Huawei E1820 + ATK-16/2 GHz UMTS 13
Moderator: Moderatorzy
- Corlleone
- Początkujący użytkownik forum
Re: Huawei E1820 + ATK-16/2 GHz UMTS 13
Witam!
Jestem w posiadaniu modemu huawei e182e oraz e1820. Sprawdzałem obydwa modemy z anteną ATK-16/2 GHz firmy Dipol. Internet od iPlus w Toruniu gdzie jest dostępny zasięg HSPA+. Odległość od nadajnika jakieś 300-400 metrów, nadajnik lekko przysłonięty budynkiem. Siła sygnału HSPA+ 41-49% zarówno z antena jak i bez niej na obydwu modemach. Również nie wzrasta prędkość transferu po podłączeniu anteny w obydwu modemach. Wydaje mi się że gniazdo anteny zewnętrznej nie działa jak należy w e1820 jak i w e182e. Przynajmniej ja nie zauważyłem żadnej różnicy. Można by się sugerować że w modemie e182e działa gniazdo anteny zewnętrznej dlatego że Polsat do swojego modemu dodaje antenę. Jednak należy pamiętać że antena od Polsatu działa na częstotliwości 900 MHz. Można by zatem wysnuć wnioski że gniazdo anteny zewnętrznej działa tylko z antenami o niższych częstotliwościach lub modemy od Polsatu maja taki firmware który uaktywnia to gniazdo. Ale to tylko moje przypuszczenia.
Mam prośbę do GutEQ. Czy mógłbyś napisać jak doszedłeś do wniosku że gniazdo w e182e działa jak powinno. Najbardziej interesowało by mnie z jaką antena sprawdzałeś ten modem i z jakim operatorem się łączyłeś.
Jestem w posiadaniu modemu huawei e182e oraz e1820. Sprawdzałem obydwa modemy z anteną ATK-16/2 GHz firmy Dipol. Internet od iPlus w Toruniu gdzie jest dostępny zasięg HSPA+. Odległość od nadajnika jakieś 300-400 metrów, nadajnik lekko przysłonięty budynkiem. Siła sygnału HSPA+ 41-49% zarówno z antena jak i bez niej na obydwu modemach. Również nie wzrasta prędkość transferu po podłączeniu anteny w obydwu modemach. Wydaje mi się że gniazdo anteny zewnętrznej nie działa jak należy w e1820 jak i w e182e. Przynajmniej ja nie zauważyłem żadnej różnicy. Można by się sugerować że w modemie e182e działa gniazdo anteny zewnętrznej dlatego że Polsat do swojego modemu dodaje antenę. Jednak należy pamiętać że antena od Polsatu działa na częstotliwości 900 MHz. Można by zatem wysnuć wnioski że gniazdo anteny zewnętrznej działa tylko z antenami o niższych częstotliwościach lub modemy od Polsatu maja taki firmware który uaktywnia to gniazdo. Ale to tylko moje przypuszczenia.
Mam prośbę do GutEQ. Czy mógłbyś napisać jak doszedłeś do wniosku że gniazdo w e182e działa jak powinno. Najbardziej interesowało by mnie z jaką antena sprawdzałeś ten modem i z jakim operatorem się łączyłeś.
- kremi1
Witam serdecznie,
Mam pytanko czy na posta dotyczącego nieaktywnego wyjścia antenowego w E1820 GutEQ Ci odpowiedział i jakie są dzisiaj Twoje wnioski ? mam tez obydwa modemy . E182e dokupiłam , bo wyczytałam że wlasnie ten modem ma aktywne wyjscie antenowe a tu jakby lipa ? czy moze cos sie zmienilo? Może ktoś inny z forumowiczów ma też jakieś informacje dotyczące problemu ?
Mam pytanko czy na posta dotyczącego nieaktywnego wyjścia antenowego w E1820 GutEQ Ci odpowiedział i jakie są dzisiaj Twoje wnioski ? mam tez obydwa modemy . E182e dokupiłam , bo wyczytałam że wlasnie ten modem ma aktywne wyjscie antenowe a tu jakby lipa ? czy moze cos sie zmienilo? Może ktoś inny z forumowiczów ma też jakieś informacje dotyczące problemu ?
- Corlleone
Witaj kremi1
Niestety na posta GutEQ nie odpowiedział jak i na prywatna wiadomość którą do niego wysłałem.
Jeśli chodzi o obydwa modemy to niestety nic się nie zmieniło. Ja uważam że obydwa nie mają aktywnego wejścia antenowego. Żeby to sprawdzić można zrobić prosty eksperyment. Wystarczy ściągnąć program Miernik GSM np. z TEJ strony, a następnie sprawdzić siłę sygnału. Jeśli siła sygnału po podłączeniu anteny nie wzrośnie to już pierwsza wskazówka że gniazdo nie działa. Jeśli to ci nie wystarczy to przy odłączonej antenie zaekrnuj modem np. obejmując go szczelnie dłońmi a zobaczysz że siła sygnału zmaleje. Jeśli ta sama sytuacja będzie miała miejsce z podłączoną antena to znaczy że modem nie przełączył się na antenę zewnętrzną czyli że gniazdo anteny zewnętrznej nie działa
Zachęcam również do przeczytania TEGO artykułu gdzie przeprowadzono eksperyment między innymi na modemie E182e z anteną i bez gdzie oczywiście okazało się że podłączenie anteny nic nie dało.
Pozdrawiam i życzę ciekawej lektury![:]](./images/smilies/splash.gif)
Niestety na posta GutEQ nie odpowiedział jak i na prywatna wiadomość którą do niego wysłałem.
Jeśli chodzi o obydwa modemy to niestety nic się nie zmieniło. Ja uważam że obydwa nie mają aktywnego wejścia antenowego. Żeby to sprawdzić można zrobić prosty eksperyment. Wystarczy ściągnąć program Miernik GSM np. z TEJ strony, a następnie sprawdzić siłę sygnału. Jeśli siła sygnału po podłączeniu anteny nie wzrośnie to już pierwsza wskazówka że gniazdo nie działa. Jeśli to ci nie wystarczy to przy odłączonej antenie zaekrnuj modem np. obejmując go szczelnie dłońmi a zobaczysz że siła sygnału zmaleje. Jeśli ta sama sytuacja będzie miała miejsce z podłączoną antena to znaczy że modem nie przełączył się na antenę zewnętrzną czyli że gniazdo anteny zewnętrznej nie działa

Zachęcam również do przeczytania TEGO artykułu gdzie przeprowadzono eksperyment między innymi na modemie E182e z anteną i bez gdzie oczywiście okazało się że podłączenie anteny nic nie dało.
Pozdrawiam i życzę ciekawej lektury
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Już odpowiedziałCorlleone pisze:Niestety na posta GutEQ nie odpowiedział jak i na prywatna wiadomość którą do niego wysłałem.

Modemy i ich współpracę z antenami sprawdzałem oprogramowaniem diagnostycznym Qualcomma (producenta chipsetu do modemów) o nazwie QXDM Professional które wyświetla w czasie rzeczywistym m.in. poziomy sygnału odbieranego na torach radiowych Main i Diversity oraz moc sygnału nadawanego.
Efekt podczas prób był taki, że na E1820 po podłączeniu anteny wzrastał tylko poziom sygnału w torze odbiorczym Diversity, natomiast w torze Main i mocy nadawanej nie było żadnych zmian.
Natomiast w E182e po podłączeniu anteny wzrastał poziom sygnału w torze Main (poziom sygnału diversity był oczywiście bez zmian) oraz spadał poziom mocy nadawanej.
Testy robiłem w paśmie 2100 MHz (już nie pamiętam teraz czy w sieci Plusa czy Orange) używając małej, krótkiej antenki 3dBi przeznaczonej właśnie do UMTSu 2100 MHz. BTW, większość anten sprzedawanych na Allegro jako "+9 dBi", "+11 dBi" czy "+13 dBi" deklarowany zysk osiąga tylko w 900 MHz (jeśli w ogóle).
Jeśli chcecie screenshoty z testów to proszę o podanie namiarów na PM.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- Stały użytkownik forum
Mam dobrą wiadomość dla kolegów, którzy są w posiadaniu modemów Huawei E1820 itp które nie współpracują z antenami zewnętrznymi. Wystarczy dokupić uniwersalny konektor antenowy (ja sam takiego od dzisiaj używam) i Wasze anteny ożyją.
Link do tego cuda:
http://www.solwise.co.uk/3g-datacard-to-antenna-adapters-adpt-026.htm
Link do tego cuda:
http://www.solwise.co.uk/3g-datacard-to-antenna-adapters-adpt-026.htm
-
A te co sa na allegro to cos daja?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-11-26, 15:20 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-11-26, 15:20 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-11-26, 15:19 przez gtc1982, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dokupiłem. Nie ożyła.
-
Rozebrałem ten modem.W ŚRODKU ZNAJDUJE SIĘ DRUGIE GNIAZDO ANTENY ZEWNĘTRZNEJ .To chyba jest na złącze SMA ale nie jestem pewien czy to tak nazywa się to gniazdo. Moze nie calkowicie rozebrałem bo był problem z zaczepami przy gnieździe USB ale ukryte gniazdo jest. Dziwne miejsce znalazł sobie producent bo gdyby chciał ktoś go użyc musiałby wywiercic otwor na obudowie i na dodatek prawie na środku.Widać tam troche elementów obok i jest podłaczone do głównej anteny bo znajduje się tuż przy niej i przy diodzie sygnalizujacej Nie mam takiego konektorka bo można sprawdzić jak to zadziała . W Huawei E220 też jest ukryte gniazdo anteny zewnetrznej i dokładnie takie jak to.Jestem pewien,że na tym gnieździe będą działac anteny zewnetrzne. Co do bocznego gniazda nie mogę się wypowiedzieć bo nie udalo mi się zdjąc całej obudowy i pomierzyć czy jest podłaczone.
- wojteks
- *** Administrator ***
To jest gniazdo serwisowe i nie ma do niego wtyków dostępnych w normalnych cenach, nie jest to SMA.ps.piotr pisze:W Huawei E220 też jest ukryte gniazdo anteny zewnetrznej i dokładnie takie jak to.
Nie pomagam na PW!
-
siema mam pytanie mam iplusa i kiepski zaięg 2 góra 3 kreski czasem żadnej...cy antena coś pomoże?i czy przyśpieszy szybkośc neta?łapie mi tylko edge!i jakie to śa mniej więcej koszty takiej anteny?
-
Zabawny Filmik: "Huawei E1820 modem - test HSPA + "
Krótka informacja na temat zewnętrznej anteny...
Omnia uiuere!
--------------
Krótka informacja na temat zewnętrznej anteny...
Omnia uiuere!

--------------