Pytanie odnośnie radiówki, routera i WiFi w laptopie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pytanie odnośnie radiówki, routera i WiFi w laptopie
Witam.
Mam internet radiowy (antena na dachu kabel w domu zakończony wtyczka RP-SMA)
do tej pory miałem komputer stacjonarny ale wymieniłem go na laptopa no i chciałbym zakupić router żeby korzystać z WiFi w laptopie.
Moje pytania:
Wersja optymistyczna:
Czy wystarczy router z dwiema antenkami w miejsce jednej wkręcamy kabel od anteny która jest na dachu a druga antenka przekazuje sygnał do laptopa? Np taki router:
http://allegro.pl/tp-link-tl-wr841n-rou ... 65346.html
Czy jednak musi być coś więcej?
Czy konfiguracja będzie intuicyjna idąc tropem wersji optymistycznej włącz router do prądu wkręć kabel w miejsce jednej anteny zainstaluj program na laptopie włącz w nim WiFi połącz się z routerem i ciesz się internetem?
Czy może jednak coś innego typu podmiana MAC w bazie u dostawcy internetu lub coś jeszcze innego?
LUB
Wersja pesymistyczna:
Wyżej wymieniony router + coś jeszcze przed nim tak jak na schemacie z tego linku?
http://u3d.pl/data/gfx/pictures/large/4/6/3864_4.jpg
Mam internet radiowy (antena na dachu kabel w domu zakończony wtyczka RP-SMA)
do tej pory miałem komputer stacjonarny ale wymieniłem go na laptopa no i chciałbym zakupić router żeby korzystać z WiFi w laptopie.
Moje pytania:
Wersja optymistyczna:
Czy wystarczy router z dwiema antenkami w miejsce jednej wkręcamy kabel od anteny która jest na dachu a druga antenka przekazuje sygnał do laptopa? Np taki router:
http://allegro.pl/tp-link-tl-wr841n-rou ... 65346.html
Czy jednak musi być coś więcej?
Czy konfiguracja będzie intuicyjna idąc tropem wersji optymistycznej włącz router do prądu wkręć kabel w miejsce jednej anteny zainstaluj program na laptopie włącz w nim WiFi połącz się z routerem i ciesz się internetem?
Czy może jednak coś innego typu podmiana MAC w bazie u dostawcy internetu lub coś jeszcze innego?
LUB
Wersja pesymistyczna:
Wyżej wymieniony router + coś jeszcze przed nim tak jak na schemacie z tego linku?
http://u3d.pl/data/gfx/pictures/large/4/6/3864_4.jpg
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Pytanie odnośnie radiówki, routera i WiFi w laptopie
Tak o ile to będzie Ovislink G.Duorobcio646 pisze:Czy wystarczy router z dwiema antenkami w
Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>robcio646 pisze:Czy może jednak coś innego typu podmiana MAC
Zamiast TD-8810 musi być AP Client np. Tp-Link WA500G (WA501G).robcio646 pisze:Wyżej wymieniony router + coś jeszcze przed nim tak jak na schemacie z tego linku?
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
U mnie TTL=249
Czyli ten z mojego linku nie może być. To kicha bo myślałem że pójdzie to zrobić tanim kosztem no a wydatek rzędu 200 zł to dla mnie dużo...
Czyli ten z mojego linku nie może być. To kicha bo myślałem że pójdzie to zrobić tanim kosztem no a wydatek rzędu 200 zł to dla mnie dużo...
- wojteks
- *** Administrator ***
To że ma dwie/trzy antenki to nic nie znaczy. Musi mieć 2 radia tak jak G.Duo albo muszą to być 2 urządzenia.robcio646 pisze:Czyli ten z mojego linku nie może być.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak to nie? Trzy antenki sa lepsze od dwoch antenek, tak samo jak trzy paski na dresie sa lepsze od dwoch paskow na dresiewojteks pisze:To że ma dwie/trzy antenki to nic nie znaczy.

SCNR
Wracajac do tematu, mozna by sie bylo pokusic i sprawdzic jak zadziala router w trybie repeater w sieci twojego providera.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Racjakey pisze:tak samo jak trzy paski na dresie sa lepsze od dwoch paskow na dresie

A potem dostawca powie człowiekowi "Rozwiązuję umowę za niedozwolone zabawy w mojej sieci" i to by było na tyle z internetem od tego dostawcy.key pisze:mozna by sie bylo pokusic i sprawdzic jak zadziala router w trybie repeater w sieci twojego providera.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sa zdefiniowane w regulaminie. Niestety moja szklana kula nie dzialawojteks pisze:niedozwolone zabawy w mojej sieci

Nie pomagam na PW.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Bo ją posiada Wilu z forum laptopówkey pisze:Sa zdefiniowane w regulaminie. Niestety moja szklana kula nie dziala

A wracając do tematu, autor pytania musi przeanalizować regulamin i ewentualnie sprawdzić empirycznie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.