Dziś do mnie przysłali 309tkę Po wgraniu Tru Install robię opcje>profile>dodaj nowy profil(Play)>profil WWAN w APN wpisuję (internet) w user i hasle zostawiam puste pole.Modem łączy się z siecią otwiera się 1 strona i modem rozłącza się.Autonaprawianie i inicjacja jej nie dochodzą do skutku.Watchera też nie mogę wykasować z opcji dodaj usuń programy.Jedynie co robię to wyciągam modem i ponownie go wkładam wtedy go błyskawicznie wykrywa i łączy z siecią ale tylko na kilkanaście sekund.Mam W7 czyżby to było tak samo jak z 310U ? Na angielski język też nie wiem jak to zrobić.Pomóżcie
Modemy Sierry na pozór to mądre urządzenia. Wejdź w Opcje/Profile.
Będzie tam utworzony domyślny Mobile Broadband - wybierz ten jako domyślny i powinno (a raczej musi) wszystko działać.
Pierwsze podłączenie modemu i utworzenie swojego profilu jest problematyczne ale po wybraniu Mobile Broadband usunięciu pozostałych i wówczas utworzeniu nowych powinno już pracować poprawnie na profilach własnych.
Gdy zniknie mi zasięg to klikam w Połącz potem pisze komunikat-nieudane połączenie
wybieram Opcje wtedy dostaję komunikat>Problem w komunikacji z urządzeniem
Po ponownym włożeniu modemu widzi sieć przez 5 sekund potem znika pojawia się napis inicjalizacja a trwa to wieki i potem się to chyba zawiesza pisze >Problem w komunikacji z urządzeniem gdy chcę wejść w opcje.
Po Twoim pierwszym poście po wybraniu Mobile Broadband Net działał około minuty tak było gdy nastawiłem go na domyślny.Co było potem to pisze na początku tego postu.
Po pierwsze: gdy wyłączysz radio - ponowna inicjalizacja modemu może trwać dłuższą chwilę.
Przejdź do opcji: ponowna instalacja oprogramowania i napraw.
Może masz problem z siecią lub zasilaniem.
Watcher odinstalowuje się bez problemu - winą może być Twój system.
Ja używam windows 7 x64.
Ja też mam W7 ale ilo bitowy to nie wiem gdzie sprawdzić.
Podczas instalowania plików naprawczych mój W7 pytał czy zgadzam się na ich instalacje kliknąłem wtedy na tak .
Po plikach naprawczych nie wykrywa urządzenia.
Potem Pisze >Oprogramowanie zainstalowano pomyślnie.
Sierra Wireless HSPA device
Sierra Wireless CNS PORT (UMTS) (COM8) oba gotowe do użycia
klikam OK
Inicjalizacja powyżej 10 min podczas niej lampka w modemie miga na niebiesko po przeszło 10 min komunikat>NIE WYKRYTO URZĄDZENIA.
Jeśli masz dostęp do internetu pobierz i zainstaluj: http://www.sierrawireless.com/Support/D ... _2523.ashx
Nie musisz odłączać modemu od USB.
Możliwe, że masz trochę namieszane w systemie i w tej sytuacji trudno powiedzieć jednoznacznie o przyczynach. Możliwe, że nie zainstalowało poprawnie sterowników.
Możesz najpierw (cały czas przy podłączonym modemie) przejść do Menadżera urządzeń w Windows i odinstalować Sierrę w "zakładce" Modem. Następnie zainstalować aplikację pobraną z powyższego linku.
Spróbuj na innym komputerze - usuń inne profile. Jak pisałem pierwsze połączenie modemu i utworzenie profilu "na siłę" stwarza problem i rozłącza bardzo szybko - tylko po wybraniu profilu innego niż Mobile Broadband. Może w pierwszej chwili modem ma problem z zapisem ustawień w wewnętrznej pamięci. Po pierwszym jednak poprawnym połączeniu powinno już wszystko działać.
Nie rozumiem tylko jakie to pliki naprawcze instalowałeś?
Instalujesz watchera ponownie - zgadzasz się na jego nadpisanie itp. i to wszystko.
Jeśli oddasz modem a sklep nie wymieni go, nie sprawdzi na miejscu tylko odeśle na gwarancję - bedzie to trwało ok. dwóch miesięcy. Sierrra ma autoryzowany serwis w Paryżu.
P.S. Modem może być sprawny - w AC503 nie mam wewnętrznej pamięci w modemie i ten nie zapisuje profili toteż na początku zdziwiło mnie że działał od razu na Plus GSM/Polkomtel.
Tak jak piszę: usuń inne profile, przywróć watchera do ustawień domyślnych - użyj profilu Mobile Broadband do pierwszego połączenia - profil jest tylko do odczytu i zmienia automatycznie parametry pobierane z karty SIM w zależności od operatora.
Podłącz go nawet pod inne gniazdo USB. Ja nadal mam wątpliwości co do "świeżości" Twojego Windowsa.
Zrobiłem tak jak pisałeś tylko gdy TRU Install pytał się czy chcę zainstalować starszą jego wersję to kliknąłem na NIE bo miałem już jego nowszą tę co mi dałeś.
Watcher nie wykrywa w ogóle urządzenia bo po włożeniu modemu nie wykrywa go wcale.
Potem pisze inicjalizacja następnie komunikat czy chcę zezwolić na instalacjęRepair Driver Application klikam TAK potem wyskakuje ten sam komunikat znów klikam na TAK
nic się nie dzieje.
Klikam w Watcherze zainstaluj sterowniki ponownie info >DriverInst Application ,potem instaluję się następnie komunikat Sierra Wireless HSPA Device oraz SW CNSPORT (UMTS) (COM8) gotowe do użycia.
Potem Watcher pisze mi ''nie wykryto urządzenia".
Coś czuje ,że W7 blokuje ten modem ale przecież zawsze klikam na tak po takim komunikacie.
PiotrG-dz, niezależnie czy zainstalujesz nowszego watchera czy tego z "modemu" różnicy nie robi.
Mam nadzieję, że nie dokonywałeś próby instalacji najnowszego firmware?
Bez możliwości sprawdzenia modemu na innym komputerze, lub po przeinstalowaniu Windowsa raczej nic więcej się nie dowiemy.
Edit: możesz jeszcze dodać do wykluczeń watchera itp. w opcjach antywirusa lub na czas testów całkowicie go wyłączyć.
Byłem u sąsiada przed chwilą, on ma Toshibę z Vistą i też u niego nie wykrywa modemu.Owszem na początku tak ale potem jest komunikat z skąd mam wgrać TRU-Install czy z dysku na kompie czy z skąd indziej wybieram co innego no i nie znajduje sterowników TruInstall.
Po instalacji Watchera, TRU Install (widoczny CD-ROM) zostaje wyłączony i ukryty.
Aby go ponownie zainstalować trzeba z opcji wybrać: Tryb instalacji oprogramowania.
Możesz też instalować korzystając z pobranego wyżej pliku.
Czy modem pochodzi od Welcom? Dodatkowo ich instrukcja i naklejka? I gdzie kupiony?
Modem kupiony w SIMSERWIS jednakże ma on naklejkę od Welcomu oraz miał karteczkę w środku pudełka z instrukcją dosyć mało treściwą też od firmy Welcom.
Dziś dzwoniłem do SIMSERWIS chciałem wymiany modemu na taki sam gościu proponował mi Huawei 1750 lub Nokia CS 15.Na to ,że ja chcę modem z HSPA+ to powiedział mi ,że po co przecież mają go w zasięgu tylko nieliczne miasta. Ja mu na to ,że u mnie jest już HSPA+ to wtedy zaproponował mi SW 310U z wiadomych względów musiałem odmówić.
Jeśli wymienią na inny (309) to bardzo dobrze. Ja mam 310U i 503. Używam zamiennie bo nie potrafię się zdecydować . Na 503 jest dużo lepszy zasięg ale niestety modem nie działa poprzez USB z przedłużką 5m, z którą bez problemu radzi sobie Sierra 310.
Czekam oczywiście na możliwość "ugotowania" dashboardu do sierry pod USB. Nie uśmiecha mi się jej wysyłać do serwisu w Kanadzie.
Jedyne co mnie trzyma przy 310 to obsługa 900MHz - a nóż w przyszłości może się w Plusie przydać.
AC 503 obsługuje wszystkie cztery częstotliwości.
djdavemix pisze:Jedyne co mnie trzyma przy 310 to obsługa 900MHz - a nóż w przyszłości może się w Plusie przydać.
Plus się wycofał z tego pomysłu niestety. Tak przynajmniej wynika z pozwoleń UKE. Zniknęły pozwolenia na 3G 900MHz dla Polkomtela.
Jednak 900MHz za bardzo zapchane, żeby go podzielić jeszcze na pół i na jedną część wrzucić 3G.
ja.michal, a może podpowiesz jak najprościej rozwiązać problem z zasilaniem?
Powiedzmy: przejściówka express card na USB (Novotel - jutro przyjdzie kurierem) ma 2 kable + przedłużacz USB max 3m - interesuje mnie z jednej strony 2 wtyczki z drugiej jedna (2xAA męska/A żeńska). No i nie potrafię znaleźć tego kabelka z podwójnym zasilaniem.
Nie lepiej użyć HUB'a aktywnego USB skoro już dalej gdzieś te kable ciągniesz?
Druga sprawa to jaki masz ten kabel? Bo dobrej jakości (grubszy) kabel pojedynczy powinien dać radę.
djdavemix pisze:interesuje mnie z jednej strony 2 wtyczki z drugiej jedna (2xAA męska/A żeńska)
Powinny być takie do modemów Huawei, ale są bardzo krótkie.
No właśnie przeglądam Huby ale wolałbym być niezależny od zasilania z sieci - właściciel nigdy nie uprzedza kiedy kombinuje z prądem
5 metrów, ekranowany ale cienki. Modem (AC 503) wykrywany jest ale po krótkiej chwili brak urządzenia. Na krótkim kablu jest ok (2x grubszy) ale 30cm to stanowczo za mało.
Jutro będę miał antenkę ale obawiam się, że któryś z domowników mi ją wyrwie dlatego wolałbym modem przenieść gdzieś dalej.
Ciekawym rozwiązaniem byłoby też użycie tego routera: http://www.welcom.pl/p/pl/386/zalip+cdw463am.html
Niestety nie ma go jeszcze fizycznie w Polsce.
djdavemix pisze:No właśnie przeglądam Huby ale wolałbym być niezależny od zasilania z sieci - właściciel nigdy nie uprzedza kiedy kombinuje z prądem
No chyba, że tak.
djdavemix pisze:5 metrów, ekranowany ale cienki.
Opory za duże. Dobrej jakości, gruby kabel USB potrzebny. Ja do Huawei w zestawie mam na prawdę gruby ten kabel. Nie zwinę go w mały kłębek.
W iConie 7.2 mam taki króciutki AA(m)-A(f). Ale to nawet nie jest chyba 20cm.
Druga sprawa to zasilanie w laptopie (bo chyba o laptopa chodzi). Jak masz porty USB koło siebe ie to prawdopodobnie leci zasilanie wspólne dla obydwu portów więc dwa wtyki nie wiem czy coś dadzą.
Bardziej przychylam się ku grubszemu, dobrej jakości kablowi pojedynczemu (jeśli HUB odpada).
djdavemix pisze:Ciekawym rozwiązaniem byłoby też użycie tego routera:
Hmm... Ten Hub jest ładny: http://allegro.pl/4-portowy-hub-usb-tec ... 04079.html
ale chyba tylko to bo to kiepski Unitek.
A co w związku np. z aktywnym przedłużaczem? Nada się?
djdavemix pisze:A co w związku np. z aktywnym przedłużaczem? Nada się?
Co rozumiesz przez aktywny przedłużacz. Aktywny przedłużacz ma w sobie elektronikę i pobiera prąd więc się nie nadaje. Pojawiają się czasem wynalazki w których do złącza żeńskiego jest dołożony zasilacz i wtedy jest szansa że to zadziała (taki mikro HUB).
Np. Taki (pierwszy lepszy): http://allegro.pl/nowy-przedluzacz-usb- ... 73859.html
Ale chyba on nie ma za zadanie przenosić zasilania a raczej stabilizować transfer (z tego co pisze w większości specyfikacji).
P.S. Aby już nie robić większego OT z tematu modem express card działa poprzez USB z tym kablem: http://dk.hama.de/portal/articleId*9025 ... e_dk_lin34
Kabelek o długości 1.8m.
Jutro zobaczę jak będzie się sprawować z przejściówką Novotela (aktualnie mam jakąś no name z allegro Link
djdavemix pisze:ma 2 kable + przedłużacz USB max 3m - interesuje mnie z jednej strony 2 wtyczki z drugiej jedna (2xAA męska/A żeńska). No i nie potrafię znaleźć tego kabelka z podwójnym zasilaniem.
Chodzi Ci pewnie o coś takiego: http://allegro.pl/adapter-usb-standard- ... 92113.html
Ale jak chcesz mieć porządne zasilanie, to daj 2 grube przedłużacze równolegle od samego kompa do adaptera, wtedy zasilania powinno wystarczyć.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
krystianb, O właśnie to tylko żeby dłuższe było czasem były takie ok.50 cm w zestawach z obudową dysku. Osobno trudno dostać.
P.S. Akurat testowałem na podobnym, krótkim podwójnym kablu (pożyczonym prze chwilą) i modem nie chce się uruchomić - migają jednocześnie dwie kontrolki.
Na razie modem śmiga na zwykłym przedłużaczu Hamy 1.8m - z tym, że jest faktycznie grubszy. Modem USB jest jednak mniej wymagający ale za to w tym mam lepszy zasięg.
Dzięki za pomoc