Problem z Netgar DGN2000

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Qontrol
Początkujący użytkownik forum

Problem z Netgar DGN2000

Post autor: Qontrol »

Witam serdecznie. W piątek wieczorem wybiło mi internet. Gdy w sobotę dalej nie było internetu to zadzwoniłem do Netii i powiedzieli mi że u nich wszystko działa i problem tkwi w routerze (stary d-link). No to ok, zajechałem do MediaMarct i kupiłem Netgar DGN2000. Podłączyłem wszystko skonfigurowałem i nadal neta nie było :) bo... okazało się że wina tkwi jednak po stronie netii. Dzisiaj w końcu mam już neta, router skonfigurowany lecz jest strasznie słaby zasięg.

Mam ustawione na "n" i w laptopie nic nie ustawiałem bo nie wiem jak. Ale wiem że w laptopie też mam "n". Teoretycznie zasięg powinien być piękny... lecz internet w laptopie ledwo co chodzi. W komputerze nie ma problemów.

Stary D-link na "g" miał większy zasięg niż ten d-link na "n"

Mój laptop to Samsung R780 (windows 7)

Router kosztował 300zł i liczyłem że jak za taką cenę to będzie super. Mogę go wymienić na inny do 7dni. Proszę o pomoc czy to wina routera czy jakiś ustawień.

(i przepraszam za chaos ale mam 39 gorączki i nie za bardzo myślę :P )
Awatar użytkownika
m4rS
Użytkownik forum

Re: Problem z Netgar DGN2000

Post autor: m4rS »

Router z N nie będzie miał wiele większego zasięgu od modeli z G. Chodzi tu o zestawienie szybszego połączenia do 300Mbit/s w stosunku do G (54Mbit/s). Netgear DGN2000 ma dobry zasięg i jeszcze lepszy wbudowany modem ADSL, więc moim zdaniem wymiana tego sprzętu jest nieporozumieniem. Nie wiem, czy problem jeszcze aktualny, ale w laptopie warto wymusić działanie karty sieciowej w standardzie N (we właściwościach w menadżerze zadań), możesz na czas testu wyłączyć też zarządzanie energią. Zasięg powinien być dobry, więc jeśli to nie pomoże spróbuj przestawić router.
I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa – bezideowcem
ODPOWIEDZ