livebox - 100m skretki -laptop - problem z połaczeniem
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
livebox - 100m skretki -laptop - problem z połaczeniem
Witam,
Mam następujący problem.
Połaczyłem liveboxa 100m skrętką do laptopa w sąsiednim budynku. Po podłaczeniu kabla wysiwietla na zmiane kabel sieciowy jest odłaczony/ kabel sieciowy jest podłączony. Tak miga przez jakiś czas (najdłużej trwało to ok. 3 godzin) po czym nawiązuje połaczenie. Po złapaniu połączenia nie ma żadnych problemów z łaczem, nie zrywa połaczeń nie trace pakietów i tak może chodzić w nieskończoność do momentu restartu komputera bądz wyjęcia kabla sieciowego, poczym znowu mi sie loguje pare godzin. Dodam że kabel przetestowałem testerem i jest wszystko w porządku, wszystkie żyły pokazuje ok. Macie jakieś pomysły co może być nie tak?
Mam następujący problem.
Połaczyłem liveboxa 100m skrętką do laptopa w sąsiednim budynku. Po podłaczeniu kabla wysiwietla na zmiane kabel sieciowy jest odłaczony/ kabel sieciowy jest podłączony. Tak miga przez jakiś czas (najdłużej trwało to ok. 3 godzin) po czym nawiązuje połaczenie. Po złapaniu połączenia nie ma żadnych problemów z łaczem, nie zrywa połaczeń nie trace pakietów i tak może chodzić w nieskończoność do momentu restartu komputera bądz wyjęcia kabla sieciowego, poczym znowu mi sie loguje pare godzin. Dodam że kabel przetestowałem testerem i jest wszystko w porządku, wszystkie żyły pokazuje ok. Macie jakieś pomysły co może być nie tak?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: livebox - 100m skretki -laptop - problem z połaczeniem
Przetestować na krótkim kablu, lub wpiąć switch pomiędzy liveboxem a kablem. Jak nie pomoże to z drugiej strony przy kompie.lordek pisze:Macie jakieś pomysły co może być nie tak?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Na krótkim kablu przetestowałem i jest ok, łaczy sie od razu.
Co da wpięcie switcha?
Co da wpięcie switcha?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Z mojej wiedzy wynika, że zregeneruje sygnał zakładam, że jedna z kart (albo w liveboxie, albo w kompie) jest dość kiepska.lordek pisze:Co da wpięcie switcha?
Ewentualnie jeśli nie potrzebne jest 100Mb/s to można spróbować kartę w kompie ustawić na sztywno na 10Mb.
[ Dodano: 2010-10-18, 15:36 ]
Bo jednak winowajcą tego problemu może być też kabel, musiałbyś spojrzeć czy po połączeniu czasem nie idzie 10Mb, a wtedy to prawie pewne, że kabel jest marnej jakości i 100Mb na taką odległość nie pójdzie.
-
- Użytkownik forum
No właśnie, ale ciekawe że na krótkim kablu działa ok.
Pozatym jak już sie połączy na długim to połączenie jest idealne. Czy może to być wina długości kabla.
Docelowo chce te 100 m kabla połączyc do routera żeby dawał bezprzewodowo w tym drugim budynku. Porzyczyłem nawet router na weekend niestety nie mogłem ustawić m.in przez to że nie wiedział czy router już złapał sygnał czy nie tak jak z lapkiem:/
[ Dodano: 2010-10-18, 15:42 ]
Kabel mam taki
KABEL SKRĘTKA żelowana EIA/TIA 568a UTP 4PR 24AWG(8 ŻYŁOWA) KAT 5e
[ Dodano: 2010-10-18, 15:45 ]
Łącze jest 1MB to w zasadzie tych 100MB nie potrzebuje. Tutaj problem jest z długością łaczenia sie, bo jak sie już połaczy to jest ok.
Sprubuje przestawić karte sieciową na 10MB.
Pozatym jak już sie połączy na długim to połączenie jest idealne. Czy może to być wina długości kabla.
Docelowo chce te 100 m kabla połączyc do routera żeby dawał bezprzewodowo w tym drugim budynku. Porzyczyłem nawet router na weekend niestety nie mogłem ustawić m.in przez to że nie wiedział czy router już złapał sygnał czy nie tak jak z lapkiem:/
[ Dodano: 2010-10-18, 15:42 ]
Kabel mam taki
KABEL SKRĘTKA żelowana EIA/TIA 568a UTP 4PR 24AWG(8 ŻYŁOWA) KAT 5e
[ Dodano: 2010-10-18, 15:45 ]
Łącze jest 1MB to w zasadzie tych 100MB nie potrzebuje. Tutaj problem jest z długością łaczenia sie, bo jak sie już połaczy to jest ok.
Sprubuje przestawić karte sieciową na 10MB.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Na 1 5 czy 10m to to każda sobie poradzi, ale na 100m to już karta musi spełniać w 100% wymagania normy, w wszystkie babole na takiej odległości wychodzą (opór rośnie proporcjonalnie do długości, do tego dochodzą jeszcze zakłócenia)lordek pisze:No właśnie, ale ciekawe że na krótkim kablu działa ok.
Aha w tej chwili testujesz tą skrętkę w kłębku czy już jest położona? Bo wbrew pozorom ten rodzaj przewodu zwinięty jest o wiele bardziej podatny na zakłócenia niż już po położeniu.
-
- Użytkownik forum
testuje już na rozłożonym kablu
- wojteks
- *** Administrator ***
Czym zaciskałeś końcówki? Kabel nie połamany czy nadmiernie zagięty?lordek pisze:testuje już na rozłożonym kablu
Proponuję na początek to co poleca krystianb żeby we właściwościach karty sieciowej komputera ustawić 10Mb na stałe bo jest problem z negocjowaniem połączenia (można próbować na 100Mb na sztywno).
Jakimi kolorami masz zaciśnięte końcówki?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Końcówki zaciskałem zaciskarką z wolumenu za 35 zl - może być przyczyną zaciskarka? że kiepsko zaciśnięte??
Kolory mam w takiej samej kolejności po jednej i po drugiej stronie kabla. Czy muszą być konkretne kolory w którymś miejscu?
Wczoraj przestawiłem tak jak radziliście karte sieciową na 10MB i pomogło, połączyło sie natychmiast, ale po 20 min pojawiło sie ograniczenie lub brak połączenia i netu nie było. Bardzo możliwe, że coś sie z livboxem w drugim domu działo, gdyż potem przestawiłem karte sieciową z powrotem na auto i przez noc sie nie połączyło (ograniczenie lub brak połączenia) a zawsze sie łączyl max po 2 godzinach. Niestety nie mogłem sprawdzić neostrady gdyż nie miałem dostępu do drugiego domu.
W weekend próbowałem podpiąć router linksys WRT160N V3 na końcu kabla żeby bezprzewodowo rozprowadzać. Wpiąłem w gniazdo Internet routera kabel sieciowy ale router w statusie nic nie widział:/
Kolory mam w takiej samej kolejności po jednej i po drugiej stronie kabla. Czy muszą być konkretne kolory w którymś miejscu?
Wczoraj przestawiłem tak jak radziliście karte sieciową na 10MB i pomogło, połączyło sie natychmiast, ale po 20 min pojawiło sie ograniczenie lub brak połączenia i netu nie było. Bardzo możliwe, że coś sie z livboxem w drugim domu działo, gdyż potem przestawiłem karte sieciową z powrotem na auto i przez noc sie nie połączyło (ograniczenie lub brak połączenia) a zawsze sie łączyl max po 2 godzinach. Niestety nie mogłem sprawdzić neostrady gdyż nie miałem dostępu do drugiego domu.
W weekend próbowałem podpiąć router linksys WRT160N V3 na końcu kabla żeby bezprzewodowo rozprowadzać. Wpiąłem w gniazdo Internet routera kabel sieciowy ale router w statusie nic nie widział:/
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przynajmniej pary muszą się zgadzać. Najlepiej jednak jak by, były dokładnie takie jak norma wymaga. W skrętce zakłócenia są tłumione tylko w parach. Jeśli do podłączenia jednego sygnału weźmie się żył to problemy gwarantowane.lordek pisze:Czy muszą być konkretne kolory w którymś miejscu?
-
- Użytkownik forum
no to tu może być problem, bo ja ułożyłem żyły pilnując tylko żeby z jednej strony kabla były w takiej samej kolejności jak z drugiej bez zwracania uwagi na pary, czy myślicie że to może być przyczyna? zarówno z bardzo długim łączeniem jak i nie widzeniem połączenia przez router?
- wojteks
- *** Administrator ***
To jest jedna z przyczyn, może byc najważniejsza.lordek pisze:bo ja ułożyłem żyły pilnując tylko żeby z jednej strony kabla były w takiej samej kolejności jak z drugiej bez zwracania uwagi na pary, czy myślicie że to może być przyczyna?
Poczytaj i zrób http://pl.wikipedia.org/wiki/100Base-TX
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To jest przyczyna.lordek pisze:czy myślicie że to może być przyczyna?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Dzieki za podpowiedzi, dzisiaj przerobie koncówki i dam znać jak wyszło.
To też pewnie powód że ruter nie widział połaczenia, tylko dziwne że tester pokazywał wszystko ok.
To też pewnie powód że ruter nie widział połaczenia, tylko dziwne że tester pokazywał wszystko ok.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tani tester zapewne tylko prądem DC testuje na obecność zwarć i braku połączenia. A przy transmisji danych masz w kablu 100MHz.lordek pisze:tylko dziwne że tester pokazywał wszystko ok.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn przy transmisji masz mniej, ale dla kabli cat 5/5e testowo wg. standardu musi przejść 100MHz.krystianb pisze:A przy transmisji danych masz w kablu 100MHz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zwyczajne testery sprawdzaja tylko czy jest przejscie pomiedzy odpowiednimi zylami. Tester mierzacy tlumienie, x-talk, common mode rejection, ... to wydatek paru kPLN.lordek pisze:dziwne że tester pokazywał wszystko ok.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
no i niestety:/ zarobiłem końcówki tak jak trzeba na na kabel prosty (livebox - komp) i mam ograniczenie połaczenia lub brak połączenia, we właściwościach pokazjuje mi nieprawidłowy IP, komp ma DHCP włączone:/, już nie mam pojęcia co może być nie tak,
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro jesteś pewien że końcówki masz dobrze zarobione i tester nie pokazuje zwarć/przerw to dziwne. Wymuś we właściwościach karty w PC żeby łączyła się na 10Mbit i zobacz co wtedy, jak mrugają diodki przy karcie i w LB?lordek pisze:już nie mam pojęcia co może być nie tak,
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Przestawiałem karte sieciową ma 10 MB full i ciągle nic, dioda zielona przy karcie sieciowej swieci jednostajnie, pomarańczowa miga ale z niewielką częstotliwością, nadziwniejsze jest to że jak początkowo zarobiłem wtyki nie dbając o pary to dioda zielona migała nie świeciła jednostajnie, ale łączył sie po jakims czasie - ok 2h i potem net chodział bez żadnych problemów.
Problemy zaczeły sie przewczoraj jak chciałem rozwiązał problem długiego łączenia i przestawiłem karte sieciowa na 10MB i działało przez 20 min a ptem już nie działało nawet przestawiając na auto. Moje wątpliwości budzą logi z Norton Internet security który pokazywał że usunła jakieś adresy z karty sieciowej i jakieś poblokował. Nie znam sie i nie wiem czy to ma związek. Wkurzyłem sie i odinstalował Nortona ale ciągle nic:/
Problemy zaczeły sie przewczoraj jak chciałem rozwiązał problem długiego łączenia i przestawiłem karte sieciowa na 10MB i działało przez 20 min a ptem już nie działało nawet przestawiając na auto. Moje wątpliwości budzą logi z Norton Internet security który pokazywał że usunła jakieś adresy z karty sieciowej i jakieś poblokował. Nie znam sie i nie wiem czy to ma związek. Wkurzyłem sie i odinstalował Nortona ale ciągle nic:/
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy możesz sprawdzić z innym komputerem/laptopem. Do którego portu w LB podłączasz kabel?
Zamiast LB może podłącz komputer (laptop) i po drugiej tak samo. Nowe laptopy same skrosują sobie kabel. Niestety musiałbyś IP wpisać ręcznie po obu stronach i sprawdziłbyś wtedy pingi.
Ewentualnie jak masz router inny niz LB to go podłącz i po drugiej stronie kabla podłacz laptopa/komputer i testuj.
Zamiast LB może podłącz komputer (laptop) i po drugiej tak samo. Nowe laptopy same skrosują sobie kabel. Niestety musiałbyś IP wpisać ręcznie po obu stronach i sprawdziłbyś wtedy pingi.
Ewentualnie jak masz router inny niz LB to go podłącz i po drugiej stronie kabla podłacz laptopa/komputer i testuj.
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Może być taka sytuacja, że z powodu złego zarobienia kabla została uszkodzona któraś karta sieciowa - wyindukowało się przepięcie i po zabawie, trzeba by znów przetestować oba sprzęty na krótkim kablu.
Ewentualnie norton coś w systemie namieszał i tak zostało po odinstalowaniu.
Ewentualnie norton coś w systemie namieszał i tak zostało po odinstalowaniu.
-
- Użytkownik forum
Kabel podłączam do czerwonego portu LB, zastanawia mnie tez że jak podłączyłem router bezprzewodowy po lanie to też pokazywał ograniczenie połaczenia ale mogłem sie na niego zalogowac.
Potem podłączyłem drugi router żeby sprawdzić sieciówke i było ok.
Potem podłączyłem drugi router żeby sprawdzić sieciówke i było ok.
- wojteks
- *** Administrator ***
Możesz użyć też żółtego portu jeżeli wyłączysz w LB telewizję przez adsl.lordek pisze:Kabel podłączam do czerwonego portu LB,
Tego stwierdzenia nie rozumiem.lordek pisze:zastanawia mnie tez że jak podłączyłem router bezprzewodowy po lanie to też pokazywał ograniczenie połaczenia ale mogłem sie na niego zalogowac.
Przez ten długi kabel?lordek pisze:Potem podłączyłem drugi router żeby sprawdzić sieciówke i było ok
Musisz opisywać dokładnie bo inaczej trudno jakieś wnioski wysnuć.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Dzisiaj sprawdze karte sieciową na krótkim kablu.
Faktycznie ten Norton mógł coś namieszać w systemie:/
[ Dodano: 2010-10-20, 13:02 ]
Teraz przyszła mi do głowy taka rzecz, wczoraj podłączałem kabel siecowy również do routera, roter z kolei kablem do laptopa, komputer również nie mógł połączyć sie z routerem - ograniczenie lub brak łączności, ale jakoś po wpisaniu adresu routera mogłem zalogowac sie na router. W statusie WAN router pokazywał disconected, nie pobierał IP. Natomiast lampka na routerze odpowiedzialna za ineternet świeciła jak powinna:/
Coś tak czuje że to ten Norton, problemy zaczeły sie gdy NIS włączył mi pełne skanowanie:/. Dziwne ale już nie wiemn co myślec.
[ Dodano: 2010-10-20, 14:49 ]
Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Jak byłem wczoraj przy komputerze do którego podłączony jest bespośrednio LB sprawdziłem ustwienia sieciowe. W ustawieniach tychze było tylko włączone połaczenie WIFI, a ADSL było rozłączone. Czy tak powinno być??
Faktycznie ten Norton mógł coś namieszać w systemie:/
[ Dodano: 2010-10-20, 13:02 ]
Teraz przyszła mi do głowy taka rzecz, wczoraj podłączałem kabel siecowy również do routera, roter z kolei kablem do laptopa, komputer również nie mógł połączyć sie z routerem - ograniczenie lub brak łączności, ale jakoś po wpisaniu adresu routera mogłem zalogowac sie na router. W statusie WAN router pokazywał disconected, nie pobierał IP. Natomiast lampka na routerze odpowiedzialna za ineternet świeciła jak powinna:/
Coś tak czuje że to ten Norton, problemy zaczeły sie gdy NIS włączył mi pełne skanowanie:/. Dziwne ale już nie wiemn co myślec.
[ Dodano: 2010-10-20, 14:49 ]
Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Jak byłem wczoraj przy komputerze do którego podłączony jest bespośrednio LB sprawdziłem ustwienia sieciowe. W ustawieniach tychze było tylko włączone połaczenie WIFI, a ADSL było rozłączone. Czy tak powinno być??
-
- Użytkownik forum
Problem rozwiązany. Wina leżała po stronie liveboxa. Pomogło wyłączenie TV przez Neo.
Teraz mam z kolei problem z podłączeniem LB do routera Wifi. Router widzi sieć, kompy łączą sie z siecią ale netu nie ma:/
Teraz mam z kolei problem z podłączeniem LB do routera Wifi. Router widzi sieć, kompy łączą sie z siecią ale netu nie ma:/
- wojteks
- *** Administrator ***
Niby jak to chcesz połączyć? LB do routera? Tak się nie da.lordek pisze:Teraz mam z kolei problem z podłączeniem LB do routera Wifi.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Nie da sie?? To jest jakaś opcja żeby ten internet rozsyłać bezprzewodowo? Ewentualnie zmusić ten router do bycia Acces Pointem??
- wojteks
- *** Administrator ***
To opisz dokładnie co z czym, jak i po co chcesz łączyć.lordek pisze:Nie da sie?
Z jakiego sprzętu/routera. Wpisuj nazwy żeby było wiadomo o co chodzi.lordek pisze:To jest jakaś opcja żeby ten internet rozsyłać bezprzewodowo?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Kabel idący z czerwonego portu liveboxa podłączam do routera linksys WRT160N V3. Tenże router ma bezprzewodowo dawać sieć w dom oddalonym o ok 60m od liveboxa.
Podłączeniu komputery łączą sie z siecią bezprzewodowo ale niesty nie ma netu.
Podłączeniu komputery łączą sie z siecią bezprzewodowo ale niesty nie ma netu.
Ostatnio zmieniony 2010-10-21, 16:13 przez lordek, łącznie zmieniany 1 raz.