ma żadnych strat napięcia.
ODPOWIEDZ