internet radiowy a router

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
RhinBac
Początkujący użytkownik forum

internet radiowy a router

Post autor: RhinBac »

Witam nurtuje mnie jedno ważne pytanie, ponieważ cały czas mi rozłącza internet na kilka sekund, posiadam radiówkę sygnał ściągam od anteny oddalonej odemnie o 150m miedzy mną a tą anteną mieszka osoba która posiada router i czy taki router może zakłócać sygnał który do mnie dociera ?
WMarcin

Re: internet radiowy a router

Post autor: WMarcin »

Jeśli jest to router z wifi pracującym w trybie AP na tym samym kanale (lub sąsiednim) co Ty masz internet to tak.
RhinBac

Tak jest to router z Wi-Fi pracujący w trybie AP. Jak sprawdzić na jakim kanale jest moja radiówka? i jaki kanał ustawić w routerze by nie było takich problemów ?
WMarcin

RhinBac pisze:Jak sprawdzić na jakim kanale jest moja radiówka? i jaki kanał ustawić w routerze by nie było takich problemów ?
No to teraz pytanie:
do radiówki jesteś podłączony poprzez wsadzoną do kompa kartę wifi czy przez ap pracującego jako ap-client?
Jeśli masz wsadzoną w kompa kartę radiową to ściągnij sobie programik network stumbler, zainstaluj, zrób wyszukiwanie sieci, znajdź tę do której się podpinasz i zobacz na jakim jest kanale.
Jeśli masz ap-client to zaloguj się na niego i on powinien mieć jakieś wyszukiwanie dostępnych sieci (site surwey). W tym wyszukiwaniu robisz podobnie jak w netstumbler.
Jeśli nie masz dostępu do ap-client (nie znasz hasła) to pozostaje Ci wyszukiwanie sieci przez radiówkę wsadzoną w kompa lub przez innego ap w trybie ap-client. Sam router też może mieć możliwość ustawienia ap w trybie ap-client i wyszukania sieci.

Generalnie jeśli to router jest przyczyną to należy ustawić kanał przynajmniej 3 kanały od tego używanego - dwa wolne kanały odstępu.
RhinBac

Wygląda to tak od anteny biegnie kabel do urządzenia Bullet
od tego urządzenia odchodzi kabel z wtyką RJ45 do zasilacza w wejście POE a od wejścia LAN w zasilaczu biegnie kabel do komputera(karta sieciowa). Wiec chyba nie mam możliwości sprawdzenia na jakim kanale to urządzenie pracuje. Pozostaje mi tylko zmiana kanałów w routerze i obserwacja. Co o tym sądzicie ?
WMarcin

1. Możesz zmienić kanał na routerze i popatrzeć co się będzie działo. Wg mnie najlepiej byłoby odsunąć jak najdalej to możliwe nowy kanał od starego...
2. Router może mieć możliwość przełączenia ap w tryb ap-client i wyszukania sieci. W ten sposób też można zobaczyć na jakim kanale pracujesz (jeśli znasz ssid sieci, jeśli nie to może ze znalezionych ssid-ów coś wywnioskujesz). Dodatkowo sprawdzenie dostępnych sieci da Ci informację na jakich kanałach pracują inni i będziesz mógł wybrać ten nieużywany (lub najmniej używany).
ODPOWIEDZ