Który modem posiada najlepszy zasięg??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rufus111
Stały użytkownik forum

Który modem posiada najlepszy zasięg??

Post autor: rufus111 »

Witam!!!
Wyczytalem na roznych forach, że sa podzielone opinie na temat modemów. Przegladając fora wybrałem 2 modemy, które wydaja mi się być ok. Moj pierwszy typ to Sierra AirCard 310U (co prawda drogawy) i drugi zdecydowanie tanszy od poprzedniego OPTION iCON 505. W związku z tym proszze o pomoc i udzielenie jakiejś konkretnej informacji o :
1) czy poza prędkościa czymś się one od siebie różnią??
2) Ktory z nich posiada bardziej czula antenę? (bo slyszalem ze Option iCON 225ma podwojna antene a nie wiem czy OPTION iCON 505 tez ja ma)

pozdrawiam i czekam na jakieś wskazówki
- Rufus
Awatar użytkownika
Easy-Wifi
Stały użytkownik forum

Re: Który modem posiada najlepszy zasięg??

Post autor: Easy-Wifi »

Co prawda nie używałem żadnego z tych modeli,ale patrząc na inne fora to z opinii wynika,że bardziej czułą antenę posiada OPTION iCON 505,ale bazuje tylko na opinii innych użytkowników.
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

rufus111 pisze:Sierra AirCard 310U / OPTION iCON 505. Czy poza prędkościa czymś się one od siebie różnią??
Poza prędkością różnią się jeszcze tym, że:
- Tylko Sierra ma HSPA+ czyli technologię, która poza wyższą prędkością, daje także sporo niższe pingi (30-40 ms zamiast 50-60 ms) w sieciach które to wspierają (CP w całej sieci, Plus, Era i Play tylko częściowo).
- Sierra ma Rx diversity na wszystkich pasmach, Option tylko na 2100 MHz
- Sierra ma gniazdo anteny zewnętrznej, Option nie ma
- Sierra obsługuje dodatkowo UMTS1900, ale to bez znaczenia jeśli nie jedziesz do USA
- Sierra ma lepsze opinie na naszym forum :)

Option jest za to prawie 3x tańszy, więc jeśli budżet Cię nie ogranicza to bierz Sierrę, a jeśli najważniejsza jest cena, to bierz Optiona.
Pozdro,
GutEQ
rufus111
Stały użytkownik forum

Post autor: rufus111 »

myślę ze raz kiedyś trzeba zainwestować w dobry sprzęt, na razie jestem w Play mam modem E156G i ten zasięg jest jakiś niestabilny, chyba ze lodz dla Play jest wsią i tak ma być. Zamówiłem modem Sierry 309 bo 310U podobnież ma problem z Tru Install ( sam tego doświadczyłem, próbowałem podłączyć w komputroniku 310U i wyskoczył błąd ) może w przyszłości przyda mi się ten modem w Plusie :) Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie.
- Rufus
Awatar użytkownika
bebek0
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bebek0 »

Witam,

Jestem użytkownikiem modemu Sierra Wireless 309 USB, sieć ORANGE.

Z moich doświadczeń:

Modem jest bardzo szybki (download do 21 Mb/s !!! - chociaz realna, maksymalna predkosc jaką udało mi sie osiagnac to około 6 Mb/s - nie wiadomo kiedy sieć udostepni predkość 21 Mb/s - obecnie jest do 7.2 Mb/s, wiec itak nie wykorzystuje w 100% mozliwosci modemu), nie ma problemu z połączeniem, aczkolwiek potrafi podczas pracy sam się wyłączyć, zresetować..itd, co nie jest przyjemne, zwłaszcza podczas końcowego ściągania dużego pliku ;)

Mieszkam w Mysłowicach (koło Katowic), jestem z każdym zasięgu (od HSPA przez CDMA po GPRS), jedyne co mi nie pasowało to dość duży PING (90 - 200) co utrudnia np. swobodna rozmowe video lub granie on-line...

Niedawno zakupilem modem ANYDATA 635 WA, aby miec również dostep do technologii CDMA i powiem, ze to byl strzal w 10-tke !!! - przedewszystkim pod wzgledem zmniejszenia PINGów.
Predkosc w technologii CDMA nie jest powalajaca (w porownaniu z HSPA) - DOWNLINK około 1 Mb/s, UPLINK około 0,50 Mb/s, chociaz zauwazylem, ze kiedy DOWNLINK jest np. 0,30 Mb/s to UPLINK jest zawsze stały - około 0,50 Mb/s (nie wiem o co chodzi ;-) - ale to tylko w technologii CDMA.
Nie mam problemow podczas np. grania on-line - PING jest o wiele mniejszy (z około 200 spadł do 65-120) , wydaje mi sie, ze sygnal jest stabilniejszy w CDMA (nie skacze tak jak w HSPA).

W technologii HSDPA modem ANYDATA sprawuje sie bardzo dobrze, jedyny malutki minus to UPLINK 384 kb/s, który modem osiąga zawsze w pełni ;) (Sierra 309 USB ma UPLINK do 5.6 Mb/s!!! - chociaz tak naprawde nie wiadomo kiedy siec uruchomi taką prędkość ;-)

W chwili obecnej posiadam dwa modemy i nie zamierzam sie ich pozbywac ;)

Wie Ktos moze cos wiecej na temat HSPA+ ?
Kiedy bedzie dostepna w ORANGE itd...
Chodzi mi glownie o zmniejszenie PINGów w tej technologii oraz o zwiekszeniu predkości ;)

Pozdrawiam.
www.afroband.pl
ZAPRASZAM !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

bebek0 pisze: Wie Ktos moze cos wiecej na temat HSPA+ ?
Miało być HSPA+ Dual Carrier (do 42Mb/s) w 4 kwartale tego roku, ale coś nie widać. Może gdzieniegdzie, ale HSPA+ na wszystkich stacjach z HSPA nie szybko się człowiek doczeka.
bebek0 pisze: Chodzi mi glownie o zmniejszenie PINGów w tej technologii oraz o zwiekszeniu predkości ;)
Jeśli chodzi o ping w HSPA+ to ja Plusie testowałem i szału nie było. W sumie to samo co w HSPA mam.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=296799#296799
Prędkości małe bo stacja nie ma jakiegoś świetnego połączenia ze światem a i na obciążoną wygląda.

Zaraz zobaczę jak wygląda ping w HSPA+ w Erze.
Awatar użytkownika
guteq

bebek0 pisze:Wie Ktos moze cos wiecej na temat HSPA+ ?
Kiedy bedzie dostepna w ORANGE itd...
W/g informacji na gsmonline.pl i innych portalach, Orange uruchomił już HSPA+ Dual Carrier 42 Mbps na testowych stacjach w Krakowie, i planowany jest dalszy rozwój:

Kod: Zaznacz cały

Do końca roku nowa usługa ma być dostępna poprzez blisko 650 stacji bazowych w pięciu miastach: Krakowie, Katowicach, Wrocławiu, Poznaniu i Szczecinie. Kolejne etapy zwiększania zasięgu usługi zaplanowane są na przyszły rok.
Miejmy nadzieję, że pomarańcza nie zrobi tak jak Plus oraz Era i udostępni HSPA+ dla wszystkich abonentow...

[ Dodano: 2010-11-06, 23:06 ]
ja.michal pisze:Jeśli chodzi o ping w HSPA+ to ja Plusie testowałem i szału nie było. W sumie to samo co w HSPA mam.
No to w Cyfrowym Polsacie pingi w HSPA+ są niziutkie, 30-40 ms i to jest poprawa o 20-30 ms w porównaniu do HSPA innych operatorów :)
Pozdro,
GutEQ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

guteq pisze: No to w Cyfrowym Polsacie pingi w HSPA+ są niziutkie, 30-40 ms i to jest poprawa o 20-30 ms w porównaniu do HSPA innych operatorów :)
Nie oszukujmy się. Ile jest klientów w tej sieci a i infrastruktura Aero2 jest tylko i wyłącznie do transmisji danych używana (a nie jak u reszty głos jako priorytet a reszta dane).

[ Dodano: 2010-11-06, 23:25 ]
Chyba nie sprawdzę tego pingu na Erze bo coś mi nie łączy się z siecią. :(
Awatar użytkownika
bebek0
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bebek0 »

Czyli wygląda na to, że zwiększenie prędkości itak nie będzie miało większego wpływu na poprawę - zmniejszenie PINGów...

Słyszeliście moze o jakichś nowych modemach HSPA+/CDMA (może doceniona Sierra) ?

Pozdrawiam i dzięki za błyskawiczne odpowiedzi :ok:
www.afroband.pl
ZAPRASZAM !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bebek0 pisze: Słyszeliście moze o jakichś nowych modemach HSPA+/CDMA (może doceniona Sierra) ?
Pojawiły nowe moduły Mini PCI Express WWAN na stronie Sierry.
Seria MC. LTE/HSPA+/EV-DO/GSM, LTE/HSPA+/GSM.
Awatar użytkownika
guteq

ja.michal pisze:infrastruktura Aero2 jest tylko i wyłącznie do transmisji danych używana (a nie jak u reszty głos jako priorytet a reszta dane).
ja.michal, to prawda - ale nie zmienia to faktu, że HSPA+ jako technologia umożliwia usiągnięcie niższych RTT, zwłaszcza przy odpowiedniej strukturze sieci (All-IP). Trudno powiedzieć, na ile Plus przebudował sieć w ramach wdrożenia, może zmiany są tylko na NodeB (64QAM)?

Zresztą dobrym przykładem na poprawę pingu w HSPA+ jest Play - pisałem o tym w tym poście: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=308516#308516 - a nie powiesz mi, że sieć Playa jest mało obciążona, albo że jest w niej mało klientów :P :D
bebek0 pisze:Czyli wygląda na to, że zwiększenie prędkości itak nie będzie miało większego wpływu na poprawę - zmniejszenie PINGów...
Tego nie wiemy, zależy od szczegółów "pomarańczowego" wdrożenia. Jeśli dobrze pamiętam, oni mają część pakietową zrobioną na sprzęcie Huawei'a - a to dobrze rokuje ;)
Pozdro,
GutEQ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

guteq pisze:Zresztą dobrym przykładem na poprawę pingu w HSPA+ jest Play - pisałem o tym w tym poście: http://www.bez-kabli.pl/v...p=308516#308516 - a nie powiesz mi, że sieć Playa jest mało obciążona, albo że jest w niej mało klientów :P :D
A no nie. ;)
guteq pisze:Trudno powiedzieć, na ile Plus przebudował sieć w ramach wdrożenia, może zmiany są tylko na NodeB (64QAM)?
On chyba na Huawei nie buduje sieci. Przynajmniej nie budował. Chyba Ericsson był dostawcą.
ODPOWIEDZ