Damian0507 pisze:A jakbym miał ten zasięg 3G to jaka byłaby maksymalna prędkość?
W teorii na Twoim modemie 3,6 Mb/s, ale w rzeczywistości schodząc na ziemie przy Twoich warunkach i dużej odległości od nodeB jak będziesz miał 1-2Mb/s to było by bardzo dobrze.
Damian0507 pisze:Na razie mam tylko 2 kreski i szybkość 236,8 kb/s ale wydaje mi się że mniej...
Zawsze będzie można polepszyć tego EDGE bo zapewne na nim Ci działa. Ale to w ostateczności.
Jeśli złapiesz 3g jak ci sie uda jak pisali koledzy ja w czystym terenie na 15 km mam na modemie e176g -93 czyli jakies 1-2 kr w oprogramowaniu modemu, jeśli jesteś bardzo zdesperowany kup sobie huawei d100 jakiś tani na allegro umieść w nim modem e169 e176g dobre modemy, po 2-e potrzebujesz pigtail jakieś 30 cm to już trudna sprawa lub zestaw konektorów, modem z huawei d100 zamykasz w ladnej puszce pigtail konektor łączysz z anteną (panelowa lub z dipola yaga umts) a wszystko to umieszczasz na dachu na sztycy i zchodzisz kabelkiem utp do peceta lub jakiegoś ap i masz net na lapku huawei d100 zasilasz przez przejściówki poe 15zł na allegro, zasilacz na dole jak masz sporo kabla to jakis zasilacz 12v dc 1A może zkądś załatwisz to tak wielkim skr.. powodzenia.
Patent skomplikowany ale skuteczny jak chłopak kupi antene i 10 metrów kabla to straci połowe anteny a jak kupi 15M to nie ma po co jej instalować przedłużacz usb tez nieskuteczny aż 10 metrów.
Irek25 pisze:10 metrów kabla to straci połowe anteny a jak kupi 15M
I tu się mylisz. Ja mam 15 m bo krótszego nie mogłem i mi świetnie chodzi na poziomie 5-6Mb/s a w TNI moc sygnału -65dBm czyli 77% CSQ 24. Wiem że jest spora strata ale samo to, że jest zmieniony punkt anteny dużo daje. To już lepiej kupić 5m tak jak ja chciałem (ale miałem ograniczony budżet i mi nie starczyło na router) zrobić kabel w kominie wentylacyjnym i router np. na strychu. Masz wtedy pewność, że Ci się nic ze sprzętem nie stanie, a na dachu może zacieknąć, naciągnąć wilgoci itd.
Ostatnio zmieniony 2010-10-20, 21:25 przez kedzi, łącznie zmieniany 1 raz.
Każdy db sie liczy ty masz -65 a kolega moze miec (-95-105) można i tak jak piszesz 5m a router na strychu można i kabelkiem usb ze strychu do pc jak kolega złapie to 3g to wtedy podejmie decyzje powdzenia.
Jeżeli udało Ci się przeprowadzić video rozmowę to:
1.Kupujesz antenę 15dBi (ewentualnie 17dBi) panelową od Cybertecha albo Bestpartnera
Jeżeli wystarczy Ci kilka metrów kabla antenowego to modem wpinasz do komputera natomiast jeżeli potrzebujesz ponad 10m kabla antenowego to musisz jeszcze dokupić router obsługujący Twój modem (Zalip, Edimax, Huawei d100) a wtedy możesz połączyć długim kablem ethernet lub po WiFi.
Można jeszcze stosować przedłużacze USB ale to wymaga dokupienia aktywnego HUB'a USB z zasilaczem 5V 2000mA do którego podłączysz modem.
No właśnie chcę kupić antenę z Bestpartnera ale <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> którą wybrać
Może poradzilibyście którą kupić . Nie za bardzo znam się na antenach.