Huawei E182E a huawei E182E MIMO
Moderator: Moderatorzy
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Huawei E182E a huawei E182E MIMO
Witam.
Zadałem kilka dni temu pytanie do BOKU cyfrowego polsatu -treść:
>Witam.
>
>W internecie jest wiadomość,że modem huawei E182E będzie mieć możliwość zrobienia upgrade oprogramowania do prędkości 28,8Mb/s czy udostępnicie to Państwo na stronie taką aktualizację,czy będą tylko 2 wersje modemu- zwykła i z MIMO ?
Oto odpowiedź inteligentnego człowieka z BOKu:
Witam
Uprzejmie informuję, że na dzień dzisiejszy Cyfrowy Polsat nie przewiduje możliwości wymiany aktualnie posiadanego modemu.
Wyjaśniam, że cały czas prowadzimy działania, które mają na celu poszerzenie i wzbogacenie naszych usług.
------------------------------------------------
Michał Trochimczyk
Dział Obsługi Klienta, Sekcja Reklamacji
Cyfrowy Polsat S.A.
ul. Łubinowa 4a; 03-878 Warszawa
tel.: 801 08 08 08; fax.: (22) 356 6677
[email protected]
www.cyfrowypolsat.pl
Cyfrowy Polsat S.A. z siedzibą w Warszawie, ul. Łubinowa 4a, 03-878 Warszawa, Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego KRS 0000010078 NIP 796-18-10-732 REGON 670925160 kapitał zakładowy 10.733.000 zł w pełni wpłacony
Co wy na to czy te modemy różnią się tylko wersją fimware w środku, czy czymś jeszcze??
Informacja o możliwości upgrade w przyszłości do 28,8Mb/s
napisana przez użytkownika transm
oto link
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=23842
Zadałem kilka dni temu pytanie do BOKU cyfrowego polsatu -treść:
>Witam.
>
>W internecie jest wiadomość,że modem huawei E182E będzie mieć możliwość zrobienia upgrade oprogramowania do prędkości 28,8Mb/s czy udostępnicie to Państwo na stronie taką aktualizację,czy będą tylko 2 wersje modemu- zwykła i z MIMO ?
Oto odpowiedź inteligentnego człowieka z BOKu:
Witam
Uprzejmie informuję, że na dzień dzisiejszy Cyfrowy Polsat nie przewiduje możliwości wymiany aktualnie posiadanego modemu.
Wyjaśniam, że cały czas prowadzimy działania, które mają na celu poszerzenie i wzbogacenie naszych usług.
------------------------------------------------
Michał Trochimczyk
Dział Obsługi Klienta, Sekcja Reklamacji
Cyfrowy Polsat S.A.
ul. Łubinowa 4a; 03-878 Warszawa
tel.: 801 08 08 08; fax.: (22) 356 6677
[email protected]
www.cyfrowypolsat.pl
Cyfrowy Polsat S.A. z siedzibą w Warszawie, ul. Łubinowa 4a, 03-878 Warszawa, Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego KRS 0000010078 NIP 796-18-10-732 REGON 670925160 kapitał zakładowy 10.733.000 zł w pełni wpłacony
Co wy na to czy te modemy różnią się tylko wersją fimware w środku, czy czymś jeszcze??
oto link
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Huawei E182E a huawei E182E MIMO
Podstawa to - www.huawei.com, szukaczka i znalezienie danych technicznych.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
- pogodabartek
No tak wiem o tym ale polsat nawet poprawnie nie potrafi odpowiedzieć na poprawnie zadane pytanie.
A co do huawei to proszę:
http://www.huaweidevice.com/community/t ... rderStr=25
Proszę nawet w sklepach zagranicznych jest taka informacja,że modem jest gotowy,tylko trzeba czekać na nowe fimware a użytkownik transm milczy,polsat też i napisał,że modemów nie wymienia na nowe a mi chodziło tylko czy na ich stronie będzie nowe oprogramowanie upgrade do wersji 28,8Mb/s bo ten modem się niczym nie różni tylko zapewne wersją oprogramowania w środku.
Tu nawet w innym sklepie też jest jeszcze napisane ze posiada pasmo
HSUPA/HSDPA/UMTS 2100/1900/900/850MHz
a w Polsce nikt nie napisał,że ma 1900Mhz czyli przyszłe LTE na tej częstotliwości będzie działać podobno-oto link:
http://www.trademe.co.nz/Computers/Netw ... 178906.htm
A co do huawei to proszę:
http://www.huaweidevice.com/community/t ... rderStr=25
Proszę nawet w sklepach zagranicznych jest taka informacja,że modem jest gotowy,tylko trzeba czekać na nowe fimware a użytkownik transm milczy,polsat też i napisał,że modemów nie wymienia na nowe a mi chodziło tylko czy na ich stronie będzie nowe oprogramowanie upgrade do wersji 28,8Mb/s bo ten modem się niczym nie różni tylko zapewne wersją oprogramowania w środku.
Tu nawet w innym sklepie też jest jeszcze napisane ze posiada pasmo
HSUPA/HSDPA/UMTS 2100/1900/900/850MHz
a w Polsce nikt nie napisał,że ma 1900Mhz czyli przyszłe LTE na tej częstotliwości będzie działać podobno-oto link:
http://www.trademe.co.nz/Computers/Netw ... 178906.htm
-
- Początkujący użytkownik forum
Mnie rowniez interesuje mozliwosc upgrade firmwaru e182e z CP. W necie niestety nie znalazlem nic na ten temat. W punkcie sprzedazy CP tez nie potrafili nic powiedziec na ten temat.
A odnosnie czestotliwosci 1900MHz po UMTS to CP w swoich modemach zapewne ma ja zablokowana bo dostepne sa tylko trzy pozostale. Ciekawe dlaczego.
A odnosnie czestotliwosci 1900MHz po UMTS to CP w swoich modemach zapewne ma ja zablokowana bo dostepne sa tylko trzy pozostale. Ciekawe dlaczego.
Ja natomiast mam okazję testować modem E182E i co mnie nurtuje to prędkość uploadu i downloadu w tym samym czasie. Zauważyłem taką zależność, że prędkość pobierania drastycznie spada o różnicę prędkości wysyłania. Czyżby to przypadłość tego modemu czy może to zjawisko jest normalne i po prostu na modemie Sierra mi to umknęło?
Edit: Jednak oba modemy zachowują się identycznie. Niepotrzebna panika z mojej strony
Edit: Jednak oba modemy zachowują się identycznie. Niepotrzebna panika z mojej strony

-
Witam,
a czy może ktoś z was wie czy ten nowy e182E MIMO będzie działał z routerem Huawei D100 ?
Zamierzam podpisać umowę CP mam już router d100 i chciałbym go wykorzystać aby neta mieć po Wifi
A jak wiadomo z takimi rzeczami różnie bywa...
Z góry dzięki za wszelkie informacje.
a czy może ktoś z was wie czy ten nowy e182E MIMO będzie działał z routerem Huawei D100 ?
Zamierzam podpisać umowę CP mam już router d100 i chciałbym go wykorzystać aby neta mieć po Wifi
A jak wiadomo z takimi rzeczami różnie bywa...
Z góry dzięki za wszelkie informacje.
pozdrawiam,
MArcin
MArcin
Ma być wraz z modemem udostępniony router D105 niby o większych możliwościach.
Ten obecny też powinien się nadać.
Ten obecny też powinien się nadać.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Na allegro widziałem aukcje na której wystawiony był E182E, sprzedawca pisał że modem "w chwili obecnej pracuje z routerem D100". Czyli działa.
EDIT: chyba jeszcze się nie obudziłem
Sprzedawca pisał o klasycznym E182E. Ale myślę że jeśli to kwestia software to mimo też będzie śmigał.
EDIT: chyba jeszcze się nie obudziłem

-
zdaje sobie sprawę że to kwestia software'u pytanie tylko czy na chwile obecną będzie działać bo na taki sofware można sobie poczekać...
Ciekaw jestem czy w jakimś punkcie polsatu dali by mi to sprawdzić jakbym wziął swojego d100 ?
Wolałbym kupić ten nowego huawei'a MIMO ale jak sie okaże że mi ni będzie działać z d100 to te parę mbit więcej jest dla mnie dużo mniej warte niż komfort połączenia laptopów domowych z internetem poprzez wifi
Ciekaw jestem czy w jakimś punkcie polsatu dali by mi to sprawdzić jakbym wziął swojego d100 ?
Wolałbym kupić ten nowego huawei'a MIMO ale jak sie okaże że mi ni będzie działać z d100 to te parę mbit więcej jest dla mnie dużo mniej warte niż komfort połączenia laptopów domowych z internetem poprzez wifi
pozdrawiam,
MArcin
MArcin
-
Tak sobie czytam te posty i zastanawiam sie czy jest sens w ogole sie zamartwiac zmiana modemu na e182e MIMO. W chwili obecnej srednie predkosci osiagane w centrum Gdyni mam na poziomie 6-8 Mb/s w dzien i 10-12 Mb/s w nocy i nic wiecej. Moze ktos ma juz ten modem pracujacy po MIMO i pochwali sie osiagami?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja bym chciał zobaczyć osiągi na E1820 bo zastanawia się nad kupnem tego modemu, jako że za oknem mam podobno hspa+
- pogodabartek
O modemie huawei E1820 sa inne wątki,tu piszemy o huawei E182E i E182E mimo
-
witam ponownie,
a więc mogę potwierdzić Huawei 182e MIMO jest kompatybilny z routerem Huawei d100. Router rozpoznaje modem i łączy się do sieci.
W przyszłości napisze coś o prędkości...
pozdr.
M.
a więc mogę potwierdzić Huawei 182e MIMO jest kompatybilny z routerem Huawei d100. Router rozpoznaje modem i łączy się do sieci.
W przyszłości napisze coś o prędkości...
pozdr.
M.
pozdrawiam,
MArcin
MArcin
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Odpowiadając na Twoje pytanie: "After a firmware updating , E182E can support MIMO". Informacja ta pochodzi z forum Huawei: http://www.huaweidevice.com/community/t ... dID=287338. Musi tylko pojawić się odpowiednie uaktualnienie firmware.pogodabartek pisze:Co wy na to czy te modemy różnią się tylko wersją fimware w środku, czy czymś jeszcze??
oto link
-
Dwa słowa apropo osiągów e182e MIMO.
Oscylują w okolicy 7-9 mbi't ,trafiło się tez przez moment 15 mbit.
Zasięg pokazuje max ale ten wskaźnik routera d100 czy modemu chyba nie jest zbyt dobry.
Niezależnie czy podepnę antenę taką pokojową czy nie osiągi są zbliżone i nie widzę pomiędzy nimi różnicy..
Czy jest jakieś oprogramowanie którym mógłbym sprawdzić parametry fizyczne połączenia ?
Używam tego w warszawie -Wilanów niby mam niedaleko na kominach elektrowni siekierki nadajnik(jakieś 2,5km w linii prostej żadnych przeszkód).
Wygląda na to że jeszcze trochę potrzeba aby te osiągi zbliżyły sie do 21 mbit/s a co dopiero mówić o 28 mbit z tej technologi MIMO
Także ci co kombinują z upgrade'm 182e do MIMO nie muszą się specjalne z tym napinać bo chyba nie wiele na chwilę obecną to zmieni.
Jest to oczywiście moja opinia z mojej lokalizacji.
Oscylują w okolicy 7-9 mbi't ,trafiło się tez przez moment 15 mbit.
Zasięg pokazuje max ale ten wskaźnik routera d100 czy modemu chyba nie jest zbyt dobry.
Niezależnie czy podepnę antenę taką pokojową czy nie osiągi są zbliżone i nie widzę pomiędzy nimi różnicy..
Czy jest jakieś oprogramowanie którym mógłbym sprawdzić parametry fizyczne połączenia ?
Używam tego w warszawie -Wilanów niby mam niedaleko na kominach elektrowni siekierki nadajnik(jakieś 2,5km w linii prostej żadnych przeszkód).
Wygląda na to że jeszcze trochę potrzeba aby te osiągi zbliżyły sie do 21 mbit/s a co dopiero mówić o 28 mbit z tej technologi MIMO
Także ci co kombinują z upgrade'm 182e do MIMO nie muszą się specjalne z tym napinać bo chyba nie wiele na chwilę obecną to zmieni.
Jest to oczywiście moja opinia z mojej lokalizacji.
pozdrawiam,
MArcin
MArcin
-
- Stały użytkownik forum
Jeśli ktoś jeszcze nie wie to aktualizacja MIMO dla e182e jest dostępna na stronce CP.
- rio bravo
-
- Użytkownik forum
Poprawcie mnie jeśli źle rozumuje ale MIMO wymaga z definicji wielu anten nadawczych i odbiorczych. Jestem w stanie uwierzyć że w modemie są zaszyte dwie anteny, zastanawia mnie natomiast jak się zachowa taki zaktualizowany modem z anteną podłączoną do złącza antenowego. Czy przypadkiem efekt nie będzie odwrotny od zamierzonego?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dlaczego mial by byc?Outlander pisze:Czy przypadkiem efekt nie będzie odwrotny od zamierzonego?
UMTS to zazwyczaj MISO.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Nie wiem ale wczoraj wpadł do mnie znajomy po pomoc z tym modemem. Pomimo dobrego sygnału miał transfer rzędu 7kbps. Okazało się że to karta sim.
Ale nie o tym miało być. On ma modem zaktualizowany i podczas testów transfery miał poniżej 1mbps (z moją kartą sim) a na moim szło 1,5mbps. Warunki testów były dokładnie takie same, zmieniały się tylko modemy. Powtórzone ok 5 razy, naprzemiennie.
edit: Zapomniałem, oczywiście mowa o podłączonej antenie zewnętrznej.

edit: Zapomniałem, oczywiście mowa o podłączonej antenie zewnętrznej.
-
- Stały użytkownik forum
Witam, to jest jakaś różnica między E182E (po aktualizacji) a E182E MIMO?
Chodzi o różnice w działaniu i osiągach?
Chodzi o różnice w działaniu i osiągach?