Karty Option w Windows Vista
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Karty Option w Windows Vista
Zdziwilem sie wielce gdy zobaczylem ze nie ma postow na forum na temat konfiguracji internetu na kartach Option w Windows Vista ...
Podsumuje co ustalilem :
1. Karta Fusion+ instaluje sie bez problemu ze sterownikow dostarczanych przez ere... - oficialnie na stronie, mimo ze nie ma oficialnego zaznaczenia wsparcia dla Vista
2. GTMM w najnowszej wersji ze strony option, oraz w wersji ze strony ery instaluje sie... ale nie ma niejako wsparcia dla GSM ... WiFi w GTMM dziala, jednak nie wyskakuje nawet okienko wpisania pin-u, czyli nie ma mozliwosci uzywania GSM
3. Oprogramowanie Orange-u nie instaluje sie wcale ... nie wiem jak soft ery lub plus-a
4. W XP gdy w konfiguracji polaczenia PPP wybierzemy konfiguracje modemu widnieje w niej opcja : Show Terminal Window ... taka sama opcja widnieje w zakladce Security polaczenia ppp .... W Vista pojawia sie tylko w drugiej z podanych lokalizacji, niestety w tedy okno terminala jest "nieaktywne", zarowno w XP jak i w Vista
5. MojMM nie dziala wcale, podajac komunikat ze "windows xp required"
6. Sterowniki wspomniane wyzej instaluja sie oczywiscie jedynie w wersji x86 visty ... nie ma szans uruchomic ich w x64
Czy ktos ma jakis pomysl.. co zrobic aby uruchomic internecik na kartach Option w Vista ? Czyli inaczej mowiac : jak wpisac pin ? wszelkie sposoby (wg mojego stanu wiedzy) z komendami AT zawiodyl ... pliczki .bat rowniez......
Podsumuje co ustalilem :
1. Karta Fusion+ instaluje sie bez problemu ze sterownikow dostarczanych przez ere... - oficialnie na stronie, mimo ze nie ma oficialnego zaznaczenia wsparcia dla Vista
2. GTMM w najnowszej wersji ze strony option, oraz w wersji ze strony ery instaluje sie... ale nie ma niejako wsparcia dla GSM ... WiFi w GTMM dziala, jednak nie wyskakuje nawet okienko wpisania pin-u, czyli nie ma mozliwosci uzywania GSM
3. Oprogramowanie Orange-u nie instaluje sie wcale ... nie wiem jak soft ery lub plus-a
4. W XP gdy w konfiguracji polaczenia PPP wybierzemy konfiguracje modemu widnieje w niej opcja : Show Terminal Window ... taka sama opcja widnieje w zakladce Security polaczenia ppp .... W Vista pojawia sie tylko w drugiej z podanych lokalizacji, niestety w tedy okno terminala jest "nieaktywne", zarowno w XP jak i w Vista
5. MojMM nie dziala wcale, podajac komunikat ze "windows xp required"
6. Sterowniki wspomniane wyzej instaluja sie oczywiscie jedynie w wersji x86 visty ... nie ma szans uruchomic ich w x64
Czy ktos ma jakis pomysl.. co zrobic aby uruchomic internecik na kartach Option w Vista ? Czyli inaczej mowiac : jak wpisac pin ? wszelkie sposoby (wg mojego stanu wiedzy) z komendami AT zawiodyl ... pliczki .bat rowniez......
-
- Stały użytkownik forum
Re: Karty Option w Windows Vista
W aplikacji Globe Trotter Mobility Manager w opcji Tools jest coś takiego jak Enable/Disable PIN code. Jesli to nie działa pod Vistą, odpal to na XP albo 2000 zdejmij sobie PIN i po problemie 

-
- Stały użytkownik forum
Ma ktos pomysl jak uruchomic Option Icon od Ery na Viscie? Na sterownikach z XP (czyli jednoczesnie tych ladowanych z pamieci modemu) wiesza sie... myszka, uzycie procesora i pamieci 100%. Pomaga tylko odlaczenie modemu od USB;) Puki nie zainstaluje sterow nie ma tych objawow... wiec kwestia sa sterowniki.
Bede wdzieczny za informacje
Bede wdzieczny za informacje
Pozdrawiam
J?drzej Nowak
J?drzej Nowak
-
- Stały użytkownik forum
@pigmej chyba niestety trzeba czekać na sterowniki od Optiona. To jest modem włączany przez USB, soft jest zaszyty w firmwarze, także nie da się chyba zastosowac standardowych rozwiązań poprzez dialup networking. Program pogara też chyba sobie z tym nie poradzi 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
moj program nie dziala na chwile obecna gdyz nie ma jeszcze biblioteki do obslugi dialup do visty dla .net 1.1
kiedys na pewno to ruszy ale jeszcze na to za wczesnie
oczywiscie wczesniej musza byc zainstalowane drivery do urzadzenia
pozdrawiam
kiedys na pewno to ruszy ale jeszcze na to za wczesnie
oczywiscie wczesniej musza byc zainstalowane drivery do urzadzenia
pozdrawiam
--
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
Pogar
-
kurcze .... dobrze mi sie wydaje ze manewr zdjecia pin code z karty Orange nie zadziala ? nie ma mozliwosci wylaczenia zadania pin code na kartach Orange 
Czyli nie da sie ? Spytam inaczej - jakim softem typu hyperterminal, mozna wyslac komende at+cpin ?
Telnetem ... chyba sie nie da... czy moze jednak tak ?

Czyli nie da sie ? Spytam inaczej - jakim softem typu hyperterminal, mozna wyslac komende at+cpin ?
Telnetem ... chyba sie nie da... czy moze jednak tak ?
-
udalo sie ... w Vista finalnej wersji instaluje sie gtmm ze strony ERY .. wersja 4.5.0.625 .. wszystko pieknie dziala ...
.. ale czy dobrze mi sie wydaje ze jakosc .jpg jest mizerna ? Czy sterowniki te maja wlaczona jakas opcje kompresji grafiki ? Czy cos podobnego ? dopiero kombinacja klawiszy CTRL+F5 przywraca normalna jakos ... czy ktos sie z tym spotkal ? jak temu zaradzic ?
.. ale czy dobrze mi sie wydaje ze jakosc .jpg jest mizerna ? Czy sterowniki te maja wlaczona jakas opcje kompresji grafiki ? Czy cos podobnego ? dopiero kombinacja klawiszy CTRL+F5 przywraca normalna jakos ... czy ktos sie z tym spotkal ? jak temu zaradzic ?
-
ponawiam pytanie .. wie ktos moze o co chodzi z pliczkami JPG ?
- Selvis
- Stały użytkownik forum
Czy "przypadkiem" nie zainstalowałeś "nowego dziecka" Era : "BluConnect Compresor'a"?probak pisze:.. ale czy dobrze mi sie wydaje ze jakosc .jpg jest mizerna ? Czy sterowniki te maja wlaczona jakas opcje kompresji grafiki ? Czy cos podobnego ? dopiero kombinacja klawiszy CTRL+F5 przywraca normalna jakos ... czy ktos sie z tym spotkal ?
To maleństwo może i przyśpiesza ładowanie stron, ale jakość grafiki (przy domyślnych ustawieniach) jest raczej kiepska.
Nie instalowałam jeszcze Visty (i raczej tego w najbliższym czasie nie zrobię - wodotryski mi nie są potrzebne) ale czy IE7 nie ma wbudowanego w siebie jakiegoś kompresora grafik na stronach?
Możesz spróbować zapisać jakiś przykładowy plik na dysku i porównać.
Pobrany powinien być takiej jakości w jakiej został umieszczony na stronie.
Wtedy powinno być wiadome gdzie leży problem (albo chociaż mniej więcej gdzie

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Czy viste warto czy nie to oczywiscie subiektywna ocena.
Jednak gdybym mial na nia licencje to bym zainstalowal bo:
ale to tak troche off-topic'owo :-)
Jednak gdybym mial na nia licencje to bym zainstalowal bo:
- zintegrowana wyszukiwarka w menu start- REWELACJA!
stabilniejsza
bezpieczniejsza (az do bolu)
ale to tak troche off-topic'owo :-)
--
Pogar
Pogar
-
Viste mam z MSDNAA ... zatem czemu nie wyprobowac ? ... Wodotryski ? Czasem umilaja oko... ale bez internetu vista .. jest jakas taka niema 

-
- Stały użytkownik forum
do visty polecam program GlobeTrotter Connect , bo jest prosty w obsłudze , i sterowniki , np. ze strony ery , i wszystko śmiga wyśmienicie i nic kompa nie obciąża
- Grzechu2
Czesc mam dokladnie ten sam problem (XP, IE6), ale net ciągnę z Orange wiec zadnych kompresorow swiadomie nie instalowałem. Probowałem rozwiklac ten problem ale mi sie nie udało.probak pisze:udalo sie ... w Vista finalnej wersji instaluje sie gtmm ze strony ERY .. wersja 4.5.0.625 .. wszystko pieknie dziala ...
Rozwiązałes ten problem jakos?
Grzesiek
-
oporgramowanie może się instaluje ale bez sterowników karty, więc dla tego nie ma okna do wpisania pinu. Trzeba poczekać na sterowniki od producętów i dopiero działać...
-----------------------------------------------------------------------------------------
działam na Vista HP
-----------------------------------------------------------------------------------------
działam na Vista HP
-
- Stały użytkownik forum
http://www.business.vodafone.com/site/b ... evista.jsp
dziala z kartami:
Code Name
3G Broadband ExpressCards
Novatel 3G Broadband ExpressCard XU870
3G Broadband data cards
Huawei 3G Broadband data card E620
Huawei 3G Broadband data card E630
Novatel 3G Broadband data card U740
Option 3G Broadband data card Nozomi
3G (UMTS) data cards
Huawei 3G data card E618
Novatel 3G data card U630
Option 3G/GPRS data card Quad Lite
Option 3G/GPRS data card Ricola
Moze wam sie przyda... u mnie Option 3G Quad dziala super, zainstalowalo sterowniki, program dziala, wszystko jest ok
dziala z kartami:
Code Name
3G Broadband ExpressCards
Novatel 3G Broadband ExpressCard XU870
3G Broadband data cards
Huawei 3G Broadband data card E620
Huawei 3G Broadband data card E630
Novatel 3G Broadband data card U740
Option 3G Broadband data card Nozomi
3G (UMTS) data cards
Huawei 3G data card E618
Novatel 3G data card U630
Option 3G/GPRS data card Quad Lite
Option 3G/GPRS data card Ricola
Moze wam sie przyda... u mnie Option 3G Quad dziala super, zainstalowalo sterowniki, program dziala, wszystko jest ok
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Link do wątku o sterownikach ze strony Ery: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44670#44670
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.