Witam
Mam taki problem, chciałem ustawić go w tomato jako client wi-fi - wybrałem wi-fi ethernet bridge, wyłączyłem dhcp było połączenie ale nie było neta, przypomniałem sobie że pewnie mam na nim ten sam adres sieciowy co na swoim routerze więc chciałem go zmienić - w tomato (bodajże ustawienia lanu) na 192.168.1.10 pokazało się że sie resetuje, zalogowałem się a później o dziwo się wyłączyło i teraz w ogóle nie mogę wejść w ustawienia, poza tym w ogóle też komputer nie widzi normalnie sieci jako "wireless" tylko jako unidentified network, jak wezme właściwości w ogóle nie ma tam nigdzie jego adresu - 192.168.1.10 ani innych podobnych. Czy mógłby ktoś mi pomóc to naprawić?
Ovislink WL-1600GL - Problem z adresem sieciowym.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Ovislink WL-1600GL - Problem z adresem sieciowym.
To nie jest ten tryb. W trybie bridge łączy się tylko z innymi AP w tym trybie. Nie pozostaje Ci nic innego jak przywrócenie ustawień fabrycznych.ddaniel pisze:chciałem ustawić go w tomato jako client wi-fi - wybrałem wi-fi ethernet bridge
Nie pomagam na PW!
-
A jak długo mam trzymać reset? Czy istnieje jakiś inny cudowny sposób na przywrócenie ustawień fabr?
Edit: odnalazłem w manualu, sory za głupie pytania, mógłbyś mi napisać od razu co będę musiał potem zrobić żeby mógł pracować jako ap client? I jak ustawić jego inny adres sieciowy tak żeby znowu się to nie stało.
Edit: Z tym resetem jest coś nie tak, w maanualu jest żeby wcisnąć reset, włączyć i czekać aż mignie dwa razy czerwona dioda i nic siee takiego nie dzieje, włączają się diody jakbym w ogóle nie trzymał tego reseta.
Edit: odnalazłem w manualu, sory za głupie pytania, mógłbyś mi napisać od razu co będę musiał potem zrobić żeby mógł pracować jako ap client? I jak ustawić jego inny adres sieciowy tak żeby znowu się to nie stało.
Edit: Z tym resetem jest coś nie tak, w maanualu jest żeby wcisnąć reset, włączyć i czekać aż mignie dwa razy czerwona dioda i nic siee takiego nie dzieje, włączają się diody jakbym w ogóle nie trzymał tego reseta.
-
Czy istnieje może możliwość przywrócenia ustawień fabrycznych przy pomocy innego urządzenia albo jakkolwiek inaczej bez używania przycisku reset?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
ddaniel, bez logowania się do panelu nie bardzo.
-
Dobra udało mi się dojść do punktu wyjścia - należało uruchomić przyciskiem wps recovery mode, zainstalować jeszcze raz tomato, następnie w ustawieniach ip lan w tomato ustawić interesujący nasz adres a później w ustawieniach sieciowych i protokole tcp/ip taki sam i działa.
Teraz włączyłem wifi client mode, wyłączyłem dhcp i problem jest taki że nie widzę poprawy odbioru sygnału - jest tak sama jak bez routera, może coś jeszcze powinienem ustawić?
Teraz włączyłem wifi client mode, wyłączyłem dhcp i problem jest taki że nie widzę poprawy odbioru sygnału - jest tak sama jak bez routera, może coś jeszcze powinienem ustawić?