EDGE - czy może coś więcej ???
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
EDGE - czy może coś więcej ???
Niedługo czeka mnie przerowadzka. Miejscowość Kościno woj. zachodniopomorskie.
Testowałam:
* Play - modem Huawei 1750c bez anteny - brak zasięgu, modem 176g z anteną - brak zasięgu,
* Era - modem Huawei e160 z antenką - zasięg EDGE - 2 kreski
* Orange Freedom Pro - brak zasięgu
* Orange Free z modemem Huawei e1752c bez anteny - zasięg EDGE max lub 4 kreski.
Nie tetowałam jeszcze iPlus, ale chyba dam sobie na luz.
Wybiorę na raze internet na kartę, ale czy z modemem e1752c bez anteny, czy może z szybszym E122 z anteną. Niby blisko bo ok. 4km już jest zasięg HSDPA i czy może jest jakiś sposób na podrasowanie. Przyznam się, że obecnie w centrum Szczecina wszystko śmiga. Mam UPC i nigdy nie korzystałam z mobilnego internetu. Może ktoś z Wasmi coś podpowie.
Antenę mam taką:
http://allegro.pl/antena-magnet-edge-hs ... 99968.html
Testowałam:
* Play - modem Huawei 1750c bez anteny - brak zasięgu, modem 176g z anteną - brak zasięgu,
* Era - modem Huawei e160 z antenką - zasięg EDGE - 2 kreski
* Orange Freedom Pro - brak zasięgu
* Orange Free z modemem Huawei e1752c bez anteny - zasięg EDGE max lub 4 kreski.
Nie tetowałam jeszcze iPlus, ale chyba dam sobie na luz.
Wybiorę na raze internet na kartę, ale czy z modemem e1752c bez anteny, czy może z szybszym E122 z anteną. Niby blisko bo ok. 4km już jest zasięg HSDPA i czy może jest jakiś sposób na podrasowanie. Przyznam się, że obecnie w centrum Szczecina wszystko śmiga. Mam UPC i nigdy nie korzystałam z mobilnego internetu. Może ktoś z Wasmi coś podpowie.
Antenę mam taką:
http://allegro.pl/antena-magnet-edge-hs ... 99968.html
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: EDGE - czy może coś więcej ???
A patrzryłeś z jakąś anteną czy bez?* Orange Freedom Pro - brak zasięgu
A WiMax z neti albo ery?
-
Fredoom Pro bez anteny gdyż ta którą mam nie pasowała do tego sprzętu. Jedynie urządzenie miało 2 małe antenki coś a'la routerpiotrek2308 pisze:A patrzryłeś z jakąś anteną czy bez?<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
A WiMax z neti albo ery?

Myślałam o WiMax-ie i Netii, ale z może być problem gdyż prawie w około są wysokie drzewa, nawet jak dam antenę najwyżej to i tak drzewa są wyższe. W stronę gdzie nie ma drzew to już tylko niemieckie pola.

Ostatnio zmieniony 2010-10-25, 16:36 przez inches, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Taki wynalazek w 3g może tylko zaszkodzić.inches pisze:Antenę mam taką:
Play i plus mają pozwolenia na 3g w odległości 3km, no niestety las trochę zasłania, z drugiej strony play ma pozwolenie 4 km bez lasu. Chyba, że przy granicy operatorzy mają jakoś mocno moc przykręconą.inches pisze:Miejscowość Kościno woj.
Jeśli przeprowadzasz się na stałe, to możesz spróbować zamówić wimax netii, wg mapy jest szansa. Jeśli się okaże, że parametry są niewystarczające, to nic nie płacisz (przyjeżdża ekipa monterów).
Era też ma w okolicy zasięg wimaxa, tylko tu zestaw montuje się samodzielnie, jeśli zamówi się ekipę i znajdą sygnał to instalacja kosztuje 300 lub 400zł.
A tam w miejscowości nie ma jakiejś sieci wifi? (Kwadratowe anteny na budynkach ewentualnie czasem "tuby")
[ Dodano: 2010-10-25, 14:20 ]
Niestety się trochę z moim postem spóźniłem.
To sporo wyjaśnia.inches pisze:W stronę gdzie nie ma drzew to już tylko niemieckie pola.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Być może ta cytowana powyżej minka się zmieni - wszak możesz u Niemców coś kupić do testowania.inches pisze:W stronę gdzie nie ma drzew to już tylko niemieckie pola.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Najpierw można by choć telefonem z 3g sprawdzić czy coś dolatuje.joujoujou pisze: wszak możesz u Niemców coś kupić do testowania.
-
Mam telefon z 3G na 100% nic polskiego nie dolatuje. Czasami zaleci 3G T-Mobile, ale sporadycznie.krystianb pisze:Najpierw można by choć telefonem z 3g sprawdzić czy coś dolatuje.joujoujou pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Owszem, mogę ale jest to trochę problemowe min. bariera językowa.joujoujou pisze: Być może ta cytowana powyżej minka się zmieni - wszak możesz u Niemców coś kupić do testowania.
Może i są, ale w części przed laskiem i tam odbiera Play i inne sieci. Natomiast za laskiem moi sąsiedzi nie mają takich cudów. Stare domy mają instalację telefoniczną naziemną więc Nesotrada też odpada. Myślałam o Polasacie, ale nie można u nich testować internetu jak się nie ma TV.krystianb pisze:A tam w miejscowości nie ma jakiejś sieci wifi? (Kwadratowe anteny na budynkach ewentualnie czasem "tuby")
Ostatnio zmieniony 2010-10-25, 16:37 przez inches, łącznie zmieniany 2 razy.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To akurat może być bez znaczenia, przecież chyba nie macie tam gołych drutów na porcelanowych izolatorach ?inches pisze:Stare domy mają instalację telefoniczną naziemną więc Nesotrada też odpada.

Ważna jest jakość i długość linii, a nie to, czy to łącze napowietrzne, czy kablowe.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Już chyba można, parę dni temu cenniki pozmieniali.inches pisze:Myślałam o Polasacie, ale nie można u nich testować internetu jak się nie ma TV.
-
Oj zdziwiłbyś się. Chyba zrobię fotki. Drewniane słupki ledwo stoją.Patryk pisze:To akurat może być bez znaczenia, przecież chyba nie macie tam gołych drutów na porcelanowych izolatorach ?inches pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>![]()
Ważna jest jakość i długość linii, a nie to, czy to łącze napowietrzne, czy kablowe.
[ Dodano: 2010-10-25, 15:11 ]
Rzeczywiście, to który modem wziąść na próbę:krystianb pisze:Już chyba można, parę dni temu cenniki pozmieniali.inches pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
http://www.cyfrowypolsat.pl/Regulamin-p ... 0-2010.pdf
Ostatnio zmieniony 2010-10-25, 16:38 przez inches, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Poważnie, macie tam takie coś ?inches pisze: Oj zdziwiłbyś się.

-
Nie takie wielkiePatryk pisze:Poważnie, macie tam takie coś ?inches pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>![]()
Obrazek

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-10-25, 17:39 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-10-25, 16:38 przez inches, łącznie zmieniany 1 raz.
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
I tego bym się chwycił!inches pisze:Czasami zaleci 3G T-Mobile

[ Dodano: 25 Październik 2010, 14:39 ]
W miarę przyzwoita antena zewnętrzna może pozwolić na pozbycie się sporadyczności.

Od tego są przyjaciele/znajomi.inches pisze:bariera językowa

-
Dzięki za wszystkie inforamcje. Nabyłam dzisiaj E122 w salonie Ery i właśnie korzystam z karty Orange. Dzięki radom z innego temetu sama to przerobiłam
Mam tylko wątpliwość odnośnie uwierzytelniania.
Przy okazji kupię starter T-Mobile i popróbuję. Jak na razie bedę korzystać z internetu na kartę.
Odwiedziłam również Polsat i potwierdziło się, że jest możliwość testowania bez zakupu telewizji. Jednakże poinformowano mnie, że Polsat działa identycznie jak Era gdyż niby korzystają z tych samych nadajników. Nie wiem czy to prawda, ale jak działa Era to wiadomo a przetestować zawsze zdążę.

Mam tylko wątpliwość odnośnie uwierzytelniania.
Przy okazji kupię starter T-Mobile i popróbuję. Jak na razie bedę korzystać z internetu na kartę.
Odwiedziłam również Polsat i potwierdziło się, że jest możliwość testowania bez zakupu telewizji. Jednakże poinformowano mnie, że Polsat działa identycznie jak Era gdyż niby korzystają z tych samych nadajników. Nie wiem czy to prawda, ale jak działa Era to wiadomo a przetestować zawsze zdążę.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Większej bzdury nie słyszałem.inches pisze:że Polsat działa identycznie jak Era gdyż niby korzystają z tych samych nadajników.
Chyba, że sprzedawcy chodziło o jakieś usługi głosowe. Do danych polsat ma własną sieć umts900 "aero 2"
-
Też mi jakoś to nie pasowało. Pani jak usłyszała, gdzie będzie usługa to od razu, że nie ma sensu itd. Jakby w ogóle nie miała ochoty popdisywać tej umowy. Marudziała o drogich modemach i takie tam. Fakt drogi, ale jak umowa na 30 m-cy to wychodzi 1zł, a po 7 dniach nie ma znaczenia jaką umowę się rozwiązuje. Po za tym chyba była na lekkim kacukrystianb pisze:Większej bzdury nie słyszałem. Chyba, że sprzedawcy chodziło o jakieś usługi głosowe. Do danych polsat ma własną sieć umts900 "aero 2"

Przy okazji już jej nie odpuszczę.