Posiadam modem Option Globetrotter MAX 7.2 Ready (gx0201, numer seryjny zaczyna się od FT). Został zdebrandowany z softu Orange i obecnie działa na sterownikach 4.0.17.0 i firmware 2.5.11Hd pod w pełni zaktualizowanym Windowsem XP SP3.
Problem polega na tym, że podczas przeglądania internetu w jak się wydaje losowych momentach modem przestaje wysyłać i odbierać pakiety. Dioda LED nadal wskazuje tryb HSDPA, a Globetrotter Connect pokazuje Connected. Próba rozłączenia i ponownego połączenia z siecią kończy się błędem (nie pamiętam jakim, jak zdarzy się to kolejny raz to uzupełnię posta).
Próba Bezpiecznego usunięcia sprzętu lub wyłączenia interfejsu sieciowego kończy się komunikatem, że sprzęt jest nadal używany i nie może zostać usunięty lub zwisem systemu. Po ręcznym wyjęciu i włożeniu karty ponownie, dioda LED nie zapala się w ogóle a w Menedżerze urządzeń w Panelu Sterowania wszystkie urządzenia Globetrotter dostają żółte wykrzykniki z informacją, że urządzenie zostało nieprawidłowo usunięte. Aby przywrócić kartę do życia konieczny jest restart systemu.
Te same objawy następują przy łączeniu się za pomocą Globetrotter Connect 2.3, Globetrotter Connect 3.0, ręcznej konfiguracji interfejsu sieciowego w trybie NDIS (ConnectString itd) oraz nawet po przełączeniu modemu w tryb NDIS + modem i łączeniu przez dial-up.
Co ważne, ta sama karta na tym samym laptopie tylko pod Linuksem działa bez problemu i nie zawiesza się, więc nie jest to raczej kwestia zasilania/temperatury.
Czy ktoś spotkał się z podobnymi objawami? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Option GT MAX 7.2 zawiesza się
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Option GT MAX 7.2 zawiesza się
Mam dokładnie to samo z tym modemem z IPlus'a firmware 2.6.4hd Pakiety nie śmigają i muszę restartować połączenie. Dzieje się tak jednak dopiero gdy przełączyłem modem na tryb NDIS+RAS i drivery v4... Gdy modem jest tylko w RAS i na driverach v3 wszystko działa idealnie. Polecam przełączyć modem na tylko RAS i drivery v3.
Programik do przełączenia RAS -> NDIS/RAS i na odwrót do ściągnięcia tu http://sup.xenya.si/sup/option/drivers/ ... erface.zip
Po przełączeniu na RAS, system zacznie ponownie instalować modem, i sterownik v4 nie zadziała, trzeba wtedy podać v3 i wszystko będzie ok.
[ Dodano: 2010-10-16, 00:27 ]
Chciałbym napisać aby nikt NIE próbował stosować tej (którą w poście wyżej opisałem) metody na 2.5.11Hd. Ten sposób jest ok, ale tylko w przypadku 2.6.4hd. Dlaczego teraz piszę? Oczywiście nie mając co robić, znalazłem sposób na update gtmax'a z IPlusa do 2.5.11Hd, po aktualizacji modem ustawił się w tryb tylko NDIS... Heh.. po przełączeniu na RAS wszystko się wysypało, działał tylko zeroCD.
Powiem tylko że modem udało mi się przywrócić do życia przy pomocy Linuksa, po 5h szukania informacji na ten temat.
Wniosek? Firmware 2.5.11Hd jest przystosowany tylko do pracy w NDIS, i nie można go przełączyć do RAS.
Pozdrawiam, i przepraszam za wcześniejszego posta.
Programik do przełączenia RAS -> NDIS/RAS i na odwrót do ściągnięcia tu http://sup.xenya.si/sup/option/drivers/ ... erface.zip
Kod: Zaznacz cały
login: option
pass: fusion
[ Dodano: 2010-10-16, 00:27 ]
Chciałbym napisać aby nikt NIE próbował stosować tej (którą w poście wyżej opisałem) metody na 2.5.11Hd. Ten sposób jest ok, ale tylko w przypadku 2.6.4hd. Dlaczego teraz piszę? Oczywiście nie mając co robić, znalazłem sposób na update gtmax'a z IPlusa do 2.5.11Hd, po aktualizacji modem ustawił się w tryb tylko NDIS... Heh.. po przełączeniu na RAS wszystko się wysypało, działał tylko zeroCD.
Powiem tylko że modem udało mi się przywrócić do życia przy pomocy Linuksa, po 5h szukania informacji na ten temat.
Wniosek? Firmware 2.5.11Hd jest przystosowany tylko do pracy w NDIS, i nie można go przełączyć do RAS.
Pozdrawiam, i przepraszam za wcześniejszego posta.