Zawieszanie sie internetu. [orange huawei e870]

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mlmar
Początkujący użytkownik forum

Zawieszanie sie internetu. [orange huawei e870]

Post autor: mlmar »

Witam

posiadam Internet z orange przez modem Huawei e870 + antena dookólna. Łapię Double HSuPA na 38-45%.

Problem jest taki, że połaczenie internetowe czasem się zawiesza. Dosyć często. Dziennie 6-8 razy. Topnetinfo pokazuje połączenie jako aktualne, gadu-gadu tez udaje że się trzyma, tymczasem połaczenie wisi. Komenda ping nie daje zadnych zwrotów.

Na dodatek nie pomaga rozłączenie i połaczenie na nowo. Jedynym wyjściem jest albo wysunięcie i wsunięcie modemu lub rozłącz>ustawienia>komuniakacja AT>reset modemu>restart modemu>połącz.

Wykonywanie tych czynności kilka razy dziennie jest dosyc irytujące..
Sterowniki najnowsze.
Jest jakies rozwiązanie?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Zawieszanie sie internetu. [orange huawei e870]

Post autor: Sundance_kid »

mlmar hub usb z własnym zasilaniem masz? Jak nie to się zaopatrz i zobacz czy będzie tak samo.
mlmar

huawei e870 jest na pciexpress
oszczędzanie zasilania jest wyłączone dla tego urzadzenia /:
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kedzi »

mlmar pisze: antena do-okólna. Łapię Double HSuPA na 38-45%.
Spróbuj bez tej anteny się połączyć w innym miejscu np. na dworze i zaobserwować czy to samo się będzie działo.
mlmar

niestety to samo
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

mlmar, Jaki model laptopa?

[ Dodano: 2010-10-28, 11:53 ]
W Windows 7 ustaw opcję PCI Express Link State Power Management na Off/Wyłączone.
mlmar

dell studio 1557
Miałem te opcje ustawiona tak jak napisałeś, na wyłączoną.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-10-28, 18:37 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-10-28, 17:37 przez mlmar, łącznie zmieniany 1 raz.
mlmar

Spostrzeżenie podnoszące topic:

dzisiaj, co nie zdarza się za każdym razem, usłyszałem dźwięk informujący o odłączeniu urządzenia. W tym momencie internet padł. Zawsze po zerwaniu internetu muszę resetować modem więc tym razem wysunąłem go z pciexpress i ponownie usłyszałem "odłączono urządzenie". Zatem przyczyną może byc jakas funkcja "oszczędzania energii". Jednak w chyba kazdym mozliwym miejscu wyłączyłem "zarządzanie energią".. na modemie, portach usb, w zarzadzaniu energią tak jak w poscie powyzej..

Może to nasunie komus jakis pomysł.
colombo
Stały użytkownik forum

Post autor: colombo »

mlmar pisze:dzisiaj, co nie zdarza się za każdym razem...
Nie wiem, co w twoim przypadku jest przyczyną, ale ja też używam orange i mam takie same obajawy. Tyle, że mam huawei e156 na przedłużce, więc upatruję przyczyny w spadkach zasilania na kablu.
Chociaż sam nie wiem, bo przez długi czas nie było takich objawów - dopiero od 2-3 miesięcy. Wcześniej na stacjonarce działało db aż pojawiły się te objawy, tylko zrywało połączenia. Teraz na laptopie zdarza się to zamarzanie i bardzo rzadko - samoodłączanie modemu. Generalnie, jeśli masz coś oprócz modemu i mychy podłączne do lapka, odłącz i sprawdź jak będzie wtedy.
Thomas_67

zawieszanie modemu

Post autor: Thomas_67 »

odnośnie zawieszania się modemu. Ostatnio pojawił mi się również dziwny problem. Co prawda jest to blueconnect, ale modem e870. Wszystko działało bardzo dobrze, modem z dedykowanym firmwarem i softem ery, oraz blueconnect w wersji prepaidowej. Rewelacja się skończyła, gdy spóźniłem się z doładowaniem konta o kolejne 50pln w celu uzyskania darmowych 2GB.
Nagle przestał się łączyć z netem, potem zaczął się odłączać, a próby nawiązania połączenia z tej karty przez fon też były przez 2 dni bezowocne. Stan konta był grubo na plusie ponad 150pln. Po tych 2 dniach fon zaczął się łączyć bezproblemowo, ale modem zaczął gubić zasięg. Dodam, że połączenia były nawiązywane, jednak transfer do mnie był zablokowany. Modem szukając zasięgu zaczął się potwornie nagrzewać i za każdym razem po 3-4 minutach znikał z systemu :-(
Zmieniłem firmware i soft na ten zamieszczony na forum i choć modem teraz nie gubi zasięgu po połączeniu, to jednak jego sprawność jest prawie zerowa. Połączenia wychodzące są, jednak transfer do mnie na poziomie leciwego modemu telefonicznego. Czy ktoś miał podobny problem ? i czy kombinowanie operatora w celu zablokowania transferu darmowych Gigabajtów, bo tak mi to wygląda, mogło doprowadzić do fizycznego uszkodzenia modemu w wyniku przegrzania ?
Nie sądzę, że jest to przypadek, nałożenie się końca okresu darmowego transferu, niemożliwości uzyskania przez 2 dni połączenia z tej karty Sim mimo dodatniego salda(również na innych kompach i modemach), oraz nagłego uszkodzenia modemu. Naturalnie wykluczając pecha ;-)

[ Dodano: 2010-11-15, 20:48 ]
cóż sprawa się chyba wyjaśniła :-(
Reinstalacja win7/64 pozwoliła na uruchomienie modemu, niestety po zainstalowaniu poprawek i Eset Smart Security problem powrócił. Dokładne przejrzenie plików dziennika zapory wykazało, że tu jest blokowany ruch. Co ciekawe adres "intruza" pojawił się wcześniej w trakcie wyłączenia transferu darmowych MB przez operatora i tak już zostało w firewall, że blokował wszystkie próby nawiązania połączenia.
Wnioski i może ktoś kto posiada odpowiednią wiedzę się tu wypowie, bo problem jest dość powszechny i wiele osób doświadcza identycznych objawów.
1. karta prepaid w blueconnect ze stanem konta ponad 150pln, oraz aktywowaną usługą darmowych 2GB.
2. spóźnienie o 2 dni z doładowaniem w efekcie czego operator blokuje darmowy transfer. Podejrzewam, że cały proceder polega na wysłaniu komendy do karty sim, przez co nie jest rejestrowana w systemie i choć można się zalogować do sieci, oraz prowadzić rozmowy głosowe, to przesył pakietowy jest zablokowanych.
3. firewall traktuje to jako atak z preparowaniem pakietów i dodaje adres 213.158.199.5 i każdy z tej puli do reguł.
4. modem po 2 dniach nawiązuje połączenie, jednak nie może zestawić poprawnie połączenia
5. pracując na max-a zaczyna się totalnie przegrzewać i ulega częściowemu uszkodzeniu.
Po wyłączeniu blokowania ruchu sieciowego, nawiązuje połączenia, jednak czasami traci zasięg i choć download jest na poziomie 5400kbit/s to upload tylko 170kbit/s a ping 420ms
dane ze speedtest.pl i upload strasznie się zacina :-(

---------------------------------------------------------------------------------------
adres 213.158.199.5 (blokowany przez zaporę) a po wyszukaniu takiego w googlach otrzymałem:
% This is the RIPE Database query service.
% The objects are in RPSL format.
%
% The RIPE Database is subject to Terms and Conditions.
% See http://www.ripe.net/db/support/db-terms-conditions.pdf

% Note: This output has been filtered.
% To receive output for a database update, use the "-B" flag.

% Information related to '213.158.197.0 - 213.158.204.255'

inetnum: 213.158.197.0 - 213.158.204.255
netname: ERANET002
descr: ISP core & dial-up network
country: PL
admin-c: AB18843-RIPE
tech-c: AB18843-RIPE
status: ASSIGNED PA
mnt-by: AS12912-MNT
source: RIPE # Filtered

person: Arkadiusz Buczek
address: Polska Telefonia Cyfrowa Sp. z o.o.
address: Ochota Office Park
address: Aleje Jerozolimskie 181
address: 02-222 Warsaw
address: POLAND
abuse-mailbox: [email protected]
phone: +48224136518
fax-no: +48224133246
nic-hdl: AB18843-RIPE

% Information related to '213.158.192.0/19AS12912'

route: 213.158.192.0/19
descr: Eranet
origin: AS12912
mnt-by: AS12912-MNT
----------------------------------------------------------------------------------

cóż do tej pory mam uwalone 3 różne modemy i wszystki w bardzo podobnych okolicznościach, dlatego skłonny jestem stwierdzić, że niedoskonałość systemu operatora gsm może powodować uszkodzenia modemów.

może warto się przyjrzeć temu zjawisku bliżej.
Z uwalonych modemów:
Merlin u740
sony md300
i obecny huawei e870 (choć czasem próbuje działać) - korzystam z top_netinfo
ODPOWIEDZ