Wymuszanie HSDPA
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wymuszanie HSDPA
Witam,
Problem jak w temacie, za blisko nadajnik EDGE, za daleko nadajnik HSDPA i niestety ciągle przeskakuje z szybkiego internetu na ten wolniejszy (internet używany jako stacjonarny).
Modem: Novatel Wireless Merlin XU870 (sterowniki pozwalające na 7.2 Mbit/s)
Połaczenie: Dial-Up + pin.bat + NetMeter
System: Windows XP SP3 Professional (posprzątany i ustawiony System Mechanic 9.5.9)
zasięg w hiperterminalu at+csq= 15.99. Próbowałem komendami AT_OPSYS=1, AT*MODE=14, AT^SYSCFG=14,2,3FFFFFFF,2,4, ale hyperterminal wyrzuca errory.
Jest jakaś inna komenda albo sposób? Najlepiej w postaci linijki do dopisania w pliku pin.bat
Problem jak w temacie, za blisko nadajnik EDGE, za daleko nadajnik HSDPA i niestety ciągle przeskakuje z szybkiego internetu na ten wolniejszy (internet używany jako stacjonarny).
Modem: Novatel Wireless Merlin XU870 (sterowniki pozwalające na 7.2 Mbit/s)
Połaczenie: Dial-Up + pin.bat + NetMeter
System: Windows XP SP3 Professional (posprzątany i ustawiony System Mechanic 9.5.9)
zasięg w hiperterminalu at+csq= 15.99. Próbowałem komendami AT_OPSYS=1, AT*MODE=14, AT^SYSCFG=14,2,3FFFFFFF,2,4, ale hyperterminal wyrzuca errory.
Jest jakaś inna komenda albo sposób? Najlepiej w postaci linijki do dopisania w pliku pin.bat
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Wymuszanie HSDPA
Nie ma czemu się dziwić, bo to są komendy do modemów innych firm.polsal pisze:Próbowałem komendami AT_OPSYS=1, AT*MODE=14, AT^SYSCFG=14,2,3FFFFFFF,2,4, ale hyperterminal wyrzuca errory.
Trzeba by poszukać komend do novatella albo użyć ich programu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
problemem jest to że jakoś na stronie producenta nie mogę tego znaleźć, a nie chciałbym korzystać z ich programu (Moblink fuuu)
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Można to zrobić komendą AT$NWRAT:
Kod: Zaznacz cały
AT$NWRAT=1,2 changes the mode to 2G only.
AT$NWRAT=2,2 changes the mode to 3G only.
AT$NWRAT=0,2 changes the mode to Auto with a preference for 3G over 2G.
-
Działa! dzięki wielkie
EDIT:
A jak teraz tą komendę wsadzić w pin.bat, tak żeby za każdym razem łączył mnie z HSDPA?
EDIT:
A jak teraz tą komendę wsadzić w pin.bat, tak żeby za każdym razem łączył mnie z HSDPA?
Kod: Zaznacz cały
@echo off
echo at+cpin="xxxx">pin
print /d:com1 pin>nul
del pin>nul
ping 127.0.0.1>nul
rasdial/d|rasdial ^
Orange /phone:*99#>nul
Ostatnio zmieniony 2010-10-26, 21:40 przez polsal, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie ma takiej komendy. HSDPA może utrzymać tylko ciągły transfer danych np. poprzez ping -t -l 1200 adres.serwera )parametr po -l należy dobrać doświadczalnie na najmniejszy możliwy)polsal pisze: tak żeby za każdym razem łączył mnie z HSDPA
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ustawienia te są zapisywane na stałe w modemie. Nie ma potrzeby wymuszania za każdym razem. Natomiast jeśli chcesz żeby mieć cały czas połączenie HSDPA to musisz pingować jakiś host o czym wspomina wojteks (po pewnym czasie bezczynności modemy przełączają się z trybu HSDPA w UMTS).polsal pisze:a jak teraz tą komendę wsadzić w pin.bat, tak żeby za każdym razem łączył mnie z HSDPA?
-
czyli ustawienie jest na stałe w modemie, dzięki, o to chodziło. Pingowanie już przećwiczyłem, działa dla 92 bajtów.