Mam następującą konfigurację - Sony Vaio S VPCS12X9E z wbudowanym modemem GSM, Windows 7 pro 64 bit, zainstalowany pakiet MS Office 2010 pro. Problem dotyczy połączenia z siecią GSM. Nie używam żadnego programu operatora, bo takowego nawet nie ma pod mój modem, po prostu włożona jest karta SIM do wbudowanego modemu, bez instalowania czegokolwiek dodatkowego. Internet działa bez problemu, to znaczy strony www, skype, gtalk cały czas są w sieci. Natomiast problem dotyczy MS Office 2010. W pakiecie tym jest taka możliwość, że są pobierane szablony dokumentów czy cliparty z serwera MS, to samo dotyczy haseł pomocy oraz synchronizacji z serwerem. Po włączeniu internetu przez sieć GSM przez załóżmy pierwsze 5-10 minut wszystko działa bez problemu, to znaczy gdy klikam w Wordzie na plik/nowe/ mam wykaz szablonów i mogę je pobierać. Zmiana katalogów szablonów przebiega tak, że pojawia się animowany pasek postępu itd. Po upływie kilku minut przestaje to działać - pojawia się komunikat "nie można się połączyć z witryną office.com". Oczywiście dostęp do tej witryny przez przeglądarkę www (firefox, chrome) jest możliwy bez problemów, przez przeglądarkę www można również pobrać szablony, ale nie w szablonach jest rzecz - chodzi o to, że problem dotyczy także synchronizacji w One Note (co jest najbardziej bolesne), bieżącej pomocy programu i dostępu grafik do wykorzystania w dokumentach. Czyli działa to wszystko przez kilka minut, po czym przestaje, chociaż nic nie jest robione (sam upływ czasu). W przypadku szablonów po tym czasie nie pojawia się nawet animowany pasek postępu. Oczywiście dostęp do internetu cały czas jest, działa nawet Windows Update. Wystarczy jednak wyłączyć i włączyć połączenie z siecią GSM i znowu przez kilka minut działa łączenie sie z serwisem Microsoftu. Nie ma tego problemu, gdy łączę się przez wi-fi lub kabel, wtedy cały czas jest połączenie z usługami MS.
Reasumując
- problem pojawia się tylko w przypadku sieci GSM, nie pojawia się w czasie korzystania z Wi-Fi
- nie pojawia się od razu, tylko po kilku minutach i ustępuje na kilka dalszych minut w przypadku wyłączenia i włączenia połączenia z siecią GSM
- nie dotyczy całego połączenia z siecią internet, gdyż jest dostęp do www, programy w trayu tj. skype i gtalk działają, a dotyczy specyficznej usługi MS z poziomu MS Office 2010
- na pewno serwer MS działa, bo w tym samym czasie można ściągnąć szablony z www
Myślałem, że może to wina firewalla, więc wywaliłem preinstalowany McAffe i zainstalowałem Norton Internet Security 2011 trial i nadal jest to samo.
To jest tak, jakby MS w pakiecie MS Office wykorzystał jakiś specyficzny sposób komunikacji z serwerami, który wyłącza się po kilku minutach połączenia z siecią Plus GSM.
Z dziwnych rzeczy zauważyłem, że we właściwościach połączenia mam napisane "Połączenia IPv6 - brak dostępu do sieci", Połączenia IPv4 - Internet". Przy połączeniu przez wi-fi jest zarówno IPv6 jak i IPv4. Przy GSM jest tylko IPv4.
Proszę o pomoc.
Office 2010 po kilku minutach nie łączy się przez GSM
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum