Sferia i co dalej po przekroczeniu limitu?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ksysiek
Początkujący użytkownik forum

Sferia i co dalej po przekroczeniu limitu?

Post autor: ksysiek »

Witam.
Jako ,że inny internet u mnie nie działa to wziąłem w sferi 3GB na miesiąc.
Mam pytanie bo nie rozumiem jak to jest po przekroczeniu limitu
Po 20 dniach przekroczyłem limit 3 GB i do końca miesiąca miałem już prędkość od 2 do 10 kb/s i limit rósł. Minął miesiąc i teraz dziwnie obniżają go (bo myślałem ,że będzie wyzerowany )a oni co dziennie obniżają raz 20MB inny dzień 100MB kolejny 60MB.
Mam pytanie bo ciężko się do nich dodzwonić ,a rozmawiać nie chcę z nimi bo się szybko denerwuję za to że mi wcisneli takie coś.
-przez ile czasu będzie obniżany ten limit i dlaczego są takie różnice w obniżaniu MB jak i od czego to zależy?
Ostatnio zmieniony 2010-10-31, 15:35 przez ksysiek, łącznie zmieniany 1 raz.
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Sferia i co dalej po przekroczeniu limitu?

Post autor: al-czerniawski »

ksysiek pisze:Mam pytanie bo nie rozumie jak to jest po przekroczeniu limitu
Sferia rozlicza limit z ostatnich 30 dni, a nie z konkretnego okresu rozliczeniowego zamkniętym jakimiś datami. Limit spada Ci o tyle ile nabiłeś 30 dni wcześniej. Dzień ten spada z podsumowania 30 dni.
Widać to dokładnie na stronie WWW Sferii w zakładce Mój Internet. Masz tam tabelkę i to samo w postaci wykresu. Nie znam operatora, który tak dobrze rozwiązał sprawę śledzenia swoich transferów. Możesz tam nawet obserwować postępy co godzinę jeśli chcesz dokładnie się zorientować w dzisiejszym dniu.
Z analizy tabelki i wykresu możesz się zorientować kiedy wrócisz w ramy limitu. Jeśli nie nabiłeś sobie limitu jakimś jednorazowym "kominem" to "normalność" wróci w parę dni. "Komin" będzie rozładowywał się dłużej.
Limit możesz wyzerować dzwoniąc do BOK. Oczywiście zobaczysz to później w fakturze.
ksysiek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ksysiek »

To trochę zrozumiałem ,ale jeszcze dwa pytania.
-Co to jest ten BOK jak się dodzwonić?
-Na wykresie jest jeszcze na pomarańczowo zaznaczony transfer dzienny co to jest bo w kilku pozycjach jest ,a w większości nie ma go?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ksysiek pisze:Co to jest ten BOK
Biuro Obsługi Klienta a numer telefonu masz na umowie.
Nie pomagam na PW!
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

ksysiek pisze:Na wykresie jest jeszcze na pomarańczowo zaznaczony transfer dzienny co to jest
Masz legendę na wykresie. Pomarańczowy = transfer dzienny, niebieski = skumulowany z 30 dni. Porównaj z tabelkami. Jak przekroczysz limit to zobaczysz jeszcze kolor czerwony, przedłużenie niebieskiego słupka.
ODPOWIEDZ