Ustawienie anteny.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bart80
Początkujący użytkownik forum

Ustawienie anteny.

Post autor: Bart80 »

Witam.
Pytanie zapewne laickie ale odpowiedzi wprost nigdzie nie znalazłem a z fizyki jestem noga.
Zakupiłem antenę do netu tz. tubę, dokładnie taką: http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7037.htm
I teraz mam pytanie. Jak powinna ona być ustawiona względem najbliższego przekażnika. Czy powinienm wycelować tubą jak z działa w przekaźnik, czy ustawić ją bokiem, tak żeby do masztu była ustawiona długą krawędzią czyli walcem. Kolejna kwestia to, jak ustawić antenę w pionie. Maszt jest wyżej, rura anteny ma być trochę zadarta czy też pozioma ? Z góry dzięki za odpowiedź i proszę się nie śmiać.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Ustawienie anteny.

Post autor: wojteks »

Bart80 pisze:Czy powinienm wycelować tubą jak z działa w przekaźnik
Tak powinno być, jeszcze jest ważna polaryzacja a to zależy od anteny na bazie. No obudowie anteny jest kreska albo inne oznaczenie polaryzacji, można ustawić pionową albo poziomą.
Bart80 pisze:anteny ma być trochę zadarta
Ma być zadarta/wycelowana w bazę.
Nie pomagam na PW!
Bart80

Dzięki za odpowiedź. Na antenie jest zaznaczona strzałka z napisem polaryzacja. Piszesz że można ustawić pionową lub poziomą. Czyli którą? Ewentualnie od czego zależy która być powinna?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Bart80 pisze:Ewentualnie od czego zależy która być powinna?
Od tego, w jakiej polaryzacji nadaje stacja w ktora celujesz. Sprawdz co odbierasz na jakiej polaryzacji i ustaw tak, zeby wynik byl zadowalajacy dla ciebie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Bart80 pisze:Ewentualnie od czego zależy która być powinna?
Od tego jaką ma dostawca na bazie a tego nie wiem. Można ustawić pionową i jak będzie słabo zmienić na poziomą żeby zobaczyć czy będzie lepiej.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks pisze:Od tego jaką ma dostawca na bazie a tego nie wiem.
BTW: (glebiej sie zastanawiajac) - nie zawsze bezposrednia droga jest najlepszym polaczeniem (multipath, odbicia moga miec mniejsze tlumienie niz linia prosta) - warto wiec poeksperymentowac z roznymi kierunkami anteny i roznymi polaryzacjami.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

key pisze:(multipath, odbicia moga miec mniejsze tlumienie niz linia prosta)
Zapomnij o odbiciach, no chyba ze na 200m w "studni miejskiej".

[ Dodano: 2010-11-03, 10:42 ]
Bart80 pisze:Czyli którą?
Zwyczajowo ustawia się pionową, ale w większości przypadków nie ma to znaczenia, jeśli chodzi o UMTS - można ustawić "skośną" (+ lub - 45%) - teoretycznie powinno być minimalnie lepiej, gdyż anteny sektorowe operatorów pracują właśnie w dwóch przeciwstawnych polaryzacjach 45*.
Bart80

Dziękuję wszystkim za rady. Teraz na dach i do roboty.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk pisze:Zapomnij o odbiciach, no chyba ze na 200m w "studni miejskiej".
W 2001 roku obronilem prace dyplomowa na temat separacji uzytkownikow w systemach MIMO. Jednym z kluczowych elementow bylo wykorzystanie multipath'a. Fakt minelo juz prawie 10 lat to i podstawy fizyki mogly mocno sie pozmieniac ;)
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ