Huawei e156g Play

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mickoz2
Początkujący użytkownik forum

Huawei e156g Play

Post autor: mickoz2 »

Witam na wstępie chciałbym się przywitać.
Sprowadza mnie do Was pewien problem otóż mam modem jak w tytule sieć play. Ciągle się rozłącza często nie mam zasięgu, oddałem go w ramach gwarancji oczywiście problemu z modemem nie ma, dzisiaj wymieniałem kartę sim nadal to samo. Jak podłącze tel ( nokia e51) pod kompa internet działa bardzo dobrze. Oczywiście w mojej okolicy jest zasięg 3g. Co robić?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei e156g Play

Post autor: Sundance_kid »

mickoz2 spytam się z ciekawości. Gdzie dokładnie mieszkasz? Jak nie chcesz tu pisac to napisz na PW.
Masz wymuszony tryb 3G w modemie?
Czy rozłączanie ma przyczynę w zaniku zasięgu?
Telefon ma lepszą czułość niz modem.
WujekRada
Stały użytkownik forum

Post autor: WujekRada »

W playu tak jest bo mają prędkość tylko do 1 Mb... zmień modem lub kup antenę zewnętrzną( ok 30 pln) ;) Przed zakupem sprawdź czy gniazdo od anteny działa , bo były sytuacje że modemy ''za złotówkę'' miały wyłączoną możliwość jej podpięcia :)
mickoz2

Sundance_kid pisze:mickoz2 spytam się z ciekawości. Gdzie dokładnie mieszkasz? Jak nie chcesz tu pisac to napisz na PW.
Masz wymuszony tryb 3G w modemie?
Czy rozłączanie ma przyczynę w zaniku zasięgu?
Telefon ma lepszą czułość niz modem.
Dzięki za szybki odzew Łódź , Piotrkowska. Nie wiem jak wymusić tryb 3 g? Modem dziwnie się zachowuję czasem nie mogę się połączyć. Za 5 min działa i się rozłącza. Jakbyś mógł odezwij się na gg 6565738
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Jakbyś mógł odezwij się na gg 6565738
Mogła ;) A gg nie używam. Zresztą odpowiedzi udzielamy tutaj na forum.

Uzywasz Mobile Partnera w barwach fioletowych zapewne. Jak połaczenie jest nieaktywne wchodzisz w narzędzia->opcje->sieć->tylko wcdma.
Skoro piszesz o Piotrkowskiej to z tego co się orientuje zabudowa w większości są to kamienice. Dobrze celuje? Komputer blaszak czy laptop?
Jak nie chce sie połączyć jaki kolor diody masz na modemie?
mickoz2

Sundance_kid pisze:
<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Mogła ;) A gg nie używam. Zresztą odpowiedzi udzielamy tutaj na forum.

Uzywasz Mobile Partnera w barwach fioletowych zapewne. Jak połaczenie jest nieaktywne wchodzisz w narzędzia->opcje->sieć->tylko wcdma.
Skoro piszesz o Piotrkowskiej to z tego co się orientuje zabudowa w większości są to kamienice. Dobrze celuje? Komputer blaszak czy laptop?
Jak nie chce sie połączyć jaki kolor diody masz na modemie?
Przepraszam Panią:) Jeżeli Mobile partner to oprogramowanie Playa to tak. Tak większość kamienice ale ja mieszkam w bloku 16p. Laptop. Z kolorem różnie raz zielony raz ciemno niebieski, błękit jak się połączy w 3g, ale np teraz nie mogę się połączyć.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-10-31, 21:30 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-10-31, 21:29 przez mickoz2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

mickoz2 zielona migająca dioda znaczy, że nie masz zasięgu. Play działa tylko w macierzystym zasięgu. Wymus najpierw te 3G. Mozliwe, że jeżeli to nie przyniesie efektu potrzebna będzie jakaś antenka. Ale najpierw zrób to co napisałam.
mickoz2

Wymusiłem, to samo miga zielona , za chwile niebieska połączy się działa 10 min i rozłącza pod telefon działa non stop ale w serwisie mówią ze modem ok
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

mickoz2 czyli bedzie potrzebna antena. Próbowałeś łączyć się w innych pokojach?
mickoz2

Tak to samo , tylko kurde raz jest tak ze działa 2 dni a później tydzień nie. a czemu na telefonie działa dobrze?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

mickoz2 pisze:a czemu na telefonie działa dobrze?
Telefony mają lepszą czułośc. Dlatego sugerowałam, że moze będzie konieczność zastosowania anteny zewnetrznej.
Piszesz, że raz masz dobrze raz się nie łączy. Ja jeszcze niedawno musiałam trzymac modem w ręku nad głową żeby łapał zasieg Playa.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Telefony są bardziej czułe od modemów.
mickoz2

Kurcze bo tak wygląda tzn częściej nie działa ale na telefonie jest max Zasięg !!! A zapomniałem dodać na kolego modemie e220 działało cały week. Teraz mam mam net po telefonie i chodzi a na modemie nie chce sie zalogować do sieci. W serwisie twierdza modem sprawny i nie wiem co mam robić?
Ostatnio zmieniony 2010-11-04, 13:13 przez mickoz2, łącznie zmieniany 1 raz.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

To mówimy abyś kupił antenę do modemu. Jesteś najprawdopodobniej na skraju zasięgu.
Maksymalny zasięg w telefonie nie mówi nic. Ważne są liczbowe wartości wyrażane w dBm.

Modem jest sprawny, ale to że kilka dni działa kilka dni nie działa może być zależne od obciążenia sieci, pogody etc. Sieć "oddycha", jeśli jest duże obciążenie to zasięg maleje.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

mickoz2 spróbuj przeflashowac modem. Jakie masz oprogramowania? Jakis czas temu mieszkałam na Zdrowiu (okolice Krakowskiej) i mimo, że miałam 3 nody niedaleko to net działał jakby chciał a nie mógł. Próbowałes manewru z przenoszeniem modemu tam gdzie ma lepszy zasięg? Używasz przedłużki?

[ Dodano: 2010-10-31, 20:46 ]
marens Piotrkowska co centrum Łodzi. A jeżeli dobrze kojarze to te bloki w których mieszka mickoz2 to pod centrum raczej podlegają. Aż dziwne, że Playa tam nie ma.
mickoz2

Sundance_kid pisze:mickoz2 spróbuj przeflashowac modem. Jakie masz oprogramowania? Jakis czas temu mieszkałam na Zdrowiu (okolice Krakowskiej) i mimo, że miałam 3 nody niedaleko to net działał jakby chciał a nie mógł. Próbowałes manewru z przenoszeniem modemu tam gdzie ma lepszy zasięg? Używasz przedłużki?
Nie w sumie nie wiem jakie mam oprogramowanie, hmm niedaleko pracuje za Złotnie straż pożarna, czy w pracy czy w domu to samo, nie używam przedłużki. Skad pobrać new soft?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

ODPOWIEDZ