Czy routery mogą pracować w układzie master - slave?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Czy routery mogą pracować w układzie master - slave?
Witam
A dokładniej: będę miał router Wifi ADSL Linksysa podłączony do neostrady. Do niego podłączę radiowo laptopy. Ale w drugim pokoju mam komputer stacjonarny podłączony kablem do routera Wifi EDIMAX 3G-6200N (obecnie wpięty jest do niego modem iplus). Czy po wypięciu iplusa router edimaksa będzie w stanie podłączyć się do linksysa po WiFi i służyć jako bardziej rozbudowana karta sieciowa komputera stacjonarnego?
Schemat:
Neostrada - router ADSL - Wifi - router Edimax - kabel - komputer
A dokładniej: będę miał router Wifi ADSL Linksysa podłączony do neostrady. Do niego podłączę radiowo laptopy. Ale w drugim pokoju mam komputer stacjonarny podłączony kablem do routera Wifi EDIMAX 3G-6200N (obecnie wpięty jest do niego modem iplus). Czy po wypięciu iplusa router edimaksa będzie w stanie podłączyć się do linksysa po WiFi i służyć jako bardziej rozbudowana karta sieciowa komputera stacjonarnego?
Schemat:
Neostrada - router ADSL - Wifi - router Edimax - kabel - komputer
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Czy routery mogą pracować w układzie master - slave?
Jeśli ma tryb Client/WISP to tak. Jak nie to nie 

-
- Użytkownik forum
Dzięki. Pytanie czy ma...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
conrdd, to najlepiej sam ocenisz logując się do konfiguracji routera.
- wojteks
- *** Administrator ***
Z opisu wynika że nie ma.conrdd pisze:Pytanie czy ma...
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Przypadkiem szukając modeli z WISP znalazłem tutaj:
http://allegro.pl/edimax-3g-6200n-route ... 61705.html
"Aktualnie najnowszy firmware to 2.21b ( firmware wgrywa się bardzo prosto , dostępne tu: link ) obsługuje on znacznie więcej modeli modemów i dodaje nowe funkcje jak np. Add station , AP-bridge, Repeater , WDS "
Czy osoby posiadające ten firmware mogą potwierdzić istnienie opcji AP-bridge?
http://allegro.pl/edimax-3g-6200n-route ... 61705.html
"Aktualnie najnowszy firmware to 2.21b ( firmware wgrywa się bardzo prosto , dostępne tu: link ) obsługuje on znacznie więcej modeli modemów i dodaje nowe funkcje jak np. Add station , AP-bridge, Repeater , WDS "
Czy osoby posiadające ten firmware mogą potwierdzić istnienie opcji AP-bridge?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale to nie WISP żebyś nie miał wątpliwości.conrdd pisze:istnienie opcji AP-bridge
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Czym różni się tryb Ap-Bridge od WISP i czy do moich zastosowań (2 kompy kablem do Edimaxa a dalej Edimax po wifi do routera ADSL z neostradą) się nada?
Czy dobrze rozumiem że:
- tryb AP-Bridge: router ADSL (np Linksys) łączę przewodowo z routerem WiFi (np. Edimax) a on dalej rozdziela net po Wifi i Lan
- tryb AP-Client (WISP): router ADSL (np Linksys) łączę po WiFi z drugim routerem WiFi (np. Edimax) a on dalej rozdziela net po Lan i ew. WiFi
A główna różnica polega na tym iż w AP-Bridge router ADSL mogę połączyć tylko przewodowo z routerem WiFi?
Czy dobrze rozumiem że:
- tryb AP-Bridge: router ADSL (np Linksys) łączę przewodowo z routerem WiFi (np. Edimax) a on dalej rozdziela net po Wifi i Lan
- tryb AP-Client (WISP): router ADSL (np Linksys) łączę po WiFi z drugim routerem WiFi (np. Edimax) a on dalej rozdziela net po Lan i ew. WiFi
A główna różnica polega na tym iż w AP-Bridge router ADSL mogę połączyć tylko przewodowo z routerem WiFi?
Ostatnio zmieniony 2010-10-19, 14:29 przez conrdd, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bridge łączy się tylko z innymi urządzeniami w trybie Bridge. Także generalnie się nie nada.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ad1. Router ADSL musiałby pracować w trybie Bridge (o ile m ataki tryb) i po WiFi do niego łączyłby się Edimax w tym trybie.conrdd pisze:Czy dobrze rozumiem że:
Ad2. Router ADSL pracujący w trybie AP i do niego łączy się po WiFi AP Client albo WISP i równocześnie mogą łączyć się inne komputery po WiFi (wspomniany Edimax nie ma takich trybów)
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Edi na FW 2.21i (nie wiem jak wcześniejsze) ma opcję WISP (w menu WAN) i u mnie potrafi się podpiąć bezprzewodowo do TP-Link WR1043ND. Dodatkowo rozpyla bezprzewdowo własną sieć, czego trochę nie ogarniam.
Czyli wygląda to tak: TP-Link ma przypęty modem z nostradą. Edi łączy się z TP-Linkiem bezprzewodowo. Mój lapek łączy się z Edim bez przewodowo i ma działający internet.
Czyli wygląda to tak: TP-Link ma przypęty modem z nostradą. Edi łączy się z TP-Linkiem bezprzewodowo. Mój lapek łączy się z Edim bez przewodowo i ma działający internet.
-
- Użytkownik forum
2.21i? A skąd "i" skoro na stronie ostatnim jest 2.21b?
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
2.21i? Przeciez jest juz 2.21o.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- Stały użytkownik forum
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.