QoS

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
razqer
Początkujący użytkownik forum

QoS

Post autor: razqer »

Witam, mam router Linksys-Cisco WRT120N podłączony do modemu Dialogu. Od czasu kiedy do standardowej stacjonarki doszły 2 laptopy korzystanie z internetu, gdy na którymś z urzadzen odpalone jest pobieranie czegoś, albo np wlaczony jutub jest katorgą. QoS na routerze ze swoimi priorytetami co tu dużo mówić- ssie, bo różnicy prawie nie widać mimo wgranego najnowszego firmware. Wiem, ze tomato ma dzielenie przepustowosci na poszczegolne komputery, ale tego routeru nie ma na wspieranej liscie. Czy da sie cos z tym zrobić, czy jestem zmuszony zmienic APka na takiego na ktorym da sie wgrac pomidorka?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Re: QoS

Post autor: KrissTofferr »

Może zainstaluj, we wszystkich trzech systemach, program limitujący przepływ danych (bandwidth limiting), np: http://www.netlimiter.com/scrshots.php
razqer

Post autor: razqer »

O programach takich słyszałem, ale to jest ostateczność, bo one mają sztywną granice. A ja wolałbym, żeby jesli 2 komputery sa wylaczone to na tym jednym była maksymalna przepustowość
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Więc w takim wypadku pozostaje tylko kupno nowego routera. Dobrym wyborem będzie Ovislink WL-1600GL. Tomato w wersji RAF ma bardzo prosty w obsłudze ogranicznik przepustowości.
KaszpiK

Post autor: KaszpiK »

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy jest może taki router jak np. Ovislink Wl-1600gl na którego mogę wgrać tomato bądź DD-WRT który posiadałby QOS ale chodzi mi tu aby podzielić od 11 - 23 po 1mb/s a od 23 do 11 po 1,5mb/s. Posiadam w swojej sieci Happy Hours i nie chce aby to się marnowało a codzienne wchodzenie w konsole routera jest uciążliwe. Może znacie jakieś sposoby , skrypty itp. :szok:
ODPOWIEDZ