nowy internet - nowe problemy

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Waise
Początkujący użytkownik forum

nowy internet - nowe problemy

Post autor: Waise »

Witam,

zmieniłem wczoraj pakiet od dostawcy (z 5mbps na 50 w UPC) i pomimo, że nic nie macałem w konfiguracji BT ani w ogóle niczego, wystąpił mi taki problem, że po odpaleniu klienta p2p, nie wczytuje mi się już żadne www, w żadnej przeglądarce. Po wyłączeniu BitTorrenta, wszystko wraca do normy. Nałożyłem nawet jakieś limity (1000kb down i 200 up) i na chwilę pomogło, ale dziś od rana znów ten sam problem. Dodam, że nie ma to związku z ilością pobieranych danych, bo problem występuje nawet przy odbieraniu i wysyłaniu po 5kbps. Zresztą przy necie 40 000+ kbps to nie mam tylu plików do ściągnięcia, żeby faktycznie mogło mieć to jakiś wpływ.

Neta ciągnę przez router WiFi (TL-1043ND i karta TL-WN821N). Speedtest.net pokazuje do ~47Mbps, więc wszystko dobrze skonfigurowałem (draft N 300mbps). Ma ktoś jakieś pomysły? :)

Jeszcze jedno pytanko, ale odnośnie sieci. Napiszę, bo może się okazać, że ma jakiś wpływ. Na stronie pingtest.net tester gubi 75-90% pakietów! (z 250 wysłanych wraca 25-30 niezależnie od serwera) Po kablu bezpośrednio z karty do modemu, jest dokładnie to samo, mimo, że speedtest.pl wciąż pokazuje na różnych polskich serwerach 30-47mbps i ping 5-15ms, więc to raczej provider, albo ja coś źle robię. Problem występuje od wczoraj. Kiedy miałem poprzednią prędkość internetu, packet loss wynosił 0% zawsze :D I znów, jakieś pomysły? :D
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: nowy internet - nowe problemy

Post autor: wojteks »

Waise pisze:I znów, jakieś pomysły?
Zgłoszenie do dostawcy problemu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Ja bym jeszcze wcześniej spróbował po kablu, albo nawet bez routera.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Waise

No właśnie ja już próbowałem bezpośrednio kablem z modemu z tymi pakietami. Gubi je tak samo. A macie może jakąś inną metodę na sprawdzenie packet loss? Chciałbym spróbować jeszcze jakąś, zanim to zgłoszę. Dodam, że jak pinguje z cmd, to takie serwery jak google, czy wp dają 0% strat z pingami rzędu 10-15ms.

Rozumiem, że co do BitTorrenta i browseró, to żadnych pomysłów, right?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Waise pisze:Dodam, że jak pinguje z cmd, to takie serwery jak google, czy wp dają 0% strat z pingami rzędu 10-15ms.
Przeciez to jedynie słuszny sposób testowania, testery ze stron www są do niczego.

Sprawdź ping -t -l 1400 adres.serwera (tu wpisz dowolny ulubiony adres)
Nie pomagam na PW!
Waise

Czy to znaczy, że gubionymi pakietami mogę się nie przejmować?

Obrazek

W takim razie czemu takie odchyłki między testerem javowym? I czemu przed zwiększeniem przepustowości nie gubiłem nawet w tym testerze ani pakietu? Internet serious business..
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Test javowy działa na trochę wyższej warstwie podejrzewam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Waise pisze:Czy to znaczy, że gubionymi pakietami mogę się nie przejmować?
Jaką wielkość pakietu stosowałeś? 1400?
Nie pomagam na PW!
Waise

Tak jest, wpisałem dokładnie to co napisałeś i zostawiłem kompa w spokoju na kilka dłuższych chwil ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Waise pisze:wpisałem dokładnie to co napisałeś i zostawiłem kompa w spokoju na kilka dłuższych chwil
Skoro nie gubił pakietów to wszystko jest OK i problem pojawia się poza siecią dostawcy. Możesz jeszcze przetestować to samo na innych serwerach żeby potwierdzić sprawność łącza.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ