co wybrac OFP czy CP

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ulzana
Początkujący użytkownik forum

co wybrac OFP czy CP

Post autor: ulzana »

Witam Wszystkich

Jestem nowym uczestnikiem forum. Bardzo mi się tu spodobalo. Mieszkam w miejscu gdzie poza transferem bezprzewodowym nic nie ma, choc to tylko 25 km od Warszawy.

Przejrzalem uwaznie wszystkie wątki i wynika z nich, ze u mnie najlepsza opcja bedzie Orange Freedom (ew PRO) lub Cyfrowy Polsat. Najlepsza to znaczy z najwyzsza szybkoscia transferu i najnizszym pingiem (chce grac w MMO).

Wniosek ten wynika z analizy lokalizacji stacji bazowych, i tu wlasnie prosba o rade i potwierdzenie. Wydaje mi sie ze najblizej mam do stacji Cyfrowego Polsatu. Mieszkam w miejscowosci KORZENIÓWKA, powiat mazowiecki, gmina Tarczyn. Dokladnie W tej czesci Korzeniowki ktora jest blizej miejscowości LEŚNA POLANA niż ZŁOTOKŁOS Wspolrzedne z Google Earth to 51.59.05.26 i 20.54.16.33

Bede wdzieczny za info co dla tej lokalizacji wybrac.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: co wybrac OFP czy CP

Post autor: Patryk »

Tam jest UMTS Orange - ja bym się w CDMA nie pchał.
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: co wybrac OFP czy CP

Post autor: al-czerniawski »

Patryk pisze:ja bym się w CDMA nie pchał
Modem ADU-635 WA Orange'a pozwoli sprawdzić obie możliwości. Choć trzeba się liczyć z kłopotami doboru routera do CDMA.
Cyfrowy Polsat też może być dobrym wyjściem jeśli spełnione są dobre warunki radiowe. Można to zweryfikować przez siedem próbnych dni. No i ich oferta limitów, w tym nocnych, stała się bardziej sensowna.
Decyzja nie jest prosta jeśli ma się podpisać cyrograf.
Może też być warto zdywersyfikować dostawców. Ja korzystam obecnie Ze Sferii w dzień i za 19 zł bezlimitowego Orange'a w nocy. Tak się bowiem zagęściła infrastruktura.
Jako ciekawostkę podam użytkownikom routerów, że Sferia łączy na ustawieniach Orange'a. Tj login/hasło=cdma@orange/orange. Przy zastosowaniu przełącznika USB sterowanego zegarem działa bez problemów.
Jeśli chodzi o granie w sieci to mam najświeższe doświadczenie z antenami. Klient Sferii, namiętny gracz, zażyczył sobie dobrą, silną antenę mając nadzieję, że w ten sposób uzyska b.dobry sygnał i małe pingi. W praktyce okazało się, że wystarczyło na kablu wystawionym na komin podpiąć małą antenkę dookolną by uzyskać optymalne warunki. Silna antena powodowała wyraźny wzrost pingów. Fakt, że lokalizacja była bardzo blisko BTS'a, ok 2km, choć przesłoniętego zabudowaniami.
ODPOWIEDZ