GC89 wiesza się(sprawdzane na różnych kompach i BTS-ach)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
typek1711
Początkujący użytkownik forum

GC89 wiesza się(sprawdzane na różnych kompach i BTS-ach)

Post autor: typek1711 »

witam mam od 1,5 roku gc89 i juz od poczatku z 1 karta byl problem. potrafila sie wieszac czasem po zciagnieciu 5Mb czasem po zciagnieciu 50Mb ale itak zawsze sie wiesza. Czasami gdy zciagam flaschgetem i wstawie ogranicznik do np. 16kb/s to potrafi ziagnac nawet 100Mb i sie nie zatnie ale gdy zciagam bez ogranicznien to czasem zacina sie juz po 5Mb. Pierwsza karte oddalem na gware do ERY ale nie wrocila z serwisu po 2 tygodniach wiec wydali mi nowa. ale z nowa byl ten sam problem robila dokladnie to samo wiec tez ja oddalem na gware i dzis wrocila, wiec pojechalem ja odebrac. Na wszelki wypaek zabralem lapa by ja sprawdzic, w opisie naprawy napisali ze wymienili soft. w uwagach napisali rowniez iz moze byc to uzaleznione od wankow sieci itp. Ale modemik sprawdzalem na lapku ich w serwisie i tez byl tak sam zacia sie. a zasieg byl pelen. modemk pracuje w EDGE i ciagle sie wiesza czasem gdy chce sie zciagnac jakis wiekszy plik jest to bardzo uciazliwe. nie wiem co zrobic z tym fantem. Teraz mdemik jest znow na gwarze. Ps. nie jestem kompletnym laikiem pracuje w hipermarkecie na dziale kmputerowym i sprawdzalem modemik na roznych kompach tych za 2000 na tych za 8000 i ciagle to samo HELP!!!!!
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: GC89 wiesza się(sprawdzane na różnych kompach i BTS-ach)

Post autor: sardo nunspa »

A próbowałeś oddalić sygnał od laptopa poprzez antenę, bo może siła sygnału z modemu zakłóca laptopa. Tylko to przychodzi mi do głowy. No i została jeszcze ERA….. :|
Latka lecą...
typek1711
Początkujący użytkownik forum

Post autor: typek1711 »

probowaem uzyam anteny GSM z kablem niskostratnym i przejsciowka do GC89 w domu(na wsi) a wpracy bo pracuje w miescie synal je na tyle silny ze nie potrebuje antety. Ludziska pomozcie bo czuje ze jak wroci z CRC (serwis) to znow bedzie nie dzialal. PS. Z ciekawszych historii na temat serwisow to moge powiedziec ze gdy odemnie z pracy wysylalismy nokie do serwisu bo miala wcisniety przycsk wlaczania to w opisie naprawy bylo ze "wymian oprogramowania" wiec jak serwisy naprawiaja wcisniete przyciski wymiana oprogramowania to za bardzo na nie nie licze ;;-((
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Czytałem twoje wcześniejsze posty i wychodzi na to, że temu modemowi nic nie pomaga- ani antena, ani wymuszenie pasma, ani próby w innych miejscach na innym kompach :shock: .Przeszedłeś praktycznie całą procedurę zaliczając serwisy po drodze, do tego wymienili ci modem.. No cóż, takiej sytuacji to chyba jeszcze nie mieliśmy na forum. :|

Logicznie myśląc przyczyny należy szukać w tym co się nie zmienia podczas kolejnych prób. Mam następujące hiptezy:
1.Wcisneli ci znowu wadliwy modem (wątpliwe)
2. Spróbuj zainstalować sam modem i spróbuj przez Diul-up, poszukaj innych sterowników, (może to coś z oprogramowaniem, które instalujesz- ale to też raczej wątpliwe)
3.Może karta SIM jest trefna. W końcu za każdym razem jej używałeś :idea: .Jeśli masz nowy modem z serwisu, to może on nie mieć SIM-locka. Sprawdź na innej karcie, np.Simdacie, czy prawidłowo działa.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Słusznie kombinujesz @Ufo atakuje

@typek 1711 Od siebie dodam - wypróbuj inny modem. Skoro pracujesz w hipermarkecie to na pewno jest tam BOK Plusa W ofercie plusa mają też GC 79. Poproś niech dadzą przetestować.
Druga sprawa wymuszanie częstotliwości. Nie wiem czy pomoże, ale jedyna droga to eliminowanie kolejnych, ewentualnych przyczyn złego działania.
Latka lecą...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ja bym to reklamował do końca.Albo zwrot kasy za sprzet lub najlepsza opcja wymiana tego modemu na innej firmy np.Option z takimi lub podobnymi parametrami.W serwisie róznie bywa.Skąd miałes pewność że to nowy modem.Sprawdziłeś to po numerach.Podejrzewam że modem trafił do serwisu i tam sobie poleżał aż w końcu ktoś go wzioł i nawet nie sprawdził i zwrócili z jakimiś naklejkami i wynikami testów że modem jest w pełni sprawny.Poważnie niech wymienią ci go na model innej firmy.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Kolego @typek1711 :director: postawiłeś identyczny temat w "Internet satelitarny i komórka", przeniosłem go do kosza. Proszę byś więcej nie dublował tematów :!:
Latka lecą...
Awatar użytkownika
matinati
Stały użytkownik forum

Post autor: matinati »

Popieram to co napisał kolega @Jaco. Jeśli już nic nie pomaga nawet serwis SE. To po prostu zarządaj wymiany tego modemu na modem innej firmy bądź zwrot kosztów. To może być jedyne wyjście z tej sytuacji.
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
ODPOWIEDZ