Dell 5540 problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rico.1
Początkujący użytkownik forum

Dell 5540 problem

Post autor: rico.1 »

Witam,
próbuję zatrudnić modem Dell WWAN 5540 (H039R) do leciwego już Dell Inspiron 1526 na Vista/32bit, modem podłączony, dla systemu widoczny, w BIOS-ie wszystko ok,
jednak jak wiadomo z podobnych tematów o 5530, tu też jest problem ze sterownikiem, każda z prób instalacji sterowników do 5540 kończy się błędem "autentication failed" lub "błąd 23000" bo są dedykowane do nowszych modeli Della,
doszukałem się, że można to ominąć edytując plik ...sysID.dat (ale nie wiem dokładnie jak) lub skorzystać z plików zainstalowango już sterownika na odpowiednim modelu Della - niestety nie mam dostępu do takiego

dlatego proszę forumowiczów o pomoc

czy może są jeszcze jakieś inne sposoby?
zapraszam do wypowiedzi, każda wiedza potrzebna, a zawsze będzie dla potomnych

pozdrawiam
frutis
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Dell 5540 problem

Post autor: frutis »

Sterowniki dla modemu Dell 5540 v4.50.10.2 XP oraz Vista, v4.54.7103.1 7.
Wersje instalacyjne: XP oraz Vista x32, XP oraz Vista x64, 7 x32, 7 x64.

Jeśli te sterowniki nie będą odpowiednie możesz sprawdzić te od modemu Dell 5530 które znajdziesz w tym poście.

ja.michal
Można by dodać te sterowniki do sterowniki.bez-kabli.pl :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

frutis pisze:Można by dodać te sterowniki do sterowniki.bez-kabli.pl
Tę stronę należy traktować jako backup poprzedniej z uwagi, że ta poprzednia wygaśnie niedługo.
Ale na chwilę obecną nikt z nas a tym bardziej ja.michal nie ma czasu na aktualizacje nowej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
rico.1

Post autor: rico.1 »

Dzięki za podpowiedzi, ale problem już rozwiązany

pozdrawiam
major
Stały użytkownik forum

Post autor: major »

To ja się dopiszę, choc widzę ze tamt troche stary. Zmieniłem karte w D630 z 5530 na 5540 ...w sumie nie udalo mi się jeszcze. System nie przyjmuje sterowników (Win7) pisze ze nie jest zgodny i nie moze zostac uruchomiony na tym komputerze. 5530 smigała mi ponad rok, ale jak to ja, chciałem miec cos lepszego ;) Pobierałem kilka wersji instalacyjnych min od E6400 i to samo, bład. Ktos cos poradzi ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

major pisze:5530 smigała mi ponad rok, ale jak to ja, chciałem miec cos lepszego
:rotfl2: Sorry te karty nie różnią się parametrami, 5540 ma dodatkową funkcję pozwalającą zdalnie skasować dane z laptopa, ale działa to tylko z najnowszymi laptopami, które to w biosie obsługują.

A co do instalacji to trzeba by spreparować odpowiednią instalkę, kiedyś na forum ktoś wstawił taką do 5530, z której pewnie skorzystałeś.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
major
Stały użytkownik forum

Do 5530 pobrałem tylko Wireless managera ze strony Della od modelu Mini 9 a drivery juz rozpakowane i recznie kazdą "karte" instalowałem. Przydał by się jakis nowy laptop by to zainstalowac i pobrac pliki, no ale nie ma ;(
Mariusz_DW
Stały użytkownik forum

Post autor: Mariusz_DW »

Do swojego Della S1555 (który też nie jest "obsługiwany") podmieniałem dell_wwan_sysID.dat.
Soft brałem stąd: sterownik, Del Mobile Broadband Manager.

Na tych starszych sterownikach nie działał GPS.
Na tych, co wyżej, wszystko śmiga, tylko (tak strzelając) 1 na 10 wybudzeń z uśpienia/hibernacji modem znika. Przy restarcie systemu problemu nie ma.
major
Stały użytkownik forum

Soft mam ten, zgadza sie, ale sterowniki nie chcą się pobrac. Mozesz zobaczyc u siebie ? nawet z ftp.dell nie idzie pobrac nic, pobiera się 60kb czy chce zapisac czy otworzyc bezpośrednio.
Mariusz_DW
Stały użytkownik forum

U mnie leci 300KB/s.
Raz idzie, raz nie. Kilka razy próbuj.
major
Stały użytkownik forum

Ajj ...Ad Muncher blokował mi ikonki , tez juz idzie. Jakas zasada jest z tym plikiem DAT ? Poprostu go podmienic po instalacji software i potem dopiero instalowac drivery ?
Ostatnio zmieniony 2010-10-22, 19:13 przez major, łącznie zmieniany 2 razy.
Mariusz_DW
Stały użytkownik forum

Ja instalowałem najpierw drajwery, a potem soft.
Co do podmiany, to najpierw rozpakowywałem i próbowałem instalować, jak nie szło ("authentication failed" - czy coś w ten deseń) to podmieniałem w rozpakowanym katalogu i jeszcze raz odpalałem.
major
Stały użytkownik forum

OK, pobrało sie. Podmieniłem ten plik do katalogu instalek ale nadal wywala mi błąd Authentic error itp ....
Instalowałem to pod Xp SP3 bo akurat mam ten dysk w laptopie a łaczyłem się zdalnie wiec nie mam jak wymienic dysku na Win7.

Zainstaluje na odwrót zaraz , najpierw drivery potem soft
Mariusz_DW
Stały użytkownik forum

To raczej nie pomoże.
Nie wiem co w tym pliku jest dokładnie, ale założyłem, że to jakiś hack na wszystkie modele.

Na początku skorzystałem z sterowników na bez-kabli i one wchodziły bez problemów, tylko GPS nie chodził.

Potem zacząłem szukać nowszych w szukajce dell'a i jak trafiłem na problem z "authentication failed", to ten plik mi pomógł (Win7x64). Tylko teraz nie jestem powien, które to były sterowniki. Może jakaś wcześniejsza wersja zadziałała z tym plikiem i potem już szło jako aktualizacja. Zlinkowałem ci wcześniej te, co akurat sobie na końcu zostawiłem.
major
Stały użytkownik forum

Ja mam Win 7 32bit, moze tu jest problem? Zainstalowałem juz te sterowniki z działu download, wyglada ok. Zaraz zobazce jak się sprawa ma z GPS, o ile nie pada za oknem bo w domu nie mam sygnału na zadnym.
Mariusz_DW
Stały użytkownik forum

Nie musisz łapać sygnału. Jak nie zainstalował ci sie port GPS, to nie działa. Można też sprawdzić na zakładce "dziennik NMEA". Jak nie ma żadnych komunikatów, to nie chodzi.

U mnie chodzi dobrze tylko ze wspomaganiem. Ze 30sek. łapie pozycję. W trybie autonomicznym cieniutko.
major
Stały użytkownik forum

5530 nie chodziła jakos rewelacyjnie na GPS. Na razie udalo mi się zainstalowac wszystko, i wykrył mi o dziwo "karte inteligenta" a ze było poźno odpusciłem co to. Dell manager nie widzi nadal modemu. Moze to ta karta a raczej czytnik SmartCard ale wczesniej tego nie bylo. Sterowniki pobrałem z działu download i manualnie udalo się zainstalowac, czyli podobnie jak w 5530. Zaden sterownik od 5530 nie pasuje jednak do 5540.
...........................................
Update.
Udało sie. cześciowo. Win7 po reinstalce wszystko wykrył i zainstalował ale Wireles manager nie widzi modemu. ANi ten od 5540 ani od 5530. Ktos cos doradzi ?
Daje screen z tego co mam, nie ma zadnych ukrytych urzadzen nie doinstalowanych itp.

Obrazek
major
Stały użytkownik forum

Udalo sie, ale GPS nie działa jak w 5530. W sumie nie zdązyłem dojsc jak to dziaął bo po restarcie Win nie moze załadowac jednego sterownika do karty i nie udaje się juz nic zrobic. 3 dzien walki, najprosciej format i windowsa na nowo by było czyste, a potem cała reszta. Ide walczyc dalej ...
qtch

Post autor: qtch »

Czy ktos ma pomysl jak zianstalowac modem 5540 w DELLu D630?
Ostatnio zmieniony 2011-07-08, 22:30 przez qtch, łącznie zmieniany 1 raz.
kozlov
Użytkownik forum

Post autor: kozlov »

Mili posiadacze, czy mając w menedżerze urządzeń stosowny wirtualny port (dodajmy: sprawdzony, działający), widoczność funkcji GPS w (mniej lub bardziej dellowskim) menedżerze zależy od sterowników czy od menedżera?
:)
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Jeżeli menedżer w danej wersji nie wie co to jest GPS, to ci tej funkcji nie wyświetli. Ale do czego ci potrzebny jest menedżer? Bierzesz aplikację korzystającą z GPS i wskazujesz jej ten port i masz. Oczywiście, o ile jesteś na świeżym powietrzu :)
kozlov
Użytkownik forum

Post autor: kozlov »

Menedżer potrzebny mi do włączenia GPS-a - niestety w Ericssonie jest podobnie jak w Optionach: trzeba włączać GPS-a za każdym razem po włączeniu komputera poleceniem AT, jeśli chce się go używać. // edit: W Windows 7 jest od tego usługa systemowa, w XP - niestety nie, stąd chcę coś co mi będzie tego GPS-a włączać i wyłączać, kiedy będę tego potrzebować.
:)
karamba

Post autor: karamba »

Witam,
podłączam się do tematu. Mam dell latitiude d630 z kartą dell 5540 model ten na którym teoretycznie działa AERO2.
Stery wszystkie zainstalowałem, ale za ch..... nie idzie się połączyć z siecią. W Top NetInfo wyskakuje błąd:
---------------------------
Uwaga!
Błąd dial-up nr 734. The PPP link control protocol terminated.
OK

Ma ktoś na to jakiś patent?
ODPOWIEDZ