D-Link DSL-2640B - wymiana anteny

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hapnik
Początkujący użytkownik forum

D-Link DSL-2640B - wymiana anteny

Post autor: hapnik »

Witam. Do łączenie z internetem używam routera D-Link DSL-2640B. Wszystko jest dobrze, ale napotkałem jeden dość poważny dla mnie problem. Korzystam z laptopa podłączonego bezprzewodowo, gdyż router stoi w innym pokoju. Gdy pokrywa laptopa jest otwarta, nie ma problemu, natomiast gdy zamknę pokrywę - zasięg i prędkość łącza spada. Sprawdziłem, że gdy laptop jest blisko routera to problem nie występuje. Znalazłem dwa wyjścia - zewnętrzna karta WiFi do laptopa (USB) albo mocniejsza antena do routera. Co o tym sądzicie? Myślę, że antena będzie lepszym rozwiązaniem. Tutaj jednak pojawia się kolejny problem - jaką antenę kupić. Czytałem, że fabryczna antena ma moc 2-3dBi, a na Allegro widziałem anteny 5, 8, a nawet 12dBi. Obawiam się jednak, że antena za 15zł będzie gorsza, niż ta którą mam. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
hapnik
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: D-Link DSL-2640B - wymiana anteny

Post autor: Jo_gurt »

hapnik pisze:natomiast gdy zamknę pokrywę - zasięg i prędkość łącza spada.
Podejrzewam, że to może być problem raczej ustawień planu zasilania laptopa.
hapnik pisze:router stoi w innym pokoju
Jak daleko?
hapnik pisze:Czytałem, że fabryczna antena ma moc 2-3dBi,
Antena nie ma mocy tylko zysk.
hapnik
Początkujący użytkownik forum

Re: D-Link DSL-2640B - wymiana anteny

Post autor: hapnik »

Też myślałem, że to coś z laptopem, ale przeprowadziłem kilka testów i to wykluczyłem. Laptop stojący obok routera, niezależnie od zamknięcia pokrywy, ma bardzo dobry zasięg i jest wszystko ok. Dwa pokoje dalej, na otwartym laptopie jest całkiem nieźle (zasięg trochę słabszy, ale to zrozumiałe), ale im bardziej domykam pokrywę, tym bardziej spada zasięg.

Odległość laptopa od routera to maksymalnie 10m w linii prostej, ale po drodze jest ścianka, drzwi i nawet lodówka :)

Wydaje mi się, że to wszystko osłabia zasięg, a dodatkowe zamknięcie laptopa jeszcze go pogarsza...

Wiem, że antena ma zysk, ale na szybko pisałem i się przejęzyczyłem ;)

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
ODPOWIEDZ