Internet radiowy na całe osiedle. Ok. 2 km

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Poplop
Początkujący użytkownik forum

Internet radiowy na całe osiedle. Ok. 2 km

Post autor: Poplop »

Witam,
jestem początkującym.
Chciałbym się dowiedzieć czego potrzeba aby podzielić Internet kablowy (RJ-45) na internet radiowy.
To tak. Chciałbym aby można było zrobić:
-zasięg na całe osiedle ok.1-2 km
-gdy kogoś podłączę do sieci to aby można było mu można ustawić prędkość np. 256,512, 6 mb itp.
-chciałbym używać do tego routera lub czegoś w podobie (nie chcę serwera)
-żeby zasilanie tego zjadało mało prądu

Chyba wszystko zrozumiale opisałem, jeżeli nie to przepraszam.
Chciałbym prosić o porady jak to zrobić itp.

Proszę o podanie sprzętu który mogę kupić aby takową sieć zrobić. Antenę, kable, router itp. I jakie rzeczy trzeba zamontować u klienta. Np. Antena, karta sieciowa. Jakie rzeczy będą najlepiej ze sobą współgrały.

Pozdrawiam,
Poplop
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Internet radiowy na całe osiedle. Ok. 2 km

Post autor: key »

Poplop pisze:jestem początkującym.
Po tym zdaniu, jedyna cisnaca sie w usta odpowiedzia jest "zapomnij".
Chciałbym się dowiedzieć czego potrzeba aby podzielić Internet kablowy (RJ-45) na internet radiowy.
Kogos kto sie na tym zna. SCNR
Poplop pisze:Chciałbym aby można było zrobić:
- Ile klientow planujesz, jaka przepustowsy chcesz im udostepnic?
- Masz miejsce do podwieszenia twojej anteny oraz anten klientow, jest widocznosc miedzy tymi miejscami?
- Skad bedziesz czerpal internet, jak przepustowosc ma to zlacze?
- Masz wystarczajaco kasy na start calego przedsiewziecia? Liczyles ilu klientow potrzebujesz zeby wyjsc "na zero"?
Nie pomagam na PW.
Poplop
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Poplop »

- Ile klientow planujesz, jaka przepustowsy chcesz im udostepnic?
- Masz miejsce do podwieszenia twojej anteny oraz anten klientow, jest widocznosc miedzy tymi miejscami?
- Skad bedziesz czerpal internet, jak przepustowosc ma to zlacze?
- Masz wystarczajaco kasy na start calego przedsiewziecia? Liczyles ilu klientow potrzebujesz zeby wyjsc "na zero"?
- Ok. 20-30 - klienci-znajomi
- Moją antenę miałbym zamiar podwiesić na balkonie. Lub na jakimś maszcie mojego bloku.
- Internet z Multimedii, mam 24 mb.
- Dofinansowanie z UE. Liczyć nie muszę. 24 mb mi nie potrzebne i do tego jest tanie. Myślałem nad podzieleniem tego i zwiększeniem internetu do 60 mb lub 40 mb.
Jak coś to zatrudnię 2 osoby aby to montowały. Ja w biurze miałbym zamiar odpowiadać na pytania klientów i zmianę prędkości jak i blokowanie.

To jak, pomożecie?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Poplop pisze: mam 24 mb.
Jaki upload? Pewnie coś ~1Mbps? Na czymś takim uciągniesz sensownie 4-5 klientów i to tylko z dobrym zarządzaniem pasmem.
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: baxxxio »

Poplop pisze:- Ok. 20-30 - klienci-znajomi
- Moją antenę miałbym zamiar podwiesić na balkonie. Lub na jakimś maszcie mojego bloku.
- Internet z Multimedii, mam 24 mb.
- Dofinansowanie z UE. Liczyć nie muszę. 24 mb mi nie potrzebne i do tego jest tanie. Myślałem nad podzieleniem tego i zwiększeniem internetu do 60 mb lub 40 mb.
Jak coś to zatrudnię 2 osoby aby to montowały. Ja w biurze miałbym zamiar odpowiadać na pytania klientów i zmianę prędkości jak i blokowanie.
Prowadzisz dzialalnosc gospodarcza ?

24Mb to downlad, a upload ? Tego uploadu nie bedzie z czego dzielic pewnie :(

Poza tym zapewne twoj provider w regulaminie zabronil dalszej odsprzedazy uslugi, czy tez dzielenia lacza poza lokal :roll: Sprawdz to lepiej :roll:

[ Dodano: 2010-10-29, 14:19 ]
W regulaminie ktory podpisales jest taki zapis:
14. Do Gniazda Sieciowego jak i do Gniazda Dodatkowego Abonent moŜe podłączyć
tylko jeden Terminal, o ile szczegółowe warunki świadczenia danej usługi zawarte
w Ofercie Usług Operatora nie stanowią inaczej. W przypadku stwierdzenia nieuprawnionego podłączenia do Gniazda Sieciowego/Gniazda Dodatkowego więcej
niŜ jednego Terminala, Operator moŜe obciąŜyć Abonenta opłatą jednorazową
określoną w Cenniku.
A w regulaminie promocji "internet+" istnieje zapis:
1. W ramach Pakietów Internet dostepnych w niniejszej Promocji, Usługa Multimedia Internet swiadczona moe byc na jednym Terminalu. Istnieje przy tym
moliwosc skorzystania z Usługi Multimedia Internet na wielu Terminalach – przy czym zasady okresla Regulamin Swiadczenia Usługi Multimedia Internet
i obowiazujacy Cennik.

Zapomnij wiec o dzieleniu poza lokal twego lacza :dobani:
Poza tym to nie taki hop siup, i stworzylbys kolejny urynet zapewne :roll:

[ Dodano: 2010-10-29, 14:22 ]
Zeby rozwiac wszelkie watpliwosci w FAQ znalazlem cos takiego:
Czy mogę korzystać z Internetu na dwóch komputerach?
o Standardowa umowa Internetowa przewiduje podłączenie do sieci jednego komputera. Aby móc
korzystać z większej liczby komputerów należy zamówić usługę Bezprzewodowej Sieci
Multimedialnej (BSM). Usługa ta umożliwia nie tylko rozdzielenie sygnału (maksymalnie
na 5 komputerów), ale również przesył sygnału w obrębie mieszkania drogą bezprzewodową, dzięki
technologii WiFi. Jest to korzystne zwłaszcza wtedy, gdy korzystamy z komputera przenośnego.
Usługę można aktywować w Biurze Obsługi Klienta w Państwa mieście, bądź kontaktując się
z Ogólnopolska Infolinią pod numerem 244 244 244. Opłaty związane z korzystaniem
z Bezprzewodowej Sieci Multimedialnej wyszczególnione są w cenniku internetowym na stronie
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

- Ok. 20-30 - klienci-znajomi
Tego zaden low-cost router nie uciagnie.
Poplop pisze:- Internet z Multimedii, mam 24 mb.
1.) Upstream 1024 kbps - tutaj nie ma czego dzielic.
2.) Downstream podzielony na 30 klientow tez niewiele wiecej
3.) Doczytaj w kontrakcie, czy aby na pewno wolno Ci udostepnic internet poza twoje mieszkanie.
3.) Stajesz sie ISP - wraz z wszystkimi obowiazkami prawnymi jakie za tym stoja - dowiedz sie co to dokladnie oznacza.
Poplop pisze:- Dofinansowanie z UE
No tos wyskoczyl.
Poplop pisze:Liczyć nie muszę.
A jednak proponuje zebys to zrobil, zanim obudzisz sie z reka w nocniku.
Poplop pisze:To jak, pomożecie?
Jestesmy wlasnie w trakcie - najbardziej uczciwa pomoc jaka mozesz dostac to: "daruj sobie - nie masz odpowiednich warunkow".
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ